Su Savaşları

Karacabey ile Manyas arasındaki “Göl” gerginliği giderek artıyor!
Karacabey ve Manyas arasındaki su krizi giderek büyüdü. Manyas Gölü’nün suları küresel ısınma nedeniyle 2 kilometre geri çekilince, bölge çiftçisi kara kara düşünmeye başladı. Karacabey çiftçisinin kuraklıktan daha fazla etkilendiği belirtiliyor.
Balıkesir DSİ ile Bursa DSİ arasında ki anlaşma gereği göl suyunu Karacabey’e taşımak için çalışma yapılıyor. Ancak Karacabey çiftçisi kuraklıktan yüzde 40’lara varan ürün kaybı yaşarken, Balıkesir çiftçisi kuraklık desteklemesinden zararını karşılamaya hazırlanıyor.
Karacabey Ovası’nda susuzluk nedeniyle 400 milyon dolarlık zarar oluştu. Manyas Gölü’ndeki suyu Karacabey’e akıtmak için yapılan çalışmalar sürerken bunu gören Manyaslılar isyanda. Bir yanda küresel ısınma yüzünden kuruyan topraklar, bir yanda da susuzluktan tarım yapamayan köylüler. İşte bu açmaz Manyas ve Karacabey arasında neredeyse su savaşı çıkacak.
Manyas Kuş Cenneti dünyanın gözdesi bir yerdi. Bin bir çeşit kuşun yaşadığı adı gibi cennet köşesi olan bu yerde, sular yavaş yavaş çekildi. Yemyeşil topraklar kurudu, susuzluktan bölge çöl halini aldı. Şimdi Manyas Gölü’nün ortasında bir avuç su kaldı. Gölün suyunu, civardaki köyler kullandı. Bunu da yasal olan ‘su kullanım hakkı’ ile yaptı.
Bu yıl Manyas’ta birçok köyde çeltik ekimi başladı. Bol suya sürekli ihtiyaç duyan çeltik ekiminin ardından, kısa bir süre sonra yetkililer yasak koydu: “Çeltik ekene su yok…” Köylü perişan oldu. Susuzluktan ürünleri kurudu. Bu arada Manyas Gölü’nün suyu Karacabey’e verilmeye devam edildi. Manyas çiftçisinin kaçak ektiği çeltik nedeniyle yoğun sulama yapması görmezden gelindi. Aradan geçen kısa sürede göl kurudu, kuş cenneti yok oldu. “Yorgan gitti, kavga bitti” misali tartışmalar da bir süre kesildi. Barış, gölün ortasındaki bir avuç suyun fark edilmesine kadar sürdü. Kıyıyla bağlantısı olmayan bu su birikintisi için şimdi adeta savaş çıkacak. Çünkü DSİ anlaşma gereği sudan Karacabey’i faydalandırmak durumunda. Manyaslılar ise suyun kendi hakları olduğunu iddia ediyor.
Gölde balıkçılık yaparak geçimini sağlayan Bereketli Köyü sakinleri, yetersiz yağış ve sularının Karacabey Ovası’nda kullanılması sebebiyle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söylüyor.
DSİ yetkilileri gölde kalan suyu da Karacabey’e taşımak istiyor. İş makineleri, gölün ortasındaki suyu kanallarla tekrar Karacabey’e akıtmak için çalışmalara başladı. 50 milyon metreküp su alma hakkı olmasına karşın, 20 milyon metreküp su kullanan Karacabey çiftçisi ise yetersiz de olsa suya kavuşmak için sabırsızlanıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.