Sizin kocanızın da astroloğu var mı?

Sevgili Demet Çoraklı Yıldız’ın geçtiğimiz akşam üzeri, “Haydi bu akşam tiyatroya gidiyoruz” deyişiyle “Oyun kimdir, kimindir, nedir?” diye sormaya fırsat kalmadan sadece mekânı öğrenip çıktım evden. Oyun Nâzım Hikmet Kültürevi’ndeymiş.
Demet’le buluştuk ve birlikte Nâzım’a geçtik. Oyun saati gelene dek de Piraye’de birer kahve içtik.
Kahvelerimizi içerken bir yandan da Demet beni oyun hakkında bilgilendiriyordu.
Oyun, Türkiye Devlet Hastaneleri ve Hastalara Yardım Vakfı HASVAK Bursa Şubesi ve CAN Proje Sanat Topluluğu ile ortaklaşa gerçekleştirilen proje kapsamında, Bursa Nilüfer Belediyesi desteği ile “Cinsiyet Eşitliği” konusunda toplumda farkındalık yaratmak ve Amerika’da yaşayan görme engelli Nihal Erkan’ın eğitimine katkı sağlamak amacı ile oynanacaktı.
Fuayede artan kalabalık bize oyun saatinin yaklaştığını haber veriyordu.
Salona geçtik…
Aynı zamanda projenin de sahibi olan Ayşe Alagöz’ün yazdığı, yönetmenliğini Serhat Can’ın yaptığı oyun, amatör oyuncular tarafından sahnelendi.
Oyuncuların amatör olduğunu biliyorduk lakin oyunu izlerken bildiğimiz ne varsa hepsini gözden geçirdik.
Sahneye gelen tanıdık simalar oyunculuklarıyla izleyicileri şaşırtırken bir yandan hem yoğun tezahüratı, hem de kuvvetli alkışı kaptılar.
Gelelim oyuna;
Kadın-erkek konusu olur da o konunun içinde bir yandan sevda, bir yandan paranoya, bir yandan kahkaha, bir yandan da şiddet olmaz mı?
Hepsi vardı elbet.
Kocasını astroloğundan kıskanan kadın ve kocayı karısından daha fazla sahiplenerek erkeği kendi idaresine almaktan sadistçe bir zevk duyan astrolog kadın.
Üst katta yaşayan “gönlü geniş, sevgi kelebeği, aşk böceği İtalyan” kadın ve onun tepesi attı mı kadını ringe alıp iki aparküt sallayan “maço erkek”i.
İran’dan kaçıp ABD’ye yerleşen, yeteneklerini bir kenara iterek ‘kocasını astroloğundan kıskanan kadın’a ev işlerinde yardım eden, bir yandan da üst kattaki aşk trafiği üzerine ağzına geleni söyleyen kadın.
Ve tabii zaman zaman bu eve uğrayan, aşkı uğruna Türkiye’den kopup gelen ve yüksek lisansını ABD’de yapmak isteyen görme engelli kadın.
Nihal…
Evin kocası ve kocanın erkek kardeşinin olaylara bakışı, darılmalar barışmalar…
Kalabalık sahneler oynanırken yerinde tüneyen, ev sahibi yalnız kaldığı anda sahneye atlayarak yarı acı, yarı tatlı konuşmalar yapan ev sahibesinin iç sesi Sevgili Günlük…
Tabii oyunun sonunda sahneye gelerek oyuncularla birlikte bizleri selamlayan, genç ve pırıl pırıl teknik ekibi de unutmamak lazım.
****
Oyun, izleyicilere gereken mesajları vermekle kalmadı, oyuna vesile olan projeyi de başarıya ulaştırdı.
HASVAK Başkanı Zerrin Özgüle oyunun sonunda o güzel haberi verdi;
“Nihal Erkan’ın eğitim masraflarının tümünü karşılayacak gelir elde edildi. Böylece proje amacına ulaştı ve Nihal Erkan New York’taki eğitimini tamamlayabilecek.”
Oyunu izleyenler arasında ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve eşi Seden Bozbey de vardı.
Oyunun sonunda sahneye davet edilen ve oyunu büyük beğeniyle izlediğini belirten ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter, HASVAK’ın sosyal sorumluluk projesinden övgüyle söz etti. Charles F. Hunter, “Özellikle kadına şiddet olaylarının ön plana çıktığı bir zamanda sahneye konan oyunun, değindiği konular bakımından mükemmel olduğunu düşünüyorum” dedi.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de “HASVAK yıllardır toplumsal olaylara karşı duyarlılık gösteriyor. Bugün de görme engelli kızımız Nihal’in eğitimi için gereken desteği sağladı. Böyle bir sosyal sorumluluk projesine katılımlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter ve Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey oyuncuları tek tek kutlayarak teşekkür etti.
Başkan Bozbey ayrıca, sosyal sorumluluk projesi kapsamında sahnelenen oyunu izleyerek destek veren ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter’a Nilüfer’i simgeleyen anahtar ve 29 Ekim 2013 günü 5999 kişi tarafından oluşturulan Atatürk portresi hediye etti.
Oyununu kaçıranlar üzülmesin; oyunun üçüncü gösterimi 11 Mart Çarşamba günü Ataevler Basın sarayı, Uğur Mumcu Sahnesi’nde gerçekleşecek…
cananekncylmz@gmail.com'

Canan Ekinci Yılmaz

1 Nisan 1963 Karacabey doğumlu. Karacabey Lisesi mezunu. 5 Ekim 2010 itibariyle yazar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.