Şener Eruygur neden tutuklandı?

Eski Jandarma Genel Komutanı ve ADD Genel Başkanı Şener Eruygur önceki gün yeniden tutuklandı. Bazıları da zil takıp oynadı.

Kandıra Cezaevinde 2008 yılında düşme sonucu ağır beyin hasarı oluşan ve hafıza kaybı yaşayan Eruygur neden tutuklandı?

Ülkeyi ağır tahribata uğratan 12 Eylül darbesinin lideri hastane odasında yan gelip ifadesini alay edercesine verirken Eruygur'a bu zulüm neden?

Şener Eruygur 5 Ağustos günü  açıklanan “Ergenekon” davası kararında darbeye teşebbüs suçlamasından müebbet hapis cezasına ek olarak 10 yıla mahkum edildi. Aynı duruşmada Eruygur'un  tutuklanmasına da karar verildi. Eruygur'un sağlık durumu nedeniyle bu karar bir süredir uygulanamazken önceki gün Fenerbahçe Orduevindeki lojmanına giden polisler kararı uygulamak amacıyla Çağlayan adliyesine götürdüler. Yeniden yaşanan sağlık sorunlarından sonra Emekli Orgeneral Şener Eruygur  tutuklandı.

Şener Paşa'yı pek çok kişi gibi ben de Jandarma Genel Komutanlığı yaptığı yıllarda basından tanıdım. Emekli olduğu 2004 Ağustosundan sonra il il dolaşarak ülkeyi bekleyen tehlikeleri anlattı. Başka emekli komutanlar gibi orduevinde keyif çatmadı. Bu sırada kendisini tanıdım. Uzun sohbetlerimiz oldu. Emekli olduktan sonra ikametgahına en yakın Atatürkçü Düşünce Derneği  şubesi olan ADD Kadıköy Şubesine üye olarak çalışmalarını sürdürdü. 2006 Haziran ayında yapılan ADD Genel Kurulunda Genel Başkanlık görevine getirildi. 27-28 Ocak 2007 tarihinde yapılan Olağanüstü Genel Kurulda Güven Tazeledi.

Eruygur'un Genel Başkanlığı döneminde ben de ADD'nin en büyük şubesi olan Bursa Şubesi Başkanı idim. Birlikte pek çok toplantı panel düzenledik. Kıbrıs sorununa, Ermeni konusuna dikkat çektik. Bu dönemin en önemli özelliği Türkiye Cumhuriyeti tarihinin o zamana kadar gördüğü en büyük kitle eylemleri Cumhuriyet Mitingleri ADD önderliğinde düzenlendi.

İşte Şener Eruygur'un en büyük suçu bu idi. Milyonlarca kişinin hareket halinde olduğu ve kimsenin burnunun bile kanamadığı büyük kitle eylemleri.

Jandarma Genel Komutanlığı döneminde görev alanı olarak ülkenin yüzde 95'lik kesimine hakim olan Şener Paşa bu gücü ile “darbe” yapmamış, ama emekli olduktan sonra üye yaş ortalaması   50 olan bir dernekle “darbeye” teşebbüs etmişti.

ADD'nin 22-23 Haziran 2008 tarihinde Ankara'da yapılan Genel Kurulunda Şener Paşa ile aynı listeden Genel Merkez organlarında görev aldık. Seçilen Genel Yönetim Kurulu 30 Haziran günü görev dağılımı yaparak Eruygur'u yeniden Genel Başkanlık görevine getirdi. Aradan 12 saat bile geçmeden 1 Temmuz sabaha karşı Şener Paşa gözaltına alındı ve daha sonra tutuklandı.

Şener Eruygur Kandıra Cezaevinde geçirdiği mide kanaması sonrası meydana gelen tansiyon düşmesi sonucu merdivenlerden düşerek ağır bir beyin hasarı yaşadı. Kocaeli Üniversitesi hastanesinde yatarken tutuklu olduğu için kendisiyle görüşemesek de doktorlarından bilgi aldık.

Bütün bu gelişmelerden sonra 21 Eylül 2008 tarihinde tutukluluğu kaldırıldı. Kendisini tedavi gördüğü Haydarpaşa'daki GATA hastanesinde ziyaret ettik. Sözde serbestti. Ama ziyaretine giden herkesin kimliği not ediliyordu. Gördüğümüz manzara gerçekten yürek burkucu idi.

Hatırladığını söylemesine rağmen bizleri tanımadığı her halinden belli oluyordu. Zira eşi Mukaddes Eruygur'u bile hastabakıcı zannediyor ve eşinden eşi Mukaddes hanımı çağırmasını istiyordu. Anadili gibi bildiği 2 yabancı dili unutmak şöyle dursun, Türkçe okuma yazmayı bile unutmuştu. Hastaneye getirilirken gördüğü sokak levhalarının neden yabancı dilde yazılı olduğunu yanındakilere soruyordu.

arşısında duran televizyon ile ilgili fikri yoktu. En büyük üzüntüsü saati okuyamamaktı ve saat sözcüğünü söyleyemeyip işaretle bileğini gösteriyordu.

Şener Eruygur'dan Cumhuriyet Mitinglerinin intikamı alınmıştı.

Sadece Şener Eruygur'dan değil. O dönemde dik duran herkesten, üniversite rektörlerinden, özellikle aynı dönemde ADD Genel Yönetim Kurulu Üyesi olan Fatih Hilmioğlu, Mustafa Yurtkuran ve Ferit Bernay'dan da…

Malatya İnönü Üniversitesi eski Rektörü Fatih Hilmioğlu Silivri'de ölüme terk edildi. Uludağ Üniversitesi eski Rektörü ve Şener Eruygur'dan sonra ADD Genel Başkan Vekilliği yapan Mustafa Yurtkuran ağır bir kalp ameliyatından sonra serbest bırakıldı. Samsun Ondokuz Mayıs üniversitesi eski Rektörü Ferit Bernay ise ucuz kurtuldu. Ne var ki 3 eski rektör de 5 Ağustos günü ağır hapis cezaları almaktan kurtulamadı.

Hepsinin suçları büyüktü. 2007 yılında AKP'yi korkutan eylemlerde bulunmuşlardı.

Şener Eruygur şimdi yeniden tutuklanarak cezaevinde ölüme terk edildi.

AKP iktidarı Gezi eylemlerinde kendisini korkutan gençleri “destan yazan” polisleri ile birer birer öldürürken 2007'de kendisini korkutanları ölüme terk ediyor. Sonra da Mısır'daki Esma için 2 gözü 2 çeşme ağlıyor.

“Analar ağlamasın” diyerek binlerce asker anasını ağlatanları serbest bırakıyor.

Şimdi analar ağlıyor, sizler gülüyorsunuz. Bakalım sonra neler olacak?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.