Sağlıkta şiddette Karacabey önde!

Memur-Sen İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Şube Başkanı Gökhan Yünkül, Karacabey İlçe Başkanı Fatih Alpaslan ve ilçe yönetimi basın mensupları ile buluştu.
Karacabey Sefa Pide Salonu’nda verilen yemekte basın ile bir araya gelen Yünkül ve Alpaslan, “Halkı doğru bilgilerle aydınlatan, toplumun gözü, kulağı ve dili olan, çok önemli bir toplumsal görevi, zaman ve mekan mefhumu gözetmeksizin, büyük bir özveri içinde yerine getiren değerli basın mensuplarımızın yaptıkları çalışmaları takdirle karşılamaktayız. Çalışmalarımızın vatandaşa aktarılmasında büyük emeği olan ve bizlere desteklerini esirgemeyen siz ilçemizin güzide basın temsilcilerine ayrı ayrı teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyoruz” ifadelerini kullandılar.
“Sağlık çalışanlarına şiddet olayları en fazla Karacabey’de yaşanıyor”
İnsan sağlığı için fedakârca çalışan, hekiminden, hemşiresine, hasta bakıcısından, acil servisi görevlisine kadar bütün sağlık çalışanlarının şiddete maruz kalmaya devam ettiğini söyleyen Yünkül, “Sağlık çalışanlarımız gece gündüz demeden, insan hayatını kurtarmak için, insanlara hizmet için mücadele ediyorlar. Ailelerine ayıracakları zamanı hastalarına, hasta yakınlarına ayırıyorlar. Ancak şunu görüyoruz ki; ne yaparsak yapalım sağlıkta şiddet hadiselerinin önüne geçemiyoruz. Bu konuda da Karacabey’de de ciddi sıkıntılar var. Üzülerek söylüyorum ki, sağlık personeline sözlü tacizde ve saldırı olayları en fazla Karacabey’de yaşanıyor. Cezalar caydırıcı değil. Bu noktada Sağlık Bakanlığımıza çok iş düşüyor. Vatandaşı da anlamıyoruz, sizin canınızı kurtaran veya sizi iyi eden insanları darp ediyorlar, öldürmeye kalkıyorlar. Vatandaş sağlık personeline sözlü veya fiziksel tacizde bulunduğu zaman aslında kendi ayağına sıkıyor. Karacabey’deki hekimleri küstürüyor ve bu yüzden hekim sıkıntısı çekiyoruz. Bu üzücü hadiseler personelin iş gücünü azaltıyor ve motivasyonunu düşürüyor. Sağlık çalışanlarının can güvenliği yok. Vatandaşlarımız sağlık çalışanlarına sahip çıkmalılar.
Bu sorunun çözülmesi için önce vatandaş eğitilmeli daha sonrada sağlıkta şiddet olaylarının durdurulmasına yönelik tedbirlerin alınması gereklidir” dedi.
“Bazı kişiler ambulansları taksi zannediyor”
112 Acil Servis hattının bazı kişilerin gereksiz yere meşgul ettiğine de dikkat çeken Yünkül, “Acil durumu olmadığı halde 112 Acil Servisi’ni arayarak hastaneye götürülmesini isteyen vatandaşlar yüzünden gerçekten ambulanslık ciddi rahatsızlığı olan kişilerin sağlığı ile oynanıyor. Bu tür kişiler için ambulans kullanılırken, herhangi bir yerde trafik kazası yaşansa başka bir yerden ambulans gönderiliyor. Bu durumda ambulansın olay mahalline geç gitmesi demektir. Bu defa da ambulans geç geldi diye oradaki sağlık personeline saldırı olabiliyor ya da sosyal medya, televizyon ve haberlerde hastanın kaybedilmesi ambulansın geç gelmesine bağlanarak vatandaşa hedef gösteriliyoruz. Lütfen, bu nedenle ambulansları lüzumsuz bir vaka için kullanmayalım. 112 Acil Hattı ne yazık ki sağlık ihtiyacı dışında kalan sebeplerle aranılarak meşgul edilmekte ve bu durum ihtiyaç sahibi hastalarımıza zamanında ulaşılması sürecinde ciddi zaman kayıplarına sebep olmaktadır. 112 tüm dünyada tek bir amaca hizmet eder, acil yardım! Çok önemli bir amaca hizmet ettiğini asla unutmayalım, kimsenin yaşam hakkını elinden almayalım” diye konuştu.
“Grip için acile değil aile hekimine gidilmeli”
Grip ve benzeri üst solunum yolu hastalıklarında vatandaşların öncelikle acil servislere değil, aile hekimine müracaat etmesi gerektiğine vurgu yapan Yünkül, “Soğuk algınlığı rahatsızlıklarına vatandaşlarımız ilk önce Acil Servislere başvuruyor. Acil servisin önceliği trafik kazaları ve acil hastalar içindir. Acil hastaların diğer hastalara göre önceliği vardır.
En ufak soğuk algınlığı rahatsızlıklarında bile acile gidilmesi, buralarda yoğunluğun oluşmasına neden olmaktadır. Yığılmalar olması sebebiyle verilen hizmet yetersiz kalmakta ve hastalar uzun süre beklemektedirler.
Bunun sonucunda vatandaşlarımız daha sonra sağlık çalışanlarına gereksiz yere sözlü ve fiziksel tacizde bulunmaktadırlar. Vatandaşlarımızın grip ve benzeri üst solunum yolu hastalıklarında öncelikle aile hekimine başvurmalıdırlar” ifadelerini kullandı.
3600 ek gösterge hakkaniyetli bir şekilde verilmelidir
Sağlık çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmesi ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Yünkül, “3600 ek gösterge, başta Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği 4 meslek grubu olan sağlık çalışanları, öğretmenler, polisler ve din görevlileri olmak üzere bütün kamu çalışanlarına hakkaniyetli bir şekilde verilmelidir.
Bunun için hem Sağlık-Sen Genel Merkezi tarafından hem de Memur-Sen Genel Merkezi tarafından gerekli çalışmalar ve mücadeleler sürdürülmektedir. 2018-2019 yılı IV. dönem toplu sözleşme taleplerimizde yer aldığı üzere tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının ek göstergeleri 600 puan artırılmalı, yardımcı hizmetler sınıfı gibi ek göstergesi bulunmayan meslek gruplarına da ek gösterge verilmelidir” diyerek sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.