Su bitti, velhasıl Bursa betondan ibaret!

Geçtiğimiz günlerde Olay’dan İhsan Aydın, Doğancı barajının fotoğrafını çekerek, son durumu ‘Endişe verici düşüş’ diye tanımladı.

Yeni uydurduğum ‘Velhasıl Bursa betondan ve organize sanayi çetelerinden ibarettir’ sözünün gereği olarak, önümüzdeki süreçte ciddi bir kuraklık sorunu yaşayabiliriz.

İklim değişikliği, küresel ısınma nedeniyle susuz kalabiliriz.

Böyle durumlarda kolaya kaçıyoruz, ovaya delikler açarak yeraltı sularını tüketiyoruz.
 **** 
Oysa Bursa yer üstü ve yer altı kaynaklarını kuyumcu titizliğiyle hareket ederek kullanmalı…

Geçtiğimiz günlerde Bursa eski Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker, Ekohaber’deki köşesinde bu şehrin su macerasını anlattı:

Biz DSİ olarak 1970’li yıllarda Bursa İçme Suyu Projesi’ni planlarken, kentimizin büyüyecek nüfusuna paralel olarak artacak su ihtiyacını karşılamak için, Nilüfer Çayı üzerine yerleştirdiğimiz Doğancı (110 milyon m3/yıl) ve Nilüfer (60 milyon m3/yıl) barajlarını, Orhaneli Çayı üzerindeki Çınarcık (70 milyon m3/yıl) barajını ve ovanın derinlerindeki yeraltı suyu rezervimizi (115 milyon m3/yıl) kullanmayı, ön görmüştük.”
 **** 
Burada soru şu, Bursa yılda ne kadar metre küp yeraltı suyu kullanıyor?

Birkaç yıl öncesine kadar Bursa ovasında sadece 75 kuyu vardı. Son üç yıl içinde 80 kuyu daha buna eklendi, 155 kuyumuz oldu.

Ovanın altında suyu bir vampirin kan içtiği gibi içiyoruz.

Daha doğrusu boyahaneler, fabrikalar, kar hırsıyla geleceğimizi karartan vahşi kapitalistler yapıyor bunu…

Biz diye bir şey, onlar yapıyor ama yeterince mücadele etmediğimiz için suçluyu seyrettiğimiz için biz de suçluyuz.
 **** 
Bu da yetmezmiş gibi 50 kuyu daha açmak için ihale yapılacak…

Ovada su bırakmamaya kararlı gibiler…

 **** 
Peki hedef neydi? Bursa Büyükşehir Belediyesi ile DSİ yetkilileri “Çınarcık barajının suyunu en kısa sürede Bursa ile buluşturacağız” diyorlardı.

4 Nisan 2021 tarihinde Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sitesinde şu bilgi yer aldı:

Çınarcık Barajı suyunun Bursa’ya getirilmesi için çalışma başlatan Büyükşehir Belediyesi, dev projede bir adım daha ilerledi. Toplam 96 kilometrelik isale hattı ile 4 adet içme suyu deposunu kapsayan projeler Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edilirken, arıtma tesisi ile ilgili projenin de yıl sonuna kadar hazırlanması planlanıyor.
Başkan Aktaş, projenin 300.000 m3/gün kapasiteli içme suyu arıtma tesisi, 96 km ana isale hattı, toplamda 26.000 m3 hacimli 4 adet içme suyu depoları ve sanat yapılarını içerdiğini kaydetti.”
 **** 
Bu ifadelere bakılınca, ‘Ölme eşeğim ölme yonca biter de yersin’ sözü akla gelmiyor mu?

Proje henüz bitmiş, daha o projenin uygulama safhasının ihalesi yapılacak. Hat üzerinde bilmem kaç tane su deposu ve arıtma tesisi olacak, onların henüz projesi çalışılıyormuş, bitince ihaleye çıkılacak ve isale hattı yapılırken bu yapılar da inşa edilecek.
 **** 
Hep mış muş, cak, cek…

Bu hikayenin öncesi de var.

Eski Başkan Recep Altepe de yüksekten uçmuştu:

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, su kaynakları açısından Türkiye’nin en şanslı illerinden biri olan Bursa’nın, Doğancı ve Nilüfer’in ardından Çınarcık Barajı ile uzun yıllar su sıkıntısı yaşamayacağını söyledi. Başkan Altepe, elektrik üretiminin kısa zaman içinde başlayacağı Çınarcık Barajı’ndan 2020 yılından Bursa’ya 145 milyon metreküp su verileceğini kaydetti.”
  **** 
BUSKİ’nin resmi sitesinden aldığım bu atmasyona yenileri eklendi ve susuzluk yaşadığımız geçen yıl bu kez 2022’de Çınarcık suyunun Bursa’ya akacağı açıklandı.

Gidişat o ki, 2024’ten önce o su Bursa’ya gelemeyecek.

2024 yılında da başkanlık koltuğunda kimi görürüz Allah bilir!
 **** 
Erdem Saker’in sözleriyle bağlayalım yazıyı:

Bursa ovasının altında, adeta bir Doğancı Barajımızın, çok değerli bir su hazinemizin saklı olduğunu bilginize sunuyorum, bilinçsiz davranışlarla onu kirletmeyelim ve de israf etmeden, dikkatli kullanalım.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.