Rengi de fiyatı da altın gibi

Karacabey ve Mustafakemal-paşa'da tarlalardan hasat edilen sarı kavun, rekoltedeki düşüklük ve ramazan ayındaki yüksek talepten dolayı kilogramı 2,5 liradan alıcı buluyor.

Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Karaca, Adana ile İzmir'in Ödemiş ilçesinde yaşanan bazı sıkıntılar nedeniyle tarladan az ürün alınmasının, kavun ve karpuz fiyatlarını artırdığını söyledi.

Özellikle hasadın yeni başladığı Marmara Bölgesi'nde bir geçiş dönemi yaşandığını ve şimdilik az miktarda ürün çıktığını anlatan "Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerinde karpuz ve kavunlar, tarlasında satılıyor. Çiftçi ürünü toplamadan dekar başına satıyor. Karpuzun dekarı 4 bin liraya gidiyor. Kendi toplayanlar ise kilosunu 70 kuruştan satıyor ki oldukça iyi fiyat. Kavunda da benzer durum var. Sarı kavun adeta altın değerinde. Şu anda tüketici, kilosunu 2,5 liradan alıyor. Geçen yıl tarlada 30 kuruş olan sarı kavunu bu yıl 1 liraya satan çiftçinin yüzü gülüyor" dedi.

Fiyatlarda, Ramazan ayında talep yüksekliğinin de etkili olduğunu vurgulayan Karaca, böyle karpuz ve kavundan iyi para kazanma dönemlerinin ancak ortalama 10 yılda bir yaşanabildiğini kaydetti.

Bölgede eylül sonuna kadar kavun ve karpuz hasadının süreceğini dile getiren Karaca, arz ve talebe göre fiyatların aynı kalabileceğini tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.