Pisiko-Teknik belgesi olmayan araç kullanamayacak

Pisiko-Teknik belgesi olmayan araç kullanamayacak
Sürücüler Psiko-Teknik belgesi olmadan 10 Mart’tan itibaren trafiğe çıkamayacak.
Karayolu taşımacılık faaliyetleri kapsamında kamyon, kamyonet, otobüs ve minibüs sürücüleri belgelerini almak için Psiko-Teknik değerlendirme merkezlerinde ter döküyor.
Önümüzdeki haftadan itibaren yapılacak kontrollerde Psiko-Teknik belgesi olmadan araç kullanan sürücülere ve firmaya cezai işlem uygulanacak. Şoförler Odası ise, Psiko-Teknik belgesi olmayan sürücülere ticari araç belgesi veremeyeceklerini, bu sebeple iş bırakmanın dahi söz konusu olabileceğini bildirdi. Mevcut profesyonel sürücülerin işlerine devam edebilmeleri için mutlak surette psiko-teknik belge almaları gerektiğini, aksi taktirde cezai işlem uygulanacağı gibi araçlarının da bağlanacağını belirten yetkililer, ticari araç sürücülerinin bir an önce psiko-teknik belgelerini almalarının şart olduğu ikazında bulundular.
Psiko-teknik değerlendirme, sürücülerin trafik ortamında kendileri ve diğer yol kullanıcıları için güvenli araç seyrinde gerekli olan algı, dikkat, hafıza, muhakeme, yeteneği gibi zihinsel becerilerini ölçüyor. Psiko-Teknik kontrolde tepki hızı, göz, el, ayak, koordinasyonu gibi psiko-motor becerilerin seviyesi, uygun standart ve bilgisayar destekli test sistemleri kullanılarak ortaya konuluyor. Test, kişinin yaş, cinsiyet, eğitim gibi özelliklerine göre, karşılaştırma yapılarak, sürücülük kabiliyeti hakkında bir rapor ortaya çıkartıyor. 25 Şubat.2004 tarih ve 25384 sayılı resmi gazetede yayınlanan karayolu taşıma yönetmeliği 60. maddesi ‘e’ bendine göre profesyonel sürücülere Psiko-Teknik değerlendirme yapılması gerekiyor. Aynı yönetmeliğin 73’üncü maddesine göre bu değerlendirmeyi yaptırmayan sürücüleri çalıştıran firmalar için 5 ihtar ve 540 YTL para cezası ve 50 ihtara ulaşırsa yetki belgesinin iptali gündeme geliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.