BUİKAD kadınları Begümhan Doğan’ı ağırladı

İş hayatında başarıya imza atarak toplumda rol model olmuş iş kadınlarını, Zirveden Gelen Topuk Sesleri Paylaşım toplantılarında kadın girişimci ve profesyonellerle bir araya getiren Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği – BUİKAD’ın onsekizinci paylaşımında konuşmacı konuk bu kez Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı idi.
Sheraton Bursa Oteli’nde gerçekleşen toplantı havuz başında verilen kokteyl ile başladı. BUİKAD’lı kadınların yoğun katılımı ile gerçekleşen kokteylin ardından toplantı salonuna geçildi.

Başkan Özlem Baş Bayraktar’ın açılış konuşması ve ardından BUİKAD tanıtım filminin izlenmesi ile toplantı başladı.
Daha sonra BUİKAD Başkanı Özlem Baş Bayraktar’ın Faralyalı’nın kısa özgeçmişini okuması ve ardından kendisini kürsüye davet etmesiyle Faralyalı kürsüye geldi ve konuşmasına böyle başarılı kadınlar arasında olmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek ve kurucu başkan Selma Çetinkaya Türkler’e teşekkür ederek başladı.

Konuşmasında kadın ve eğitime olan hassasiyetini ve bu konulardaki çalışmalarını anlattı.
Kadının iş hayatında yer almasının toplumu ileriye taşıyacağına dikkat çekerek kendi çocukluğuna, cesur ve paylaşımcı anne-babasına, zamanında Gümüşhane’de Kadın Kolları Başkanlığı yapmış anneannesine, dört kız kardeş olmalarına ve babaları ile masa başlarında ettikleri sohbetlere, o sohbetlerde kendilerine de söz hakkı verilmesine ve babaları tarafından ‘dinlenmelerine’ özellikle değindi.
Kendi eğitim hayatından, evliliğinden, anneliğinden ve iş hayatından verdiği örneklerle bir kadın olarak erkek dünyasında var olma mücadelesini anlattı.
Doğan Grubu’nun Baba Beni Okula Gönder Projesi’ni anlatarak eğitime verdikleri desteği, öte yandan da çalışan kadınların çocuklarının kreş problemlerini nasıl çözdüklerini anlattı.
Konuşmasının ardından BUİKAD üyesi kadınlar Faralyalı’yı soru yağmuruna tuttular.
Çocuklarının ne olmasını istediğinden, petrolü niçin Türkiye’de değil de yurtdışında çıkartmak istediklerine, aile şirketinin devamlılığı için neler yaptıklarına, ailelerinde bir Aile Anayasası olup olmadığına, Doğan ailesinin bir ferdi olmamış olsaydı yine de Türkiye’ye dönüp çalışmak isteyip istemeyeceğine, kadın patron olarak yanlarında çalışan erkeklerin kendilerine bakış açılarına, kadınlara ne şekilde destek verdiklerine kadar pek çok soru sordular.
Özlem Baş Bayraktar ve Irmak Özkaşıkçı

Hepsini tek tek cevaplayan Faralyalı, Doğan ailesinden olmamış olsa çalışma tercihini yurtdışı olarak yapacağını, çocuklarının tercihlerine saygı duyacağını, kadınlara destek için televizyon dizilerinde dahi bu yönde bir politika izlediklerini, Aile İçi Şiddete Son ve Acil Arama Hattı uygulamalarını Hürriyet Gazetesi’nin başlatmış olduğunu ifade etti.

Kadın patron ve erkek çalışan konusunda verdiği cevap, sorunun sahibi erkeği pek tatmin etmese de kadınlar tarafından gülüşmelere sebep oldu.
Anlaşılan o ki kadınların Zirvedeki Topuk Sesleri gittikçe daha fazla çıkıyordu ve galiba bu da erkekleri biraz ürkütüyordu…

Konuşmasının bitiminde BUİKAD Başkanı Bayraktar kendisine bir buket çiçek ve bugünün anısına BUİKAD’ın kadın figürlü heykelciğini armağan etti.

Çıkarayak “Erkek ortamlarında var olabilmek için ‘erkek gibi kadın’ olmak mı gerekir, yoksa kadın gibi kadın olarak da var olamaz mıyız?” dedim.
Ve özellikle Meclis’e ve kadın milletvekillerine dikkat çektim.
Malum, kadın vekiller meclise girdikten sonra -belki de sözlerini dinletebilmek için- gittikçe erkekleşiyorlar.
Begümhan Doğan da bu konuda benimle aynı fikirde olduğunu, kadının ne kadınlığını gizleyerek, ne de ön plana çıkartarak var olmaya çalışmaması gerektiğini söyledi.

Kendisine eşlik eden ve toplantı esnasında da ışıltısıyla dikkatimi çeken Yönetim Kurulu Ofis Uzmanı Irmak Özkaşıkçı ile Begümhan Doğan’ın odalarına yolcu edilmesiyle toplantı sonlandı.

cananekncylmz@gmail.com'

Canan Ekinci Yılmaz

1 Nisan 1963 Karacabey doğumlu. Karacabey Lisesi mezunu. 5 Ekim 2010 itibariyle yazar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.