‘Sorunlar ortasında yumak olmuş Karacabey’

Karacabey Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Meclis Üyesi Kemal Ziya Koşaner, Karacabey’de çözüme kavuşturulmayan sorunların yumak halini aldığını savundu. Koşaner yazılı bir basın açıklaması yaparak, ilçenin sorunlarını sıraladı. Birikmiş sorunların çözülmediği için her geçen gün daha da arttığına dikkat çeken Koşaner açıklamasında şu ifadelere yer verdi; 15 Temmuz FETÖ’cü darbe girişimi, bir süredir ülkemizin ve şehrimizin gündemini değiştirmişti. Araya giren bu talihsiz olay nedeni ile aldığımız notları bir süredir kenarda beklettik. Ama her geçen gün gelen şikayetlerin artması da, artık şehrimizin sorunlarıyla ilgilenmemizi gerektirmiştir. Sorunlarını da alıp gelen arkadaşların sitemkar sözleri de bana biraz dokundu diyelim.
Nerden başlasak ama birinden mutlaka başlayacağız.
‘Başkan’ın odasına ulaşmak ne zor!’
Belediye binasında işi olanlar görmüştür. Başkanın odasına ulaşmak için, kademeli olarak iki ayrı kapıdan geçmek zorundasınız; bu iki kapı da başkanlık katındadır. Seçimden önce bütün partiler vaatlerde bulunur ”Halkımızla iç içe olacağız” diye. Nedir bu korku veya çekince ki başkanlık katının girişine bir engel daha koydunuz? Oraya iki oturma gurubu koysaydınız da başkanla görüşmek isteyenler orada bekleyebilselerdi daha uygun olmaz mıydı?
‘BUSKİ ”Kervan yolda düzülür” mantığında’
Gelelim bir diğer soruna. Keşlik Köyü (köy diyorum çünkü mahalle demekle mahalle olunmuyor) halkından duyarlı bir arkadaş telefon etti. ”Abi bizim köyde kanalizasyon Sulama Göleti’ne akıyor” diye. Biz de İlçe Başkanımız Murat Tanrıverdi ile şikayeti yerinde incelemek üzere Keşlik Köyü’ne doğru yola çıktık. Giderken de Gölecik Köyü’ne deşarj edilen köy kanalizasyon sistemi ne alemde bir bakalım istedik. Arıtma veya toplama yeri yapılmış, fakat kanalizasyon atığı hâlâ dereye akmaya devam ediyordu. Bu konuya daha önce Cumhuriyet Halk Partisi olarak, basında gündeme getirmiş, ama AKP ilçe Başkanı Murat Erol tarafından haksızca eleştiriye maruz bırakılmıştık. Halbuki bizim istediğimiz önce sistemin bir bütün olarak tamamlanması, ondan sonra köydeki evlerin şebekeye bağlanmasıydı. Herhalde BUSKİ ”Kervan yolda düzülür” mantığıyla çalışıyor olacak ki, önce bitmemiş sisteme evlerin kanalizasyonlarını bağlayarak canım Gölecik Dere’sine boşaltım yaptı, ondan sonra sistemi tamamlamayı düşündü!
‘Bütün fosseptik Keşlik Sulama Göleti’ne akıyor’
Oradan Keşlik Köyü’ne gittik. Vatandaş bizi kahvede bekliyordu. Buluştuk ve işin aslını öğrenmek için sohbete başladık. Sohbet koyulaştıkça şaşkınlığım arttı. Arkadaşın anlattığına göre, patlak kanalizasyonun tamiri için BUSKİ’ye müracaat emişler, ancak BUSKİ’den ”Sizin içme sularınızda saat yok; önce saat takın, sonra patlakları yapacağız diye cevap vermişler. Tam düşüncelerine uygun bir cevap. Sonra kanalizasyonun patlak olduğu bölgeye gittik. Bütün fosseptik Keşlik Sulama Göleti’ne akıyor. Etrafta pis bir koku hakim.
‘Kimden cesaret alınıyor da suyun yönü değiştiriliyor?
