Su faturası isyanı

Karacabey’li vatandaşlar cep yakmaya başlayan su faturalarına isyan etti. Faturalardaki yüksek bedellere tepki gösteren vatandaşlar, “Hamam işletsek bu kadar fazla su parası ödemeyiz” diye sitem etti.
Su faturalarında, ‘Kullanılan su’ dışındaki bedellere isyan eden vatandaşlar, “Atık su bedeli, Bakım Bedeli, Katı Atık Toplama Bedeli ve ayrıca alınan KDV’leriyle birlikte çıkan meblağ karşısında ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Haksız alınan rakamlar canımızı yakmaya başladı. Tüketim dışında birçok kalemde keyfi alınan vergi ödüyoruz. Bu düpedüz devlet eliyle yapılan bir soygundur. En acısı da derdimizi anlatacak yetkili bulamıyoruz. Su faturaları dayanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Özellikle inşaatlarda kullanılan su bedellerine 3,5 kat daha fazla ücret yansıtılması soygunculuk değilse ya nedir?” diye konuştu.
Su faturalarına eklenen atık su ve katı atık bedelleri vatandaşı çıldırtan iki ana unsur olarak öne çıkmış durumda. Atık su bedeli adı altında alınan ücretin, ‘Tüketilen su’ bedelinin yüzde 15’i olarak alınması da bardağı taşıran damla oldu.
Sosyal medyada da haklı olarak tepki gösteren vatandaşlar, kendilerine gelen su faturalarının fotoğraflarını yayımlıyor. Bir vatandaşa 239,78 TL gelen su tüketim bedeli fatura sonunda 377 TL’ye çıktı. Kullandığı 239,78 TL’lik su tüketiminin yüzde 15’inin yani 95,76 TL’sinin Atık Su bedeli olarak faturaya yansıtılması ve üstüne de 26.84’lik KDV eklenmesi, dayanılacak gibi değil. Kazık üstüne kazık. Diğer bedeller ve vergiler de eklenince 239,78 TL’lik tüketilen su faturası 377’ye çıktı.
Sürekli artan faturaların dayanılmaz boyutlara ulaştığını belirten vatandaşlar, “Büyükşehire bağlanınca herşey daha iyi olacak dendi, ancak tam tersi oldu. Asgari ücretteki artışın kaynağı olarak belirlenen dar gelirliden fazlasıyla geri alınıyor. BUSKİ’nin sitesindeki meskenlerde 10 m3’e kadar belirtilen m3 su fiyatı 2,4. Ama su 11 m3 olunca fiyat birden yükseliyor. Kullanılan su miktarı 20 m3’ü geçtiğinde de fiyat dağ gibi büyüyor. İnşaat olunca da m3 ücretinin 3,5 katı yansıtılarak 10 m3’e kadar 6.59 alınıyor.
Kelime ve rakam oyunları ile halk kandırılıyor. Faturalar yüzünden dert küpü olduk. Göz göre göre su kazığı yiyoruz. Yetkililerin bu yanlıştan dönmesini istiyoruz. Buna çözüm bulsunlar. Allah’ın suyundan rant mı elde edilir?” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.