Star Wars ‘OUT’, Siber Wars ‘IN’

Bilişim Sektörü İşadamları Derneği BİSİAD’ın Bursa Ticaret ve Sanayi Odası BTSO’nun desteği ile düzenlediği Uluslararası Yazılım Kongre ve Sergisi ‘Siber Suçlar ve Güvenlik Oturumu’nda hackerler ve yazılım korsanlığı konuları konuşuldu.
Katılımcılar; Bursa Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları Şube Müdürü Tarık Ziyade, Adli Bilişim Derneği Başkan Yardımcısı Halil Öztürkci, BSA Program Koordinatörü Nilüfer Sapancılar ve Baliç Bilişim Genel Müdürü İbrahim Baliç ile Kaspersky Lab Türkiye Kurumsal Satış Müdürü Ercüment Ekim idi.
Oturumda yazılım sektörü temsilcilerine hackerlik, yazılım korsanlığı ve siber suçlar hakkında bilgiler verildi.
Oturum başkanlığını BİSİAD Bilişim Suçları Komitesi Başkanı Münir Özgen’in yaptığı oturumda sunumu yapan ve katılımcıları yazılım korsanlığı hakkında bilgilendiren BSA Program Koordinatörü Nilüfer Sapancılar “Yazılım korsanlığı telif haklarıyla korunan yazılımların izinsiz bir şekilde kopyalanması, dağıtılması ve kullanılmasıdır” dedi.
Yazılım korsanlığının da büyüme kaydettiğine değinen Sapancılar 2013 yılının birinci yarısında korsan yazılım kullanımı şirketlere 400.000 dolar kaybettirdi. Ayrıca Türkiye’de korsan yazılım kullanımının sadece bir şirkete maliyetinin ise 61.000 dolar olduğunu görüyoruz” dedi.
Global ölçekte Türkiye’nin, ülke çapında da Bursa’nın yazılım korsanlığında üst sıralarda yer almasını -istemediğimiz halde- gelişmekte olan ülkelerle aynı sınıfta konumlandırılmamıza bağladı.
Ve korsanlıkta az gelişmiş ülkelerle rekabet ediyor olmamıza dikkat çekti.
Korsan yazılım kullanımında 1 ila 5 yıl arasında cezalar olduğunu ve bilgisayarlara el konulabildiğini söyledi.
Kendisini White Hat Hacker olarak tanımlayan Baliç Bilişim Genel Müdürü İbrahim Baliç, siber suçların hızla arttığı günümüzde ortaya çıkan güvenlik açığına dikkat çekti.
Hackerların kendi içleride gösterdikleri farklılıkları sıraladı.
Whitehat – iyiniyetli korumacı hackerlar,
Blackhat – kötü niyetli ve ele geçirici hackerlar,
Grayhat – kararsız hackerlar,
Redhack – Haktivist – sosyal konulara dikkat çeken hackerlar ve gerçek hackerların ‘çaylak’ olarak nitelendirdikleri Script Kiddies – ergen hackerlar…
Bu kadar çok hacker grubu olduğuna göre dünya bir HACK SAVAŞI’na gidecek gibi görünüyor.
Baliç’in tanımlamasına göre HACKER: “Karşısındaki sistemi farklı bir amaç için kendi ihtiyaçları doğrultusunda değiştirerek hizmet ettirebilen kişidir”
Ve hackerlar bunu Ego, Para ya da İdeoloji için yaparlar.
Bizim gördüğümüz bilişim dünyası aysbergin su yüzünde kalan kısmıdır, hackerlarsa bilişim deryasının uzmanlarıdır, tersine mühendislerdir ve her zaman var olacaklardır.
Adli Bilişim Derneği Başkan Yardımcısı Halil Öztürkci ise, siber suçlara ilgili yaşanmış olaylardan örnekler verdi. Siber ortamda hiçbir kaydın yok olmadığını, herşeyin dijital delil olduğunu, açık bilgisayarda her kayda ulaşabileceklerini belirtti.
“Adli Bilişim: Bir bilgisayarda veya bilişim sisteminde bulunan bilgilerin mahkemede suçsızluğun ya da suçsuzluğun ispatında kullanılmak üzere incelenmesidir” dedi.
Bilgisayarın suçu doğrudan işleyebileceğine ya da dolaylı olarak suça karışabileceğine ya da suçun içinde tesadüfen yer alabileceğine dikkat çekti.
Bu konuda verdiği teknik bilgilerin yanında gösterdiği örnekler de epey ilgi çekiciydi…
Bilgisayarlar yoluyla işlenen suçların gittikçe artması ve toplum hayatını olumsuz etkilemesi nedeniyle, bu suçlarla mücadele edebilmek için oluşturulan Bursa Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları’nın Şube Müdürü Tarık Ziyade ise siber suçlara karşı ilgili aldıkları önlemleri anlattı. Bilgisayardan imaj almanın 4 gün süreceğine, cep telefonunun henüz suç delili sayılmadığına, bilgisayar kütüğü olmamasına, korsan yazılımların -uyuşturucu misali- sadece kullanıcıysan değil de, satıcısıysan ağır suç teşkil edeceğini anlattı.
Ekonomi ve ticaret varsa suç da aynı oranda yaygın oluyor elbet. Çünkü para orada var.
ATM’ler ciddi tehlike diyor ve korsanların ATM’lere yerleştirdikleri 1 gb’lık bir hafıza ile herkesi hackleyebildiklerini söylüyor.
Kaspersky Lab Türkiye Kurumsal Satış Müdürü Ercüment Ekim anti virüs sistemlerinin özelliklerini anlattığı oturumda, dünyada 2013 yılı itibariyle günde 200 bin çeşit zararlı yazılım çıktığına ve bu zararlı yazılımlara karşı her gün kendilerini geliştirmek zorunda olduklarına dikkat çekti.
Katılımcılara sertifika vermesiyle oturum sona erdi.
İbrahim Baliç’in sertifikasını BİSİAD ve Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Osman Akın bizzat kendisi verdi ve bir White Hacker olan Baliç ile tanışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Konuşmalardan anladığımız kadarıyla hackerlar, hukuk ve polisten 1 adım önde.
Emniyette yazılımcı-bilişimci eksikliği var.
Sibersavaşta menzil sorunu yok.
Bilişimciler kendi dillerini geliştirmişler.
Network Language diyebileceğimiz bu dili kendi aralarında kullanırken epey rahatlar, lakin bu konuyla pek alakası olmayan kişilere kendilerini anlatmak gerektiğinde çok zorlanıyorlar.
Dünya ‘Hack Savaşları’na gidiyor.
Sahte yazılım kullanıcısı isen sorun pek büyük değil, satıcısı isen sorun büyük.
Siber suçlarda İstanbul % 50 ile birinciliği kaptırmıyor, Bursa ise 2. sırada.
İnternetin kendisini ‘formatlaması’ gerekiyor…
cananekncylmz@gmail.com'

Canan Ekinci Yılmaz

1 Nisan 1963 Karacabey doğumlu. Karacabey Lisesi mezunu. 5 Ekim 2010 itibariyle yazar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.