İşte bir başka durum: Geçen hafta bir vatandaş büroma gelip koskoca Karadere’nin önünün kapatılıp suyun eski dere yatağına çevrilmek istendiğini söyledi. Suyun önü kapalı olduğu için tarlalarda taban suyunun yükseldiğini ve ürünlerin zarar gördüğü yönünde serzenişte bulundu. Kaymakamlık makamına, DSİ İşletmesi’ne gittiklerini, fakat soruna çare bulamadıklarını söyledi. Sorunu çözmesi gereken makamlar, suyu kapatan kişi ile görüşüp anlaşmalarını istemişler. Hatta bu yöreye yakın bir muhtar da bu konunun çözülmesi ve şikayet etmemeleri konusunda mağdur çiftçiler ile, suyun önün kapatan kişi arasında arabuluculuk yapmaya kalkmış. Kimdir bu suyun önünü kapatan kişi? Kimden cesaret alır da suyun yönünü değiştirebilir? Suyun yönünü değiştirmek bu kadar kolay mı? DSİ’den izin alması gerekmiyor mu? Bunların basında çıkmasını istediklerini dile getirdi. Bu istek karşısında bizimde boynumuz kıldan incedir. Çünkü o kişiler, bizlere haklarını en doğru şekilde savunacağımıza inanıp oy verdiler.
Arıtma çalışmıyor, artıklar İnkaya Göleti’nde
Geçtiğimiz hafta içinde işim gereği Karakoca Köyü’ne gittim. Karakoca Köyü’nden İnkaya Köyü’ne giderken, İnkaya Deresi kenarına Karakoca Köyü’nün fosseptiği, yani arıtması yapıldı. Oradan geçen herkes bilir; etrafta pis bir koku. Arabadan indim ve arıtmanın yanına gittim. Aman Allahım arıtma çalışmıyor… Köyün bütün artıkları olduğu gibi İnkaya Göleti’ne gidiyor; Keşlik Göleti ve Gölecik deresinde olduğu gibi. Tabi buralardan sulama yapılıyor. Yani tamamen organik gübre, içinde fosforu var, amonyağı var, nitratı var, var oğlu var. Bu göletlerden sulanan tüm ürünleri bizler tüketiyoruz.
Akhisar’lı kardeşime tavsiye
Ayrıca Akhisar Köyü’nden genç bir kardeşimiz var. Ona da tavsiyem, hazır yaz sezonunda köyde çiftçilik yaparken, kafasını biraz kendi köyüne çevirsin de, enerjisini, orada sorun olan fabrikanın yol açtığı çevre felaketini çözmek için harcasın.
‘Malkara’daki çalışmalar yaz sezonundan önce bitmeliydi’
Bir kısım şikayetler de Malkara’dan gelmektedir. Gidenler bilirler, Malkara’da anayolun özellikle deniz tarafında bir takım kazılar ve çalışmalar yapılmaktadır. Belediyemiz her fırsatta 3T vizyonundan bahsetmektedir. Bu 3T’nin bir tanesi ”Turizm”dir. Turizm sezonun en hareketli zamanı olan Temmuz ve Ağustos aylarında bu tür çalışmalar yapmanın adı ”Dostlar alışverişte görsün”dür. Bu tür çalışmaların zamanı, hava şartları da göz önüne alınarak, yaz sezonundan önceki ve sonraki aylardır. Malkara’da ulaşım bu günlerde tek şeritten sağlanıyor. Yaz bitince çift şeritten sorunsuz ulaşım başlar herhalde.
‘Yeniköy’ün asıl sorunu yoludur’
Ayrıca daha önce defalarca dile getirmiş olduğum bir konu var. Yeniköy’ün asıl sorunu 30 km.’lik yoludur. Belediye araçlarının üzerine övünerek ve gülümseyen resimlerinizi de ekleyerek yazıyorsunuz: ”22 km.’lik sahiliyle Türkiye’nin en uzun kumsalı”. İyi de, bu kumsallara ulaşabilmek için 2 arabanın yan yana zor geçtiği, yılan gibi kıvrılan, kaplaması bozuk yol için ne yaptınız? Bir kaç yıl önce üçlü olsun güçlü olsun diye yola çıktınız. Hükümet sizden, büyükşehir sizden, belediye sizden, e üstüne bir de milletvekiliniz vardı. Üçlü, dörtlü oldunuz ama güçlü olamadınız. Ben daha önce yazmıştım: ”Yeniköy yolunda bir takım ölçümler yapılıyor, ama herhalde bu arkadaşlar gelip gelip asfaltın kalınlığını ölçüyor” diye. Artık Karacabey-Yeniköy arasındaki 30km.lik bu yolun ciddi bir biçimde ele alınması gerekmektedir.
Hepimize sorunsuz yaşayacağımız günler diler, her şeyin gönlünüzce olmasını temenni ederim.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.