Sağlıklı nesiller için sadece anne sütü

1991 yılından beri UNICEF’in teklifiyle yürütülen ‘Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler’ programı dahilinde olan Karacabey Devlet Hastanesi, 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası dolayısıyla önceki gün bir etkinlik düzenledi. Devlet Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, Kaymakam Yusuf Gökhan Yolcu, Belediye Başkanı Ali Özkan, İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Başhekim Dr. Arif Kadri Balcı, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Volkan Çiğdem, AK Parti İlçe Başkanı Ertem İşcan, KTSO Başkanı Naci Güncü, bazı doktorlar ve hastane personeli katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Hastane Başhekimi Dr. Arif Kadri Balcı, hastane hakkında teknik bilgiler verdi. Karacabey Devlet Hastanesi’nin yapısal bilgisi, hizmet alanları, 2018 yılı istatistiği ve personel kadrosu hakkında detaylı bilgiler veren Dr. Balcı, etkinliğe katılan herkese teşekkür etti.
Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan da yaptığı konuşmada, anne sütünün önemine değinerek, öte yandan da meme kanserine dikkat çekti. Dr. Akan, “Anne ve bebek sağlığı bizim için çok önemli. Anne ve bebek ölüm oranlarında başarılı grafik çiziyoruz. Sürekli göç alan bir yapıya sahip olmamıza rağmen ilimiz anne ve bebek ölümlerinde Türkiye ortalamasının altında seyir ediyor. Bebeğin sağlıklı gelişimi için anne sütü vazgeçilmezdir. Bursa olarak anne sütünün önemini anlatmakta ısrar edeceğiz. Geçtiğimiz hafta ve bu haftada anne sütünün önemine dikkat çekmek için çeşitli etkinlikler düzenledik ve düzenlemeye devam ediyoruz. Amacımız vatandaşlarımızda konuyla ilgili farkındalık oluşturmak ve bu konudaki bilinci geliştirmek.
İl Sağlık Müdürlüğü olarak yapmış olduğumuz başarılı çalışmalardan dolayı ilimiz ‘Altın Bebek Dostu il’ unvanını almıştır. Bugün ilimizde 25 Bebek Dostu Hastane, 750 Bebek Dostu Aile Sağlığı Birimi, Bebek Dostu Sağlıklı Hayat merkezleri ve bakanlığımızın talimatları ile 2013 yılında Bebek Dostu Yenidoğan Yoğun Bakım üniteleri üzerinde çalışma yapılarak bugün itibariyle ilimizde 7 Bebek Dostu Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi bulunmaktadır. Karacabey Devlet hastanemizde 2006 yılında ‘Bebek Dostu Hastane’ olmuştur.
Kanser ile ilgili farkındalık oluşturmak için yıl boyunca il merkezi ve ilçelerimizde çeşitli etkinlikler yapıyoruz. 1-31 Ekim Meme Kanseri farkındalık ayında da bu çalışmalara kamu, sivil toplum kuruluşları işbirliği ile devam ediyoruz. Meme kanseri kadınlar arasında en sık görülen kanser türüdür. Dünyada her yıl 1,4 milyon kadına meme kanseri tanısı konulurken, kanserden ölümlerin yüzde 14’ünden sorumlu tutulmaktadır. Dünyada ve ülkemizde her 8 kadından birinde meme kanseri görülebilirken, kanser olan her 4 kadından 1’i meme kanseridir. Buna rağmen erken teşhis edildiğinde yüzde 98’i tedavi edilebilir.
İlimizdeki Sağlıklı Hayat Merkezleri’mizde bulunan KETEM birimlerinde vatandaşlarımıza ücretsiz kanser taraması hizmeti sunuyoruz. Ayrıca 2016 yılından beri hizmet veren Mobil Mamografi Aracımız vasıtasıyla KETEM birimlerine uzak olan vatandaşlarımızın oturduğu bölgelere giderek kanser taramalarını gerçekleştirme ve kanserle daha etkili mücadele etme fırsatı buluyoruz.” şeklinde konuştu.
Belediye Başkanı Ali Özkan ise, Karacabey’de sağlık alanında güzel çalışmalar yapıldığını belirterek, “Bu çalışmalar kurumların birlik ve beraberliğiyle oluyor. Bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Son olarak söz alan Kaymakam Yusuf Gökhan Yolcu da, 90’lı yıllardan örnek verdiği konuşmasında, “Devletimiz bizi 95-96 yıllarında İngiltere’ye gönderdiğinde burada aile hekimliğiyle tanıştık. Bunu göründe acaba Türkiye’de de olur mu dedik. Çok şükür bugün artık bizde de var. Basında görürdük, yabancı ülkelerde hastalar helikopterle götürülürdü. Bizde de olur mu dedik, onu da yaptık. Sonuçta Avrupa ülkeleri ortalamasının üstünde sağlık hizmeti sunan sosyal bir devlet haline geldik. Bunda emeği olan herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
Konuşmaların ardından katılımcılara, Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülsün Özlem Ay Sert tarafından anne sütünün önemi ve Dahiliye Uzman Doktoru Betül Ayvaz tarafından da meme kanseri konularında detaylı bilgiler verildi.
Programın sonunda ise, Karacabey Devlet Hastanesi Yenidoğan Servisinin kurulum aşamasına verdiği destekten ötürü işadamı Yusuf Gün’e, Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan tarafından teşekkür plaketi verildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.