Sağlıkçılar “Kuş Gribi” hakkında bilgilendi

Sağlıkçılar “Kuş Gribi” hakkında bilgilendi
Karacabey Sağlık Grup Başkanlığı Şubat ayı mesleki eğitim toplantısını dün gerçekleştirdi.
Borsa Konferans Salonu’ndaki eğitim toplantında, Dr.Ayşegül Bakırcı meslektaşlarını ve sağlık personeline kuş gribini anlattı.
Bakırcı, kuş gribini ve beraberinde getirdiği riskleri “Kuş gribi nedir?, İnsanlardaki kuş gribi enfeksiyonunun bulguları nelerdir? Kuş gribi nasıl yayılır, nasıl tedavi edilir?, Kuş gribinin insanlar için riski nedir?” başlıkları altında görsel sunumla anlattı. Bakırcı, kuş gribi hastalığının insan üzerindeki etkilerini ve tedavide uygulanacak uygulamaları meslektaşlarına aktardı. Toplantıya, Devlet Hastanesi, merkez ve köy sağlık ocaklarından çok sayıda personel katıldı. Bakırcı, halk arasında tavuk vebası olarak bilinen hastalığın kanatlı hayvanlarda solunum ve sinir sistemine bulaşarak yüksek ölüm hızı ile seyrettiğini belirtti. Bakırcı, virüsünün A, B, C olmak üzere tiplerinin olduğunu ve B ve C tipinin sadece insanlarda hastalık oluşturduğu, A tipinin ise kanatlı hayvanlarda etkili olduğunu kaydetti. Bakırcı, “Kuş gribi, bulaşması zor da olsa insanlarda, ani başlayan yüksek ateş, burun tıkanıklığı ve akıntısı, eklem ve kas ağrısı, şiddetli yorgunluk gibi grip belirtilerine ek olarak solunum güçlüğüyle ortaya çıkar. Grip ve kuş gribinin bulguları benzerdir, fakat kuş gribi çok daha ağır seyreder. İnsanda hastalığın tanısı, boğaz sürüntüsü örneklerinde virüsün veya antijenlerinin tespit edilmesiyle koyulur. Ateşe rağmen kanda lökosit (özellikle lenfosit) ve trombosit sayısının düşük olması tanıda yol gösterici olabilir. Akciğer filminde viral zatüreyi düşündürecek bulgular görülür.” diye konuştu.
Slayt gösterisi işliğinde meslektaşlarını bilgilendiren Bakırcı’nın, sunumu oldukça beğenilirken, toplantının mesleki eğitim açısından son derece yararlı olduğu belirtildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.