“Sağlıklı ve temiz gıdaya erişim temel insan hakkıdır”

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı, Sütaş Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Tarımsal Faaliyetlerden Sorumlu Genel Müdürü Tarık Tezel, Dünya Gıda Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, sağlıklı ve temiz gıdaya erişimin temel insan hakkı olduğunu söyledi.
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 1945 yılında kurulduğu gün olan 16 Ekim’i her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutluyor. Bu kutlama bütün dünyada, içinde Türkiye’nin de bulunduğu 150’den fazla ülkede gerçekleşiyor. FAO’nun öncülüğündeki Dünya Gıda Günü etkinliklerinde herkesin gıda güvenliğine ve besleyici gıdaya ulaşma ihtiyacı hakkında farkındalık yaratıp eyleme geçilmesi teşvik ediliyor.
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, dünyada bu gün 800 milyon insanın aç, 1 milyon 200 bin insanın yoksul, buna karşılık 600 milyon insanın ise obez olduğuna dikkat çekiyor. Sağlıklı ve temiz gıdaya erişimin dünyada da Türkiye’de de temel insan hakkı olduğuna işaret eden Tezel, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Dünyada bir tarafta gelişmiş ülkeler gıdada arz fazlası yaşarken diğer tarafta pek çok ülke açlık ve yetersiz beslenme ile boğuşuyor. Öte yandan her yıl 12 milyon hektar tarım arazisi erozyon ve çeşitli sebeplerle yok olurken, iklim değişikliği de küresel olarak tarımsal üretimi tehdit ediyor. Dünya her şeye rağmen 7 milyar insanı besleme potansiyeline sahip. Ancak bu potansiyelin tüm dünyada dengeli olarak kullanılması gerekli. Aksi halde bugün yaşanan egemenlik savaşları gelecekte doğrudan açlığın yol açtığı beslenme savaşlarına dönüşecek. Dolayısıyla Dünya Gıda Günü’nde güçlü bir şekilde farkına varmamız gereken şey, sağlıklı ve temiz gıdaya erişimin para kazanılacak bir ekonomik faaliyet olmanın ötesinde temel insan hakkı olduğudur. Geleceğin dünyasının liderleri daha çok silah üreten, daha çok savaşanlar değil, insanların sağlıklı, temiz ve besleyici gıdaya daha kolay ve eşit ölçüde erişebilmesine liderlik edenler olacak.”
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR), hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren et ve süt sanayii firmaları ile sektöre tedarik sağlayan firmalar, et, süt ve yem üreticilerini çatısı altında topluyor. SETBİR üyesi 54 şirket, günde 22 bin ton süt işleme kapasitesine sahip. Yılda 7,5 milyon ton süt işleme kapasitesine denk gelen bu miktar, kayıtlı süt pazarının yüzde 80’ine, Türkiye’de bir yılda üretilen toplam süt miktarının (18,6 milyon ton) ise yüzde 40’ına karşılık geliyor. Öte yandan SETBİR üyesi şirketler, 500 bin adet büyükbaş, 100 bin adet küçükbaş hayvanlık çiftlik kapasitesine sahip. Yıllık ciro toplamı yaklaşık 20 milyar TL olan SETBİR üyesi şirketler 75 bin kişiyi istihdam ediyor ve 500 bin üreticiyle iş yapıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.