Polisten peçeli baykuş operasyonu!

Bursa’da, sosyal medya üzerinden peçeli baykuşa müşteri arayan bir kişi, müşteri rolündeki Bursa Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından cezaya çarptırıldı. Peçeli baykuş Karacabey Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi’ne gönderildi.
Ekipler, sosyal medya üzerinden baykuş satışı yapıldığını belirleyip harekete geçti. Satıcılara müşteri rolünde giden ekipler suçüstü yaparak peçeli baykuşu teslim aldı. Baykuşu satmak isteyen şahsa ise 1400 lira ceza kesildi. Baykuşu 1600 liraya satmak istediği öğrenilen kişiye Kara Avcılığı Kanunun 18. Maddesi gereğince ceza kesildi. Teslim alınan peçeli baykuş ise gerekli kontrollerin yapılması için Karacabey Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi’ne gönderildi.
Öte yandan yine Bursa Şube Müdürlüğü ekipleri benzer denetimlerini farklı alanlarda da sürdürüyor. Hafta sonları gerçekleştirilen kuş pazarında sivil olarak görev yapan ekipler saka, keklik gibi satışı yasak olan yabani kuşlarla ilgili denetimler yapıyor. Bu tarz bir durumla karşılaşıldığı takdirde yabani kuşlara el konularak satıcısına ilgili kanun gereğince cezai işlem yapılıyor.
Peçeli baykuşlar
Türkiye’de görülebilen 10 farklı baykuş türünden biri olan peçeli baykuşlar beyaz renkleri ve çığlığa benzer ötüşleri ile diğer türlerinden hemen ayrılıyor. Sessiz uçuşları ve avlanmalarındaki ustalıkla bilinen baykuşlar kalp şeklindeki yüzleri ve kanat üstü desenleri ile kuş gözlemcileri ve doğa meraklılarından görmek istediği kuşlar arasında yer alıyor. Diğer baykuş türlerinin aksine şehir içlerinde de sık sık görülebilen bu baykuşlar çatı aralarına, kullanılmayan binalar ile küçük mağaralara yuvalarını yapıyor. Avrupa’da yaygın görülen bir tür olsa da doğadaki ömürleri ortalama 1-3 yıl arasında olup narin canlılar olarak kayıtlara geçiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.