Papa kadar değeri yok mu?

Ölümünün 76. yılında Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha özlemle andık.
Atatürk düşmanlığı insan sevgisinden, tarihine olan saygıdan baskın olanlar anma törenlerinde yapılan saygı duruşunu bırakın, O’nun tarihten silinmesini istiyor.
On yıllardır Lozan barışının bir yenilgi olup Sevr ihanetine övgü düzmekle tanınan sözde tarih uzmanı, bir kez daha Atatürk’e saldırarak işi terbiyesizlik boyutuna vardırmış. Vatandaşlara 10 Kasım sabahı saat 9.05 de tuvalete gitmeyi öneriyor.
Bütün dünyanın saygı gösterdiği, pek çok ülkede heykelleri, adına düzenlenmiş parkları ve yine adı verilmiş cadde ve meydanları olan Atatürk böyle bir densizliğe muhatap olabiliyor.
Her ülke kendi tarihi önderlerinin önemine göre anma törenleri düzenler. Ölümünden sonra cenaze törenlerinde ulusal yas ilan edildiği gibi dünya ölçeğinde yas ilen edildiği de olur. Bu konuda zaman zaman ölçünün kaçtığı da olur.
Örnek vermek gerekirse bundan tam 9,5 yıl önce Hıristiyan dünyasının ruhani lideri Papa II. Jean Paul öldüğünde ülkemizde 1 günlük ulusal yas ilan edilmiş ve bayraklar yarıya indirilmişti.
Papa öldüğünde Türkiye Cumhuriyetinin İçişleri Bakanlığı 7 Nisan 2005 tarihinde valiliklere “çok acele” kaydı ile gönderdiği yazıda 8 Nisan 2005 tarihinde Papa II. Jean Paul’ün ölümü ve cenaze töreni nedeniyle bütün illerde gün doğumundan gün batımına kadar bayrakların yarıya indirilmesini istiyordu.
AKP iktidarının o yıllardaki en büyük masalı Avrupa Birliğine girme hayalleriydi. Bu hayal uğruna Avrupa ve Hıristiyan dünyasına yaranmak için böyle bir karar alınmış ve uygulamaya sokulmuştu. O gün bu karara tepki gösterenler ulusalcı yönleri öne çıkan kuruluşlar ve kişilerdi. Ölen Papa çok yaşlı ve ağır hasta idi. Üstelik Hıristiyan dünyasının bir hesaba göre 266, başka bir hesaba göre 268 papasından sadece bir tanesi idi.
Türkiye’de böyle bir yas kararı uygulanırken günümüzde Atatürk için saygı duruşuna karşı çıkanların bir tanesinin bile papa için bayrakların yarıya indirilmesine karşı çıktıklarını duymadık. Çok dindar olduklarını söyleyip ölen ulusal kahramanımızın arkasından çirkin sözler söyleyenlerin büyük önder Atatürk’e Hıristiyan dünyasının 268 papasından bir kadar bile saygı duymamaları onların ihanetinin ölçüsü olsa gerek.
Aslında asla karşılaştırılacak kişiler olmamasına rağmen Atatürk’ün bizim için Papa kadar değeri yok mu?
Not: Meraklılar İçişleri Bakanlığının 7.4.2005 tarih ve İller İdaresi Genel Müdürlüğünün aynı tarih ve 2344 sayılı yazısına bakabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.