Sulak alanlara yakın takip

Sulak alanlara yakın takip
Karacabey Uluabat Havzası’nın da aralarında bulunduğu 147 uluslararası sulak alanın 500’e çıkartılması için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından çalışma başlatıldı.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır’ın, ”Kurutulan sulak alanlara” ilişkin soru önergesine yazılı yanıt verdi. Son 10 yılda, kurutulan sulak alan bulunmadığını ifade eden Eroğlu, 1950’li yıllarda sıtma hastalığını önlemek için başlatılan sulak alanların kurutulması çalışmalarının, daha sonra tarım toprağı kazanmak amacıyla devam ettiğini anımsattı.
Karacabey Uluabat Havzası’nın da aralarında bulunduğu 147 uluslararası sulak alanın 500’e çıkartılması için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından çalışma başlatıldı.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır’ın, ”Kurutulan sulak alanlara” ilişkin soru önergesine yazılı yanıt verdi. Son 10 yılda, kurutulan sulak alan bulunmadığını ifade eden Eroğlu, 1950’li yıllarda sıtma hastalığını önlemek için başlatılan sulak alanların kurutulması çalışmalarının, daha sonra tarım toprağı kazanmak amacıyla devam ettiğini anımsattı. Bakan Eroğlu, 1980’den itibaren sulak alanların kurutulmasından vazgeçildiğine işaret ederek, bundan sonra da yapılmasının planlanmadığını bildirdi. Veysel Eroğlu, geçmiş yıllarda yapılan sulak alan kurutulmasıyla ilgili araştırmaların bakanlıkça yürütüldüğünü, kurutulan tüm alanlarda bilimsel çalışma imkanı bulunmadığı için pilot alan olarak Gavur, Kestel ve Avlan göllerinin detaylı olarak incelendiğini belirtti. Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, ”Yapılan bu incelemelerin sonuçları esas alınarak, kurutulan sulak alanlarımızın yeniden kazanılması için ihtiyaç duyulan çalışmalar, ilgili kurumlarla koordinasyon içerisinde yürütülmektedir. Aksine sulak alanların kurutulması planlanmamaktadır” dedi.

ULUSLARARASI ÖNEME SAHİP SULAK ALANLAR
Bakanlığının, Türkiye’deki sulak alan kurutmalarının önüne geçmek ve bu alanları korumak için 1992’den bu yana yasal, teknik ve idari olarak ciddi çalışmalar gerçekleştirdiğini vurgulayan Bakan Eroğlu, bu çalışmaların başında, sulak alanların korunması konusunda uluslararası sözleşme olan Ramsar Sözleşmesine 1994’de taraf olunmasının geldiğini kaydetti.
Sözleşme listesine, başlangıç olarak; uluslararası öneme sahip sulak alanlardan Kayseri’deki Sultan Sazlığı, Balıkesir’deki Manyas (Kuş) Gölü, Kırşehir’deki Seyfe Gölü, İçel’deki Göksu Deltası ve Burdur Gölü’nün dahil edildiğini hatırlatan Eroğlu, şöyle devam etti: ”1998’de ise uluslararası öneme sahip sulak alanlarımızdan Bursa’daki Uluabat Gölü, Adana’daki Yumurtalık Lagünü ile Gediz ve Kızılırmak Nehri deltaları, 2005’te ise Konya Meke Gölü, Kızören Obruğu ve Adana Yumurtalık Lagünü, Ramsar Listesine dahil edilerek, toplam alan sayımız 12’ye çıkmıştır. Türkiye, bu sözleşmeyle, başta listeye dahil ettirdiği 12 sulak alan olmak üzere, sınırları dahilindeki tüm sulak alanları korumayı, geliştirmeyi ve akılcı kullanmayı taahhüt etmiştir. Aynı zamanda yapılan çalışmalarımız kapsamında belirlediğimiz 135 uluslararası öneme sahip sulak alanımız bulunmaktadır. Bu sayının, çalışmalar bittiğinde 500’e ulaşacağı öngörülmektedir” diye konuştu.

SULAK ALANLARLA İLGİLİ ÇALIŞMALAR
Veysel Eroğlu, Çevre ve Orman Bakanlığınca, sulak alanların sorunlarının belirlenmesi, ekolojik işleyişinin ve peyzaj bütünlüğünün korunarak akılcı kullanımının sağlanması amacıyla Sulak Alanların Yönetim Planlarının gerçekleştirildiğini ifade etti. Bakan Eroğlu, bugüne kadar Manyas Gölü, Uluabat Gölü, Göksu Deltası’nın yönetim planının tamamlandığını, Akşehir ve Eber Gölleri, Kızılırmak ve Gediz deltaları, Burdur Gölü, Yumurtalık Lagünleri için ise yönetim plan çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Sulak alanların devamının sağlanması için birçok sulak alanda çalışmalar yürütüldüğüne işaret eden Eroğlu, örnek olarak Sultan Sazlığı ve Seyfe Gölü’ndeki çalışmaları gösterdi. Zamantı Tünelinin tamamlanması ve Sultan Sazlığı’na gerekli suyun aktarılması için projeye OPEC Fonundan kredi sağlandığını ve çalışmalara hız verildiğini anlatan Eroğlu, alandaki yeraltı su kuyuları ile Kovalı ve Ağcaşar barajlarından, imkanlar doğrultusunda alana su verildiğini vurguladı. Eroğlu, ”Seyfe Gölü Ekoloji Koruma Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar, hem yöre insanı hem de birçok kuş türü için önemli olan Seyfe Gölü’nün sürdürülebilirliğini amaçlamaktadır. Manyas Gölü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile belirlenen kotlar dikkate alınarak işletilmektedir. Aynı şekilde Beyşehir Gölü de göldeki ekolojik unsurlar dikkate alınarak işletilmektedir. Kurutulmuş sulak alanların yeniden kazanılması hususunda Avlan Gölü’nün yeniden oluşturulması sağlanmıştır. Gavur Gölü’nün küçük bir modelinin oluşturulması için Kahramanmaraş Valiliği nezdinde tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla toplantı yapılmış ve çalışmalara en kısa sürede başlanması için yasal düzenlemeler hazırlanmaktadır” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.