Pancarcının sorunu diz boyu!

Balıkesir-Bursa Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karahasanoğlu ve Denetim Kurulu Başkanı Nuri Karaca Susurluk Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Kalenderoğlu’nu ziyaret ederek şeker pancarı ekicilerinin sorunlarını bildirdi.
Bu yıl bölgede pancar tarımı ile ilgili bütün olumsuzlukların yaşandığını dile getiren Karahasanoğlu ve Karaca, bu sorunlar giderilmezse önümüzdeki yıl Karacabey ve Mustafakemalpaşa’da şeker pancarı tarımının tamamen biteceğine dikkat çekti.
Karahasanoğlu ve Karaca pancar tarımı ile ilgili sorunları ve çözüm yollarını Kalenderoğlu’na ilettiklerini belirterek yapılan görüşme ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Karahasanoğlu ve Karaca açıklamalarında şu sözlere yer verdi.
“Pancar tarımı ile ilgili 1. sorun ve çözüm yolu olarak bölgemizden giden pancarların poları (şeker nispeti) 8-10 arasında çıkmaktadır. Düşük polar alım fiyatlarını aşağıya çekmekte, buna göre ödeme yapılırsa çiftçinin çok büyük zarar etmesine yol açacaktır. Yapılan çalışmalarda polar düşüklüğünün nedeni bilimsel olarak hala netlik kazanmamıştır. Bu yıl için poların 14 olarak sabitlenmesini talep ettik.
Bu konuda Karacabey ve Mustafakemalpaşa kökenli AK Parti Bursa Milletvekili Sayın Mustafa Esgin ile temasa geçtik. Sayın milletvekilimiz Tarım Bakanı ve Bakan Yardımcısı ile görüşmüş olup, gelişmelerin olumlu olduğunu bildirmiştir. İlçelerimizi temsil eden Sayın Mustafa Esgin’in bu konudaki özverili çalışmaları her türlü takdirin üstündedir.
2. olarak, yoğun fare popülasyonu şeker pancarına çok büyük darbe vurmuştur. Hasadına geç başlanan pancar, farenin yiyeceği başka bir ürün kalmadığından, zarar katlanmış, şu ana kadar dekarda 2-3 ton kayıp yaşanmıştır. Zararın artmaması için iki ilçemize teslimatta öncelik vermek gerekmektedir.
3. sorun ise şeker pancarı alım avans fiyatı 235 TL/ton olarak çok düşük açıklanmıştır. Ekim ayı sonuna kadar açıklanması gereken kesin alım fiyatının yukarıdaki olumsuzluklar değerlendirilerek ve ülkemizde artan enflasyon, faiz ve girdi maliyetlerinin yükselmesi göz önüne alınarak revize edilmesi ve en az 300-350 TL/ton olarak açıklanması gerekmektedir.
Bu düzeltmeler yapılmazsa katma değeri en yüksek, hayvancılık ve tarımın olmazsa olmaz ürünü şeker pancarı tarımı büyük bir darbe yiyecek, milli ve yerli bir ürün olan pancar şekerini de ülkemiz ithal etmek zorunda kalacaktır.
Fabrika müdürü Abdullah Kalenderoğlu görüşme sonunda bu konuları en geniş şekilde yetkililere bildireceğini ve konuda çalışmalar yapacağını belirtmiştir.” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.