Mermer Ocakları doğayı katlediyor

Mermer Ocakları doğayı katlediyor
Mustafakemalpaşa Güvem ile Soğucak köyü sınırları içinde faaliyet gösteren mermer ocakları doğayı yok etmek için adeta yarışıyorlar.
Önceki hafta içinde köylülerin şikayetlerini yerinde incelemek amacıyla olay yerine giden Tema Gönüllüsü Necati Özyiğit gördüğü manzara karşısında şok oldu. “Bu bir doğa katliamıdır. Bu ülke bunlara layık değil” diyen Temacı Amca “Mermerciler doğal zenginliklerimizi yok ediyor. Mustafakemalpaşa halkına hiçbir getirisi yok. Ormanlarımızın sorumsuzca yok edilmesine maalesef yetkililerde ses çıkartmıyor” dedi.
Soğucak köyü Mera Komisyonu Başkanı Necmettin Göktaş; “Bizleri kandırdılar. Bilgisizliğimizden yararlandılar. Bizlerin kandırılmasında o günkü köy muhtarı ve ihtiyar heyetinin kararı rol oynadı.
Attığımız imzaların ne işe yaradığını bilmiyorduk. Sonradan öğrendik ki CED raporuymuş. İmzalardan bir çoğu da sahte. Muhtar ve ihtiyar heyeti köylüler adına sahte imza attılar” diye konuştu.
Göktaş, “Mermerciler meramızı yağmalıyor, 100 yıldır akan çeşmelerimizi kuruttular. Yaptığımız resmi girişimlerden bir sonuç alamadığımız gibi yetkililerden azar işitiyoruz. Mermer patronları Ankara’daki yetkilileri de kandırıyor. Orman İşletme Müdürlüğü yetkililerinden aldığımız bilgiye göre; ihracat yaparak ülkeye dolar kazandırdıklarını anlatarak, işlerinin hızlandırılması konusunda yazı gelmiş.
1993 yılında belirlenen köy mera hudutlarını tanımayıp çalışma yapan mermer ocakları doğamızı, ormanlarımızı tahrip ediyor.
Mermer çıkarmak amacıyla açılan dev çukurlar, ya rezervin bitmesi sonucu, ya da firmaların para kaynaklarının tükenmesi neticesinde terk ediliyor.
Açılan bu devasa çukurlarda insanlarımız yürüyemiyor. Hayvanlarımız dahi bu alanlara giremiyorlar. Bir çok hayvanımız bu çukurlarda telef oldu.
Kimi kime şikayet edeceğimizi bilemiyoruz. Bildiğimiz bir şey var o da yasa gereği mermer aramak maksadıyla açılan bu devasa çukurların, iş bitiminde doldurulup ağaçlandırılması gerekiyor. Bu yönde atılmış imzaları da bulunuyor fakat, bunların hiçbiri yerine getirilmiyor. Bu da yetmiyormuş gibi Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, 60-70 yıllık meşe ağaçlarını keserek mermer ocaklarına moloz dökme sahası açıyor.
Köylüye aslan kesilen Orman İdaresi Mermer Ocaklarına neden kuzu oluyor?
Bu duruma kim dur diyecek?
Zamansız ve habersiz patlatılan dinamitler, su kaynaklarımızı kurutuyor. Köyümüzü sarsıyor ve huzurumuzu kaçırıyor. Çalışma neticesinde oluşan tozdan dolayı ektiğimiz mahsullerden verim alamıyoruz. Sularımızı kuruttular bu da yetmiyormuş gibi Devecikonak’da işlenen mermerlerden artan çöpleri de kamyonlarla Güvem Köyü yakınlarındaki ormanlık alana boşaltıyorlar.” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.