SGK’dan “Yeşil Kart” bilgilendirmesi!

5510 sayılı Kanunun geçici 12. maddesine göre; yeşil kart sahibi olanlar ile yeşil kartlı olmayanlardan herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren genel sağlık sigortası kapsamına alınacak.

1 Ocak 2012 tarihine kadar yeşil karttan yararlanma hakkının devam edeceği belirtilirken, yeşil kart almak isteyenler ile yeşil kart sahibi olan ancak vize tarihini 1 Ocak 2012 tarihinden önce dolduranların yeşil kart sağlık yardımlarından yararlanmak için Kaymakamlık ve Valiliklere başvurmaları gerektiği bildirildi.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi; “1 Ocak 2012 tarihinden sonra ise yeşil kartlı olmayanlar ile herhangi bir sosyal güvencesi olmayanların genel sağlık sigortası tescili Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından re’sen yapılacaktır. Bu kişilerin 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren bir ay içinde gelir tespiti için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmaları gerekmektedir.

Yapılan gelir tespiti sonucunda; aile içindeki kişi başına düşen gelir miktarının aylık tutarının asgari ücretin üçte birinden az olması halinde bu kişiler, primleri devlet tarafından karşılanarak Kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamında tescil edilecektir. Yapılan gelir testi sonucunda; aile içindeki kişi başına düşen gelir miktarının aylık tutarının asgari ücretin üçte birinden fazla olması halinde ise bu kişiler, Kanunun 60. maddesinin (g) bendi kapsamında tescil edilecektir. Bu kapsamda tescil edilen kişilerden aile içindeki kişi başına düşen gelir miktarının aylık tutarı; Asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olduğu tespit edilenler asgari ücretin üçte biri, Asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar olduğu tespit edilenler asgari ücret, Asgari ücretin iki katından fazla olduğu tespit edilenler asgari ücretin iki katı, üzerinden %12 oranında genel sağlık sigortası primi ödeyecektir.

1 Ocak 2012 tarihinden sonra yeşil kart vizesi dolanların ise vize tarihinin dolduğu tarihten itibaren bir ay içinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat ederek gelir tespiti talebinde bulunmaları gerekmektedir.

Gelir tespiti için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına ya da Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmayanlardan ise asgari ücretin iki katı tutarı üzerinden hesaplanan genel sağlık sigortası primi alınacaktır.”

SGK, SMS hizmetleri

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen hizmetlerin vatandaş odaklı hizmet anlayışı gereği etkin, kaliteli ve süratli (Sigortalılığın başlatılması, sigortalılığın sonlandırılması, maaş bağlanması, şahıs ödemeleri, iş göremezlik ödeneği, evlenme yardımı, cenaze ödemeleri, hizmet borçlanması vb.) iletilebilmesi için bu hizmetlerden faydalanmak isteyen işveren iştirakçi ve hak sahiplerine SMS ile (ücretsiz) on-line bildirilmesine başlanılacağı açıklandı.

SMS uygulamasının halen Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ve Sosyal Güvenlik Merkezleri tarafından manuel olarak yürütüldüğü ifade edilirken, GSM numaralarının veri tabanında toplanmasını müteakiben 2012 yılında aşağıdaki yer alan hizmetler için on-line olarak başlatılacaktır.

Şahıs ödemeleri;Çölyak ödemeleri, 4a Sigortalı tescil, 4b Sigortalı tescil, 4c Sigortalı tescil, 4a Sigortalı işten ayrılış, 4b Sigortalı işten ayrılış, 4c Sigortalı işten ayrılış, 4a Toptan ödeme, 4b Toptan ödeme, 4b Aylık bağlama, 4a Geçici iş göremezlik, 4b Geçici iş göremezlik, 4a Eemzirme yardımı ödemesi, 4b Emzirme yardımı ödemesi, 4a Hizmet borçlanmaları, 4a Emekli ödemeleri, 4a Cenaze ödemeleri.

Bu işlemlerinin tarafınıza SMS ile bildirilebilmesi için http://app2.sgk.gov.tr/IletisimBilgileri/jsp/IletisimBilgileriSorgula.jsp link adresinden giriş yapılması gerektiği belirtildi.

Uyarı

GSM numarası bilgi girişi yapacak kişi ile mesaj gönderilen cep telefonunun kayıtlı olduğu kişinin aynı T.C. Kimlik numarasına sahip olması zorunludur. Sistemde her T.C. kimlik numarası ile (1) bir adet GSM numarası kayıt ve güncellemesi yapılabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.