Sokakta yaşayan çocuk kalmayacak

Bursa Valisi Şahabettin Harput, sokakta yaşayan çocukların tamamına ulaşabilmek amacıyla Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı “İlk Adım İstasyonu” oluşturacaklarını bildirdi.Harput, Merinos’taki eski arşiv binasında açılacak merkezin çocukları ilgili birimlere yönlendirmede faaliyet göstereceğini söyledi. Merkez ve buraya bağlı olarak kullanılacak iki ev, Ramazan Bayramı’ndan sonra kapılarını açacak.
Harput, yoğun göç alan Bursa’da yoksul, dar gelirli, özürlü, sokağa terk edilmiş, sokakta yaşamak zorunda kalmış veya madde bağımlısı olmuş çok geniş bir kitlenin devletin şefkat ve himayesine ihtiyaç duyduğunu belirterek, sokakta yaşayanların yüzde 90’ından fazlasının parçalanmış ailelerin çocukları olduğuna dikkat çekti. “Çocuklar ailelerin ciğerleridir” diyen Harput, tüm ailelere seslenerek, birlikteliklerini sürdürmeleri çağrısında bulundu. Kışın Şenol Akçay isimli vatandaşın sokakta donarak öldüğünü anımsatan Harput, “Herkes `zaten alkolikti` dedi ama ben bu vatandaşın geçmişini araştırdım. 2 yaşındayken anne babası ayrılmış. Babası yeni bir kadınla evlenmiş. Analığı da bakamamış ve çocuğun kaderi bu tarihten itibaren talihsiz başlamış. Sonra akıl sağlığı bozulmuş, bir süre tedavi görmüş ama iyileşememiş. Bu insan eğer sokakta öldüyse bunun sorumluluğu tüm toplumundur” dedi.
Sosyal hizmetler alanında bazı çalışmalar yaparak, sokakta yaşayan insanların tamamına ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Harput, bu konuda öncelikle suça ve maddeye bulaşmış çocukları ayırmak için toplama merkezi kurmaya karar verdiklerini söyledi. “İlk Adım İstasyonu” olarak kurulacak merkezin Merinos’taki eski arşiv binasında yer alacağını bildiren Harput, sokakta yaşayan çocuklar için kullanılacak merkezin çocukları yaş ve cinsiyete göre ayırarak, ilgili birimlere yönlendireceğini kaydetti. Harput, merkezde psikolog, çocuk polisi ve sosyal hizmet uzmanlarının görev yapacağını belirterek, bu merkeze bağlı olarak kullanılacak iki de ev tedarik ettiklerini söyledi. Hayırseverlerin desteğiyle biri İmam Hatip Lisesi’nin karşısında, diğeri de Çekirge’de olmak üzere ikişer katlı evler bulunduğunu ifade eden Harput, evlerin en geç Ramazan Bayramı’nın sonuna kadar hazır olacağını dile getirdi.
İlk adım istasyonuna getirilen madde bağımlısı çocukların ise öncelikle Osmangazi Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından Ovaakça’da yaptırılan sağlık merkezinde tedavi edileceğini anlatan Harput, sağlık merkezinin yanına da Valilik tarafından rehabilitasyon merkezi yapılacağını söyledi. Harput, rehabilitasyon merkezinin özürlü, felçli ve daha önce madde kullanmış herkes tarafından kullanılabileceğini ifade etti.
Harput, yapılan çalışmalar kapsamında sokakta yaşamak zorunda kalan 8 çocuğun meslek edindirme kurslarına gönderildiğini ve bir otele yerleştirildiğini de sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.