Şeker pancarında tehlikeli oyun!

Dünya piyasalarının gözdesi şeker pancarı devlet eliyle bitirilmek isteniyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Üretim Reformu adı altındaki kanun taslağı ile şeker pancarı üretiminden vazgeçileceği belirtiliyor.
Susurluk Şeker Fabrikası’nın ekim sahasında Cercospora yaprak lekesi hastalığı yüzünden yaşanan verim kayıpları gerekçe gösterilerek şeker pancarı ekimine son verilmek isteniyor. Bitme noktasına getirilen şeker pancarı üretimi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Üretim Reformu adı altındaki kanun taslağı ile Türkiye genelinde noktalanıyor.
Türkiye pancar üretiminden vazgeçerse, uygulamanın çiftçinin ölüm fermanı olacağına dikkat çeken, S.S. Balıkesir-Bursa Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hasan Karahasanoğlu, hükümetin yanlış uygulamalarını sert bir dille eleştirdi. Bu durumun kabul edilemez olduğuna vurgu yapan Karahasanoğlu, dün yaptığı yazılı bir açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Üretim Reformu Paketi Kanun Taslağı ile yapılacak ‘ufak değişiklikler’ ile 10 milyon insana ekmek kapısı olan şeker pancarı ekimi bitiriliyor. Yıllık 3.5 milyar dolar yerli katma değer sağlayan şeker sanayii ile ülke tarımına ve çiftçisine darbe vurulmak istenmektedir.
Söz konusu tasarı yasalaşırsa, şeker pancarının ‘paraleli’ olan ve ‘okyanus ötesini’ temsil eden nişasta bazlı tatlandırıcıların kotası tamamen kaldırılacaktır. Şeker pancarında uygulanan kotadan dolayı çiftçi, istediği kadar üretim yapamazken, ABD’nin gıda devi Cargill Türkiye’de artık kotasız üretim yapacaktır. Bu, dolaylı yoldan şeker pancarı ekiminin Türkiye’de yasaklanmasını gösteriyor. Taslağın yasalaşması şeker pancarının ve üreticinin ölüm fermanını hazırlıyor.
NBŞ kotasının kaldırılmasıyla birlikte Cargill başta olmak üzere 5 firma, şeker piyasasını tamamen ele geçirecektir. Kotalardan dolayı 15 yıldır zor durumda olan pancar üreticisi, kısa sürede piyasadan çekilmiş olacaktır. Halk ise ‘doğal’ olarak göremediği, kimyasal işlemlerle üretimi yapılan ve bilim adamlarınca çeşitli kanser hastalıkları gibi insan sağlığına olumsuz etkileri kanıtlanmış olan nişasta bazlı şekerlere mahkûm bırakılacak.
AB ülkelerinde NŞB üretim sınırı %5 olmasına karşın gerçekleşen üretim ortalama %2’dir. ABD’de ise yasal sınır %2. Ülkemizde bu uygulama %15 olarak belirlenmiş durumdadır. Söz konusu yasa tasarısı ile ülkemizdeki kota uygulaması da kaldırılacaktır. NŞB şeker ve mısır şurubunu kendi ülkelerinde siroz, kanser, obezite gibi hastalıklara neden olduğu için sağlığa zararlı bulunmaktadır. Üretim ABD’de bu nedenle kısıtlıdır. Fransa, Hollanda ve İngiltere de ise yasaklanmıştır. Hatta ABD Başkanı Barack Obama`nın eşi Michelle Obama mısır şurubu ihtiva eden ürünleri tüketmeyeceğini açıkladı ve “Bu ürünleri çocuklara yedirmeyin” çağrısı yaptı.
Ülkemizde ise tüm bunlar görmezden gelindiği gibi üretimin hükümet tarafından serbest bırakılması planlanıyor. Türkiye’de şu an üretimi yapılan NŞB şeker ve mısır şurubunun hammaddesi olan mısır bile ithal olarak gelmektedir. Bu mısırların ise GDO’lu olduğu bilinmektedir. Kendi ülkelerinde tüketilmesi yasak olan GDO’lu mısırları Türkiye’ye getirerek şurubu yapıp halkımızın zehirlenmesine planlı bir şekilde ortam hazırlanmaktadır.
Ülkemizin ekonomik kalkınması açısından önemli yeri olan pancar üretimi ve üreticilerinin hak ve menfaatleri, kişisel tercihlerle kurulmuş olan NBŞ fabrikaları ile beraber değerlendirilmemelidir. Söz konusu yasa taslağının kabul edilmesi ülkemizin milli menfaatleri açısından son derece sakıncalıdır. S.S.Balıkesir-Bursa Pancar Ekicileri Kooperatifi olarak Balıkesir, Bursa, Çanakkale, İzmir ve Manisa illerinde, Pankobirlik olarak Türkiye genelinde temsil ettiğimiz 1.600.000 ortağımız adına haksız ve adaletsiz rekabete neden olacaktır. Ülke milli menfaatleri de göz önüne alındığında, NBŞ kotalarının tamamı için kota uygulamasının mevcut haliyle devam ettirilmesi hususu bir kez daha hükümetimiz tarafından gözden geçirilmelidir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.