CHP’den aday olmak…

Haziran ayında yapılacak Milletvekili Genel Seçimi için ortam ısınıyor. CHP’de 5 gün uzayan adaylık başvuru süresi Pazar günü sona erdi.
CHP Genel Merkezinden yapılan açıklamaya göre 2 bin 822 kişi, aday adaylığı başvurusunda bulundu. Bu sayı toplam 550 milletvekili sayısının 5 katından fazla. Mevcut milletvekili sayısının ise yaklaşık 20 katı.
Şu anda basın aday adayları arasındaki ünlüler ile başvuru yapmayan vekiller, kontenjan adaylığı için başvuranlarla ilgileniyor.
CHP Genel Merkezi bu aday bolluğu içinde listelerin kesinleşmesinden sonra çıkacak kapışmayı göze alamadığı için adayların yüzde 85’ini sandık yolu ile belirleme kararı aldı. 2 bin 822 aday adayının yüzde 60’ı, yani bin 821’i ön seçimde yarışacak. Toplam 85 seçim çevresinden 55’inde adaylar sandık konarak belirlenecek.
Aday adayları yoğun bir çalışma içinde. Kimi köy ziyaretleri yaparken, bir kısmı demokratik kitle örgütlerini, bir kısmı basın kuruluşlarını ziyaret ediyor. Salon toplantıları ile adaylık açıklamaları ise geride kaldı. Aday adaylarının bir kısmını geçmişte verdiği mücadeleleri ile tanıyoruz. Ancak bir kısmını ise hiç tanımıyoruz.
Ön seçim örgüt içinde yapılacak. Yani CHP’ye oy verdiği varsayılan kişilerin en bilinçlileri arasında. Bu durumda aday adaylarının belirlenmesinde hemşerilik, akrabalık, komşuluk vb. etmenler öne çıkacak. Ancak daha dikkatli davranacaklar için adayların düşünceleri önem kazanacak.
Aday adaylarını kısmen tanısak bile son yıllarda CHP içinde tartışılan ve ayrışmalara yol açan konulardaki düşüncelerini bilmiyoruz. Aday adayları durumlarını tehlikeye sokmamak için CHP içindeki tartışma konularında ağızlarını hiç açmadılar. Ancak biz aday adaylarının son zamanlarda tartışılan konulardaki düşüncelerini merak ediyoruz.
Basılan tanıtım broşürlerinde doğum yeri, doğum tarihi, okuduğu okullar, görev yaptığı yerler, kaç çocuk sahibi olduğu gibi basmakalıp bilgiler yer alıyor. Aday adaylarının şu konulardaki düşünceleri neler?
Y-CHP hakkında ne diyorlar?
·“Dersim” tartışmaları ile ilgili ne düşünüyorlar?
·Açılım, özerklik, Apo’nun affı ya da ev hapsi konusunda ne diyorlar?
·“Ermeni soykırımı” iddiaları hakkındaki düşünceleri neler?
·Suriye ve Beşar Esad konusunda ne diyorlar?
·Gülen cemaati hakkında net tavırları nedir? Dindar insanların kazanılması ile cemaatin önde gelenlerinin partiye sızması arasında fark gözetiyorlar mı?
·“Ulus devletin miadı doldu” ya da “Kefere Kemal” söylemlerinin sahiplerinin en üst seviyede yönetim kadrolarını doldurmaları konusunda ne düşünüyorlar?
·ABD gizli servislerinde “TR 705” kodu ile anılanlar hakkında ne düşünüyorlar?
·“Balyoz” ve “Ergenekon” davalarının tertipçilerinin tutuklanmasını destekliyorlar mı?
·Tekke ve zaviyelerin kapatılmasının hata olduğunu mu düşünüyorlar?
·CHP’nin simgesi 6 ok, yani Atatürk ilkeleri konusunda ne düşünüyorlar?
Soruları uzatabiliriz. Aday adayları yapılacak ön seçime kimlik bilgileri ile fotoğraflarını mı sokacak? Yoksa ülkeyi kuran ve Cumhuriyetle yaşıt CHP’nin ilkelerini mi sokacak?
CHP’ye gerçekten gönül vermiş bilinçli üyeler CHP’nin Ulusal Kurtuluş Savaşı ve Kuruluş ile sınanmış ilkelerini savunanlara oy verecektir.
Onların kimler olduğunu anlamak için konuşmalarını bekliyoruz.
Söyleyecek sözünüz varsa şimdi söyleyin. Listelerde yer alamadığınızda söyleyeceklerinizi dinleyecek kimse bulamayacaksınız…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.