Sıcakların kurtarıcısı klimalara dikkat!

Yazın serinlemek amacıyla evimizde, işyerimizde ve otomobilimizde kullandığımız klimalar zatürree, solunum yolu hastalıkları, gribal enfeksiyonlar ve kas tutulmalarına yol açabiliyor.
Doktorlar, “Plaza ve büyük iş merkezlerinde çalışanlar risk altında. ‘Legionella Pnömonisi ‘ adı verilen zatürree çeşidi, kişilere klimaların havalandırma sistemleri aracılığıyla bulaşıyor” şeklinde konuştu.
Şeker hastaları, yaşlılar, alkol alan kişiler ile böbrek yetersizliği bulananlar, klimadan daha çabuk etkileniyor.
Klimanın yol açtığı bu zatürre türü, ölüme bile neden olabiliyor.
Klimaların ve diğer merkezi havalandırma sistemlerinin neden olduğu önemli hastalıklardan birinin “klima ateşi” olduğunu belirten Uzmanlar, “Zatürre (Legioner hastalığı) ile aralarındaki en önemli fark, klima ateşi olan hastaların akciğer röntgenlerinin normal olmasıdır. Klima ateşi, hastanın klima bulunan ortamdan uzaklaştırılması ile düzelir. Antibiyotik veya başka bir ilaç tedavisi gerekli değildir. Kronik alerjik zatürre, sinsi olarak yavaş yavaş gelişir. Tipik belirtisi, ilerleyici özellik gösteren nefes darlığı, yorgunluk ve kilo kaybıdır. Bazı hastalarda öksürük olabilir, ama ateş, baş ve kas ağrıları gibi belirtilere rastlanmaz” diyerek vatandaşları uyardı.
Uzmanlar, ideal klima kullanımının 23-24 derece arasında, nispi nemin de yüzde 40-50 arasında olacak şekilde olması gerektiğini söylüyor:
Klimanın yanlış kullanımı, özellikle solunum yolu enfeksiyonlarından sinüzit, bronşit, zatürre başta olmak üzere göz iltihabı, beyin iltihabı ve çeşitli kas hastalıklarına neden olabilir.
Bu hastalıkları önlemek için araçlarda klima kullanırken klimaları yüze ve göğüse doğru değil, ön cama doğru yönlendirmemiz, hastalıkların önüne geçilmesinde yardımcı olacaktır. Ancak kontrolsüzce çalıştırılan klimalar bazı hastalıkları da tetikliyor.
Kalp Sorunu Olanlar;
İç ve dış ortam sıcaklıkları arasındaki sıcaklık farkı 6 dereceyi geçmesi, ortam sıcaklığında ani gelişen yüksek değişiklikler, ilk önce solunum sistemi ve dolaşım sistemini etkiler. Kan damarlarında meydana gelen ani değişiklikler kendimizi hasta hissetmemize neden olur. Bu durum özellikle kronik kalp, akciğer ve şeker hastalığı olan yaşlı insanları daha çok etkiler.
Astımı Olanlar;
Bakımı kötü ve yetersiz yapılan klimaların, akut farenjit, nezle ve akut tonsilit gibi üst solunum yolu hastalıklarına neden olduğu ispatlanmıştır. Kirli hava filtreleri, toz ve bakterilerin tekrar tekrar ev içi havasında sirkülasyonuna neden olur. Havası bu mikroorganizmalarla kirletilmiş bir ortamda zaman geçirmek; astım hastalarında bir atağın tetiklenmesine, alerjik rinitin alevlenmesine, burun, boğaz ve gözlerde tahriş hissi ve nezle benzeri hastalığa neden olabilir.
Lejyoner Hastalığı (Yaz Zatürresi);
Klimanın neden olduğu lejyoner hastalığı, çok tehlikeli olabilen bir zatürree çeşididir. Sıcak, nemli ortamlarda ve su kaynaklarında yaşayabilen bir bakteri olan ‘legionella’ isimli bakteri bu hastalığa neden olur. Bakımı yapılmayan klima sistemlerine yerleşen ve çoğalan bu bakteri, klima tarafından oda havasına dağılır. Bakteri içeren bu havanın solunmasıyla zatürree meydana gelir.
Hasta Bina Sendromu;
Yaz aylarında düzenli olarak temizlik ve bakımı yapılmayan klimalar; hem yaşadığımız mekanları kirleten toz, mantar sporları ve bakterilerin kaynağı olabilir, hem de bunların tekrar tekrar ev içindeki havaya karışmasına neden olur. Böyle bir kapalı mekanda kalmak ve zaman geçirmek solunum yolu rahatsızlıklarına neden olur. Belirtiler hasta binaya girildikten sonraki birkaç saat içinde başlar. Göz, burun ve boğazda tahriş hissi, nefes darlığı, öksürük, göğüste hırıltı, ciltte tahriş, konsantrasyon bozukluğu, yorgunluk, baş ağrısı ve dönmesi, bulantı ve kusma sık görülen belirtiler arasındadır.
Klima Akciğeri
Klima akciğeri, hasta bina sendromuna benzer bir hastalıktır. klima havasına maruz kalındıktan 4-8 saat sonra ortaya çıkar. Belirtiler; titreme, kırgınlık, halsizlik, öksürük, nefes darlığı, bazen de ateş, bulantı, kusma ve iştah kaybıdır. Belirtiler klimalı ortamdan uzaklaşıldığında azalır, ancak bir hafta kadar sürebilir.
Klimayı doğru ve verimli kullanmak için;
İhtiyacınız büyüklüğünde bir klima tercih edin
Klimanızın performansı en üst düzeyde çalışabilmesi için düzenli bakıma ihtiyacı vardır.
Düzenli aralıklarla filtreler temizlenmeli ve değiştirilmeli
Hem oda ünitesinin hem de merkezi ünitenin bakımı yapılmalı.
Dış ünitenin bulunduğu yer temiz tutulmalı.
Borularınızı temiz tutun. Borular temizliği en çok ihmal edilen parçalardır. Borularınızı 3-4 yılda bir temizleyin.
İç ve dış ortam sıcaklıkları arasındaki sıcaklık farkı 6 dereceyi geçmemelidir. Ortam sıcaklığında ani gelişen yüksek değişiklikler kendinizi hasta hissetmenize neden olur.
Unutmayınız!
Aşırı sıcaklara karşı kalp-damar, astım ve hipertansiyonlu olanlar ile yaşlı ve bebeklere çok dikkat edilmeli, basın organları ve yetkili kurumlar tarafından yapılan uyarılara uymaya özen gösterilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.