Sıcak hava yakıp kavuracak!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan tahminlere göre, Karacabey bu haftada devam edecek olan cehennem sıcakları ile kavrulacak. Karacabey için meteorolojiden gelen hava durumu tahmini aşırı sıcaklar konusunda uyarı dolu oldu. Sıcak hava etkili olmaya devam edecek. Bugün sıcaklık 37 derece. Hafta sonuna kadar devam edecek olan sıcak hava, Cumartesi günü etkisini daha da arttırarak 40 dereceye yaklaşacak. Termometre Karacabey’de Pazar günü 37 dereceyi gösterecek. Karacabey’i etkileyecek sıcak hava dalgası meteorolojinin verdiği bilgiye göre 1 hafta daha sürecek. Karacabey’de 5 günlük hava tahmini şu şekilde: Cuma: 38, Cumartesi: 39, Pazar: 37, Pazartesi: 35 Salı:34
Yapılan son değerlendirmelere göre, yurt genelinin az bulutlu ve açık, zamanla doğu kesimlerinin parçalı yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzeyinin kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.
Hava sıcaklığının iç ve batı bölgelerde mevsim normallerinin 5 ila 9 derece üzerinde seyretmeye devam edeceği, doğu bölgelerde 2 ila 4 derece artarak mevsim normalleri civarında, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer yer mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.
Rüzgar, genellikle kuzeyli yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, Marmara, Batı Karadeniz Kıyıları ve Doğu Anadolu’nun güneydoğusunda, kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetlice (30-50 km/sa) esmesi bekleniyor.
Sıcaklarda oruç tutanlar için kritik uyarılar!
Uzmanlar sıcaklarda oruç tutanlar için önerilerde bulundu. Oruç tutma kararının doğru verilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, “Eğer bedeniniz mevcut şartlara dayanamıyorsa, mevcut hastalıklarınız ve kullandığınız ilaçlar oruç tutmaya elverişli değilse, oruç tuttuğunuz zaman hastalıklarınız olumsuz etkileniyorsa oruç tutma kararınızı gözden geçirin. Kafanıza takılan tereddütleri din bilgisi uzmanları ve tıp uzmanlarıyla paylaşın” diye konuştu.
“Mutlaka sahura kalkın”
17 saati aşan açlık ve susuzluk durumu söz konusu olduğundan mutlaka sahura kalkılmasını öneren uzmanlar, “Sahur öğününde yediklerinize dikkat edin; çavdar-yulaf-çok tahıllı ekmek yiyin. Mutlaka et-süt-yoğurt-yumurta gibi hayvansal proteinleri veya bakliyat gibi bitkisel proteinleri bulundurun. Mutlaka su tüketin. Doktorunuz tarafından aksi belirtilmediği takdirde iftarla sahur arasında ortalama 12 bardak su tüketmeye çalışın. Lifli sebzeleri sofranızdan eksik etmeyin. Ceviz-fındık-fıstık-badem gibi kuruyemişler açlığa tahammülünüzü artıracaktır. Öğün içinde mutlaka 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı tüketin. Kesinlikle şekerli gıdalardan sakının” diye konuştu.
“Kendinizi takip edin; gün içinde fenalık hissiniz olursa önemseyin” diyen uzmanlar, daha sonra şunları söyledi;
“Tansiyonunuzu, fenalaşırsanız kan şekerinizi, kalp atım sayınızı kontrol edin. Uzun süren yememe-içmeme dönemi anormal sıcaklıklarla beraber seyrettiğinden ortaya çıkan hastalık hallerinde beden sağlığını korumak için orucunuzu erteleyin.
“Günlük hayatınızda aşırılıklardan uzak durun”
Aşırı hareketler, gereksiz koşuşturmalar, çabuk sinirlenmeler hızlı ve gereksiz enerji kaybına neden olabilir. Zorlu olan süreci daha da zorlaştırmayın. İftar ile sahur arasındaki sürenin kısa oluşu uyku kalitesini ve süresini bozabilir. Günlük hayatınızda uyumak için uygun zaman ve yer şartları varsa mutlaka 1-2 saat uyuyun.

“Gün içinde yapacaklarınızı güneşin etkisini azaldığı saatlerde yapın”
Özellikle saat sabah saat 10 ile öğleden sonra saat 5 arasında mümkün olduğu kadar kapalı ve olabildikçe gölge-serin yerlerde bulunmaya çalışın. Mecburen açık havada yapılması gerekenleri sabah veya akşam serinliğinde yapın.
Tartışmalardan, gergin ortamlardan sakının
Yeme-içme düzeninin değişmesi, uyku düzeninin değişmesi aşırı sıcaklarla birleştiğinden tahammülsüzlük artabilir. Bunun için kendinizi her zaman kontrol edin. Hoşgörü geliştirmek için uygun bu zaman dilimini kendi sabrınızı arttırmak için kullanın.
İlaçlarınızı kullanmayı unutmayın
Kullanmış olduğunuz ilaçları mutlaka doktorunuza danışarak iftar sahur arası kullanmaya uygun hale getirin. Ve İlaçlarınızı almayı unutmayın. Mide hastalarının ilaçlarını kullanmayı unutması hastalıklarının ilerlemesine neden olur. Kalp hastaları, hipertansiyon, şeker ve beyin damar hastaları ilaç kullanmadıklarında ani hayati riski olan hastalıklara karşı savunmasız hale gelirler.
Mümkün olduğu kadar suyla temas edin
Gün içinde sık sık elinizi, yüzünüzü, ayaklarınızı, başınızı, boynunuzu yıkayın. Mümkünse duş alın. Terlemeyle kaybınızı azaltarak susuzluk hissinizi azaltırsınız.
Uzun süren açlık hali-sıcaklarla birleştiğinde aniden fazla miktarda yemek yeme sonrası birçok hastalığa davetiye çıkarır. Sabır göstermeye devam edin. Mutlaka önce çorbayla başlayın. Yavaş ve az miktarlarda yemek yiyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.