SOĞAN YAKTI, UMUDUMUZ BEZELYE

Çiftçi sevinemese de, üzülmemeyi kar sayıyor!

Karacabey çiftçisinin yeni hasat sezonu acılı başladı. 20 gün önce korona kaygısı ile girdiği tarlada umduğunu bulamayan çiftçi sezonun ilk mahsulü soğanda hayal kırıklığı yaşadı.

Çiftçi, ihracat kısıtlaması nedeniyle alıcı bulamadı. Aylarca emek vererek yetiştirdiği ürününü yana, yakıla yine tarlada bırakmak zorunda kaldı.

Hasata bu yıl da zararla başlayan çiftçi, yıllardır yandıklarını ve yanlış tarım politikalarına kurbanı edilirken, kendilerine sahip çıkılmadığını söyledi.

BEZELYE UMUT OLACAK MI?

Soğan üretiminde alın terini ve yaptığı masrafları toprağa gömen çiftçi bezelyeye yöneldi. Karacabey’de 13 bin dekar alanda yetiştirilen ilkbahar ürünü bezelye hasadı da sıkıntılı başladı. Sıkıntı ile başlayan hasat, geçen hafta piyasanın toparlanma göstermesiyle normale döndü.

Bezelye hasatına da zararla adım atan çiftçi, fiyatların kısa sürede normale dönmesiyle biraz  umutlandı.

Soğanla birlikte sezonun ilk ürünü olarak kabul edilen bezelye hasatında son döneme giren çiftçi tarlada yoğunlaştı. Çiftçi, kardan vazgeçtiğini ve masrafları kurtarmanın peşinde olduğunu dile getirdi.

Sevinemese de, fazla üzülmemeyi kar sayan çiftçi bezelye üretiminin son günlerine girdi.

Bezelye hasatı, 1 kg tane 1.20 kuruşla açılırken çiftçi bir kez daha sarsıldı. Ancak, piyasa kısa sürede toparlanma göstererek fabrikaların taahhüt fiyatları olan 1.70 kuruşa çıktı. Kilo başına kalitesine göre 80 kuruş ile 1 lira arasında maliyeti olan bezelyeden dekar başına 500 ile 650 lira arasında gelir sağlanabilecek.

Biraz umutlanan çiftçi bezelyeyi fabrikalara şu anda 1.70 liraya satmaktadır.

Bu yıl hava sıcaklığında önemli dengesizlik yaşanmasına karşın bezelyede ortalama verimin yakalandığı belirtildi. Geç gelen fiyat artışının ise geçen yıla göre biraz daha iyileştirilmiş olması, bezelye üreticisinde buruk bir memnunluk gösterdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.