Kumyaka’da neler olmuyor ki!

Benim bildiğim adıyla Siği, yeni neslin bildiği adıyla Kumyaka Köyü/Mahallesi Muhtarı Ramiz Batmaz’ın köydeki gelişmeler hakkında anlatacakları vardı ve bunları anlatmak için bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantı Kumyaka Orman İçi Dinlenme Alanı’nın eşsiz manzarası eşliğinde kahvaltı edilerek yapıldı.
Önce mekândan bahsedeyim biraz; ki önünden geçip gitmeyin. İçine de girin.

Kumyaka’dan çıkıp Trilye’ye giderken yaklaşık 3. km’de yol üzerinde sağda karşınıza çıkacak olan restoran, körfeze olan hakimiyetiyle önce gözlere, masaya gelen deniz ürünleriyle de midelere güzel bir ziyafet çekiyor. Benden söylemesi…

Muhtar Ramiz’in bizi niçin davet ettiğine gelirsek; Muhtarlık, proje koordinatörü Tijen Yener ile birlikte 2013 yılında Zeytin Salamura Tesisi Projesi hazırlamış ve IPARD Hibe Programına sunmuştu. O proje kabul edilmiş, toplam 1 milyar 350 bin TL değerindeki projenin % 50’si AB tarafından hibe edilmiş. Ve tesis hemen yapılmaya başlanmış.

Zemin betonu atılmış ve kolonları yükselmeye başlamış olan Zeytin Salamura Tesisi 350 ton kapasiteli olacak ve köy üreticisi dışında kimseden ürün almayacak. Butik üretimi hedefleyen tesiste boylama, fermantasyon, paketleme ve ambalajlama da yapılacak. Sonra da toptan ve perakende satışa başlanacak.
Yapılacak olan tesisin ek bölümünde taş-sızma zeytinyağı da üretilecek.
kumyakaramiz
Ramiz Batmaz anlatımıyla;
Yapımı hızla devam eden tesis ancak önümüzdeki yıl Şubat ayında zeytin depolamaya başlayabilecek.
Tesis 450 metrekarelik arazi üzerine konuşlandırılmış ve arazide korunması gereken zeytin alanları olduğu için Toprak Koruma Kurulu’ndan alınan izinle tesisin yapılmasıyla ilgili proje çalışmaları başlatılmış. Bütün mimari projelerin tamamlanmasının ardından 6360 sayılı yasa ile Mudanya Belediyesi’nden ruhsat alınmış ve inşaata başlanmış.
İnşaat şu anda % 15 aşamasında.
Muhtar: “İşin özü Kumyaka’yı kalkındırmak. Bırakacağımız eser çocuklarımıza ve geleceğimizedir. Bursa’nın 654 mahallesi ve 17 ilçesi var, bu kadar potansiyel içinde Kumyaka BEBKA’ya ve AB’ye proje yapıyor ve kazanıyor. Demek ki biz iyi işler yapıyoruz. Bu herkese örnek olmalı. Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumları’na gerekli müracaatlar yapılmalı.” diyor.
Peki Marmarabirlik varken niçin böyle bir oluşuma gerek duyulmuş?
Çünkü artık köylü kendi ürününün diğer ürünlerle karışarak özelliğini yitirmesini, ürünün hem madden, hem de itibar olarak değersizleşmesini istemiyor. Bu proje sayesinde üretici 3 liraya satamadığı zeytini gerçek değerinde satacak.
Kooperatif ve Muhtarlık Mali Müşaviri Nihat Mutlu, Kumyaka Köyü Muhtarı Ramiz Batmaz, Proje Koordinatörü Tijen Yener, TKDK İl Koordinatörü Temel Naci Karslı, Mimar Kağan Atabey
Kooperatifin geçmişine bakalım biraz da; S.S. Kumyaka Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Kumyaka’da 23 Ağustos 2010 tarihinde kurulmuş. İlk başkanı olan ve üç dönem üst üste başkanlık yapan Mahir Vural’ın ardından Niyazi Yılanlı, sonrasında da Ramiz Batmaz Kooperatif Başkanı olmuş. Ardından Kumyaka Köy Kadınları Dayanışma Derneği ve ardından da Su Ürünleri Kooperatiifi kurulmuş.
Köy; Kumyaka’da Zeytin Verimliliğini Arttırma Projesi ile 57 bin lira hibe aldı. Bu hibe ile 280 saat nazari ve ameli eğitimler sağlanmış. İlerleyen zamanlarda depolama sistemi ile butik zeytincilik yapacak bir tesise ihtiyaç duyulmuş.
Zeytin üreticilerinin ekonomik ve sosyal yönden gelişmeleri için de BEBKA, Bursa Özel İdaresi, Mudanya Kaymakamlığı, U.Ü. ile birlikte Çiftçi Eğitim Projesi gerçekleştirilmiş. BEBKA’dan sağlanan fon ile üniversite akademisyenleri tarafından teorik ve uygulamalı dersler verilmiş. İlçe Tarım Müdürlüğü ile irtibat kurularak zeytin budama konusunda eğitimler düzenlenmiş. Ortaklar BURTARIM Fuarı’na katılarak tarımda uygulanan son teknoloji ve yeni teknikler konusunda bilgiler edinilmiş.
Köye atalardan kalan köy ortak malları 2012 yılında Kooperatif’e satılarak koruma altına alınmış ve gelecek nesillere bırakılmış.
Muhtarın dediği gibi; Her şey gelecek nesiller için…
Köy içinde bireysel çekişmeler olsa da herkes bilmeli ki bu köy bize dedelerimizden emanet.
Çekişmek yerine birlik olunsa da köy bizden sonrasına da el değiştirmeden ve kalkınarak ulaşsa.
****
Başrolünde Anthony Quinn’in oynadığı Kasabanın Sırrı-The Secret of Santa Vittoria filmini hatırlarsınız belki.
Filmde 2. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru İtalya’da şaraplarıyla ünlü Santa Vittoria kasabasının ahalisinin, ürettikleri 1 milyon şişe kaliteli şarabı geri çekilmekte olan Alman askerlerinden saklamalarının öyküsü mizahi bir dille anlatılmaktadır.
Bu bir direnişin öyküsüdür.
Ve herkese ibret olmalıdır….
cananekncylmz@gmail.com'

Canan Ekinci Yılmaz

1 Nisan 1963 Karacabey doğumlu. Karacabey Lisesi mezunu. 5 Ekim 2010 itibariyle yazar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.