Sivil toplum örgütlerinden gazete kapatmaya tepki

Sivil toplum örgütlerinden gazete kapatmaya tepki
Karacabey Belediye’sinin kapısına mühür vurarak susturmaya çalıştığı Meltem Gazetesi’ne toplumun her kesiminden destek yağıyor. Siyasi partilerimizden sonra sivil toplum örgütleri de mühürleme olayını tepki göstererek kınadı.
Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, “Haber alma özürlüğünü kısıtlamak, onu ortadan kaldırmak doğru değildir. İran’da sıkça görülen bu olayın ilçemizde yaşanması çok üzücüdür.
Tarım ve hayvancılığın başkenti yapmayı amaçladığımız hedefe kavgayla değil, kurum ve kuruluşlarımızın el ele vererek uyum içinde yürümesiyle ulaşılabiliriz. Basın ortak sesimiz olmalıdır. Basını susturmak yerine, destekleyip önünü daha da açmamız gerekir. Basının demokratik toplumların ve demokrasinin vazgeçilmez unsuru olduğu unutulmamalıdır.”
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, basının şartlar ne olursa olsun susturulmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Karaca, “Gazetenin haber yapma ve okuyucunu haber alma özgürlüğünün engellenmesini kınıyorum. Basının sansürlenmesi ve baskı altına alınması antidemokratik bir uygulamadır. Yapılan yanlış uygulamadan bir an önce vazgeçilmelidir.”
Ova Köyleri Sulama Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sami Özseçen, halkın haber alma hakkının engellenmesini doğru bulmadığını belirtti.
Özseçen, “Basın halkın gözü ve kulağıdır. İlçemizde üç yerel gazete yayın yaparak, çevremizde olup bitenleri halka aktarmaktadır. İlçemizde üç gazetenin yayınlanması bizim haber alma zenginliğimizdir. 50 yıllık bir gazetenin olmaması tabi ki büyük eksikliktir.”
Karacabey S.S. Esnaf ve Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Mustafa Atıl, gazetelerin keyfi uygulamayla kapatılmasının etik olmadığını belirtti.
Atıl, “Kişisel husumetlerin iş yerine yansıtılması yanlış bir uygulama. Burada geçimini sağlayan kişileri mağdur etmeye kimsenin hakkı yok. Sorunlar yargı yoluyla çözüme kavuşturulmalı.”
Eğitim-Sen Karacabey Temsilcisi Salih Tunç, Belediye’nin gazete mühürleyerek kapatmasını üzüntüyle takip ettiklerini belirterek, özgür basının baskı altına alınmasını kınadıklarını vurguladı.
Tunç, “Karacabey’de üç yerel gazete günlük olarak yayınlanmaktadır. Bu gazetelerin iletişim açısından önemli bir yeri vardır. Aldığımız bilgiye göre Meltem Gazetesi Belediye tarafından kapatılmıştır. Gerekçelerini bilmiyoruz. Gerekçeleri ne olursa olsun böyle bir uygulama yapılmamalıydı. Belediyeyle gazete arasında bir sorun varsa bunun çağdaş ülkelerde olduğu gibi yargı yoluyla çözülmesi daha uygun olurdu. Demokrat kişiliğinden kuşku duymadığımız Belediye Başkanımıza da bu yakışırdı.
Unutulmasın ki; yerel gazeteler ilçemizde olup biten gelişmeleri, olayları, etkinlikleri bize günü gününe aktarırlar. İlçemizde üç gazetenin yayınlanması bizim haber alma zenginliğimizdir. Belediye Başkanımız Ergün KOÇ’ un düşüncelerimizi önemseyeceğini biliyoruz ve umuyoruz ki uygulama bir an önce sona erer; Meltem Gazetesi yayın hayatına devam eder.”
Türk Eğitim-Sen Karacabey Temsilcisi Mustafa Şentürk, her zaman Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmez bütünlüğünden yana olduklarını vurguladı.
Şentürk, “Manevi değerlerimize yapılacak her türlü fikir ve düşünceyi de özgürlük olarak kabul ediyoruz. Bunun yanında herkesin kişisel düşünce ve duygularını ifade etme özgürlüğüne saygılıyız. Bu bağlamda ulusal ve yerel basın organlarının düşüncelerini açıkça ifade etmeleri en doğal haklarıdır. Çünkü insanın anayasada güvence altına alınan en doğal hakkı haber alma özgürlüğüdür. Bu hakkını herkes kanunlar çerçevesinde açıkça kullanabilmelidir” diyen sivil toplum örgütleri 18 gün süren mühürleme olayını doğru bulmadıklarını ifade etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.