“Salça ithalatı, çiftçinin ölüm fermanı!”

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, sıfır gümrükle salça ithalatının çiftçinin ölüm fermanı olduğunu söyledi. Resmi gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla, domates konservesi ithalatı için 25 bin ton sıfır gümrük vergili tarife kontenjanı tanınmasına Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem’den büyük tepki geldi.
Karacabey’in ülke domates salça üretiminin yaklaşık yüzde 45-50’sini karşıladığına dikkat çeken Başkan Erdem, “Türkiye domates deposu olduğu halde, sıfır gümrükle 25 bin ton salça ithal edilmesi hem çiftçiyi, hem de sanayiciyi bitirme noktasına getirecektir. Çiftçinin daha fazla desteklenmesi gerekirken, çiftçi bitirilmeye çalışılıyor. Hükümetimizin 25 bin ton salça ithalatına karşıyız” dedi.
Erdem yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Her fabrikamızın elinde salça var iken, ülkemize 25 bin ton sıfır gümrükle salça ithalatı yapılmasını kabul edemeyiz. Çünkü biz salça ihracat eden ülke konumundayız. Hangi mantıkla salça ithalatına müsaade ediliyor anlamış değiliz. 2018 yılında 149 bin ton salça ihracatı yapmış bir ülkeyiz. Türkiye’de salça sanayisinin önemi çok büyüktür. Ülke olarak yıllık 2,5-3 milyon ton arası salçalık domates üretiyoruz. 200 bin çiftçinin gelir kapısı olan salçalık domates aynı zamanda 150-200 bin arası geçici işçi ailesini ilgilendirmektedir. Salça sanayisi fabrikalarda çalışan 15-20 bin işçiyle birlikte, ilaç, gübre bayileriyle, sulama sistemleri ve tarım alet, ekipmanları sanayisini de ilgilendiren çok önemli ve ülkemiz adına büyük değeri olan bir sektördür. Toplam rakamlara baktığımızda kişi olarak 500 bin, aile rakamlarına döndüğümüzde 2 milyon kişinin menfaatleri var iken, 2 büyük marketler zincirinin kaale alınması bizleri derinden üzmüştür.
Üç gün önce ülkemizde marka değeri oluşmuş fabrikalardan bir tanesi salçalık domateste 2019 yılının fiyatını açıkladı. Fakat 25 bin ton salçanın ithalatını duyunca açıkladığı fiyatı geri çekti. Karacabey Ziraat Odası çiftçiler ve marka değeri oluşmuş sanayiciler adına salça ithalatı yapılacak olmasından büyük rahatsızlık duymuştur. Ziraat Odası olarak 25 bin ton salça ithalatı kararı geri çekilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.