Çadır sınıftaki okuma isteği

Karacabey Halk Eğitim Merkezi (HEM) tarafından geçici tarım işçilerine çadırda okuma yazma kursu başlatıldı. HEM Müdürü İbrahim Çalı, “Onların okula gelme olanağı yoksa biz onların ayağına gideriz” dedi.
Karacabey Harası`nın karşısında kurulan 22 kişilik çadır sınıfta, tarım işçileri okuma, yazma öğreniyor. Güneydoğu’dan gelen ve yaşamında hiç okula gitmemiş işçilere okuma yazma kursu verildiğini belirten Karacabey HEM Müdürü İbrahim Çalı, “Yıllardır sürekli mevsimlik işçi olarak çalışan ve bu yüzden okula zaman ayıramayan tarım işçilerinin çocuklarına, onların eğitimlerine katkıda bulunmak istedik. 3 yıldan beri yapılan bu eğitim sayesinde öğrenciler hem okuma yazma öğreniyor, hem de okula olan heves ve meraklarını gidermiş oluyorlar. Kurulan çadırın içinde ışık tesisatı, kara tahta ve sıralar mevcut. Verilen eğitimden öğrencilerimiz de memnun” dedi.
İbrahim Çalı, güç koşullarda çalışan tarım işçilerinin bir eğitim kurumuna ulaşmadaki zorlukları göz önünde bulundurarak, onların ayağına gitmeyi tercih ettiklerini vurguladı.
Ortasarıbey, Sultaniye ve İsmetpaşa köylerinde muhtarlıklara ait binalarda tarım işçilerine okuma yazma kursu verdiklerini anlatan HEM Müdürü İbrahim Çalı, yerleşim alanlarının dışında kurulan çadırlarla da bir ilki başlattıkları kaydetti. Yarı göçebe bir yaşam süren tarım işçilerinin yerleşik hayattaki gibi eğitim şansı bulunmadığına dikkati çeken Çalı, önümüzdeki yıllarda bu kursları devam ettireceklerini belirtti.
Yaşları 15 ile 19 arasında değişen 18 genç kızın katıldığı kursta, 4 erkek öğrenci bulunuyor. Erkek kursiyerler ise geceleri tarlada sulama yaptıkları için kursa katılamıyor. Gündüz domates toplama, fide ekme ve meyve toplama işlerinde yevmiyeci olarak çalışan tarım işçileri akşam saatlerinde biraz dinlenip istirahat etmelerinin ardından kamp kurdukları yerdeki çadır sınıfa giderek ders başı yapıyor.
Gözleri gibi baktıkları çadır sınıfın temizliğini titizlikle yerine getirdiklerini anlatan işçilerden Hülya İşlek, “İlk başta neden böyle bir hizmet verilmek istendiği konusunda tereddüt ettik. Ancak, daha sonra okuma yazama öğrenmekten büyük zevk alım” dedi.
Yaşamında hiç okula gitmediğini söyleyen 19 yaşındaki Besla Oğur ise, “Okumak ve okula gitmek çok istediğimiz bir şey. Ancak şartlar buna imkan vermiyor. Hayatımızı devam ettirmek, para kazanmak zorundayız. Herhangi bir mesleğimiz olmadığı için de bu aylarda Karacabey`e geliyoruz. Eylül ayının ortalarında ise fındık yada zeytin toplamak için başka yörelere gidiyoruz” diye konuştu.
Gece verilen eğitimlerde kurs öğretmenliğini emekli öğretmen Şennur Usanmaz yaparken, her yıl gerçekleştirilen kurs Temmuz’da başlıyor ve Ağustos’un son haftasında bitiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.