Salçalık domateste “Sürdürülebilirlik” konuşuldu

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, Ziraat Odası temsilcileri ile ilçede faaliyet gösteren salça fabrikalarının yöneticilerini bir araya getirdi.
Domates hasadının başladığı döneme denk getirilen buluşmada, çiftçi ve sanayicinin meseleleri temsilciler tarafından masaya yatırıldı. Yemeğe Belediye Başkanı Ali Özkan, Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem ve oda üyeleri, salça fabrikası yöneticileri ile çiftçi kökenli meclis üyeleri katıldı.
Belediye Başkanı Ali Özkan, “Salçalık domates, Karacabey çiftçisinin en önemli gelir kaynaklarından ve Karacabey’in önemli potansiyellerinden birisidir. Salçalık domatesin marka değerini korumak ve yükseltmek, dış pazarlara sevkıyatını daha hızlı gerçekleştirmek bu sektörde faaliyet gösteren kişilerin öncelikli hedefleri arasında olmalıdır. Tarım bildiğiniz gibi çok kontrol edilebilen bir alan değil ülkemizde. Ancak ilçemizde yaşayan insanların büyük bir çoğunluğu tarımla uğraştığı için öncelikli ürünlerin başında gelen domatesin seyri de şehrimiz için önem arz etmektedir. Öncelikle yeni sezonumuzun çiftçimiz, sanayicimiz ve bu sektörde faaliyet gösteren diğer kişiler açısından hayırlara vesile olmasını diliyorum.
Karacabey Belediyesi, ilçenin her alanıyla ilgilenmeye çalıştığı gibi tarım sektöründeki sıkıntılarla ve çözüm yollarıyla ilgili çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu nedenle geçen yıl domates alanında faaliyet gösteren tüm paydaşların gelir düzeyini arttırabilmek için bir çalıştay düzenlenmiştik. Bu çalışma ile şimdiye kadar hiç bir araya gelmemiş ortak masa etrafında bulunmamış sektör temsilcilerini bir araya getirdik ve ilkesel olarak bazı kararlar alınmasına vesile olduk. Bıkmadan, usanmadan zor olarak tabir edilen bu çalışmalar neticesinde sektörde faaliyet gösteren insanların tamamının mutluluğunu, huzurunu, memnuniyetini sağlayacak düzenlemeler umarım bu çalışmalar neticesinde ortaya çıkacaktır.
Sözleşmeler bu yıl 25 kuruş civarında gerçekleşmiştir. Ancak üretim bolluğu neticesinde bu rakamın daha aşağılara düşeceği ve çiftçimizin beklentilerinin karşılanmayacağı öngörülmektedir. Hava şartlarında bir olumsuzluk yaşanmazsa üretilen mallar sağlıklı bir şekilde fabrikalara teslim edilecektir.
Fire kaybındaki sıkıntıların yoğunluğunu önlemek ve hasat edilen ürünlerin kalitesini arttırmak maksadıyla önümüzdeki günlerde işçi temsilcilerinin tamamıyla bir toplantı yapmayı düşünüyoruz. Karacabey’in kendi başına bir marka olduğunu salçalık domates ürününün de bu markaya değer katan en önemli argümanlardan biri olduğunu anlatacağız. Çiftçiden aldıkları paranın hakkını kaliteli ürün toplayarak vermeleri gerektiğini anlatarak fabrikalara teslim edilen ürünlerin fire kesilmeyecek şekilde teslim edilmesine vurgu yapacağız.
Bu yıl çekilmesi muhtemel sıkıntıları önümüzdeki yıllarda yaşamamak adına sözleşmeli tarım modelinin her iki taraf için sağlıklı bir şekilde uygulamamasının şartları aranmalıdır. Salçalık domatesin salça fabrikaları haricinde başka bir alanda pazarlama imkanı bulunmadığı için sözleşmenin çiftçinin de haklarını koruyacak şekilde hazırlanmasının altını çiziyoruz. Sözleşmeli tarım modelinin çiftçinin menfaatine olduğu ayrıca bu sözleşme şartlarına hem sanayicinin hem çiftçinin uyması gerektiği noktasında vurgu yapmamız tarımın sürdürülebilirliği açısında önem arz etmektedir. Üretim az olduğunda çiftçi sözleşme şartlarını yerine getirmemektedir. Ürün bol olduğunda ise bu kez fabrikalar yan yollara kaçmaktadır. Bu da sistem oluşturulmasını zorlaştırmaktadır. Her iki tarafında ortak bir noktada buluşması ve bir standart oluşturması hem sanayici hem çiftçi hem Karacabey ekonomisi için önem arz etmektedir” dedi.
Başkan Ali Özkan’ın konuşmasının ardından sanayiciler ve Ziraat Odası üyeleri karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.