Pancar üreticisi makul fiyat istiyor!

Karacabey Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Karaca ve Panko Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karahasanoğlu, Türkiye Şeker Fabrikaları’ndan pancar alım fiyatlarını arttırmasını istedi.
Nuri Karaca, yaptığı açıklama da girdi fiyatlarının giderek artması nedeniyle Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü’ne Panko Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karahasanoğlu ile yazılı başvuru yaparak, pancar taban fiyatının arttı-rılmasını istediklerini belirtti. Karaca, “Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürşüğü’nün başvurumuza yazılı olarak cevap verdiği metinde üretici maliyetleri hesaplanırken, pancar üretim giderleri; tarla kirası, gübre bedeli, işçilik, çeki gücü, tohum bedeli, mibzer gibi masrafların değerlendirmeye alınmadığı belirtilmiştir.
Ayrıca, 2008 yılı avans fiyatının 100 YTL/Ton olarak uygulanması, kesin fiyatın ise sektörde ve ülkede oluşacak gelişmelere bağlı olarak 2008 Ekim ayında düzenleneceği kaydedilmiştir.
Avans fiyat olarak ilan edilen 100 YTL/Ton üreticinin beklentisini karşılamaktadır. Üreticinin maliyetini karşılaması ve karnını doyurabilmesi için maliyet hesaplarımıza göre pancar fiyatı 150 YTL/Ton olmalıdır. Giderek artan mazot, gübre, ilaç ve işçilik masrafları nedeniyle pancar üreticisinin bu beklentilerinin karşılanmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Karacabey Ziraat Odası ve Panko Birliğin yaptığı maliyet hesabına göre pancar fiyatı 150 YTL/Ton çıktı. Türkiye Şeker Fabrikaları ise 100YTL/Ton üzerinden belirlediği pancar fiyatına, üreticinin ana giderleri olan mazot, gübre, işçilik ve tohum bedelini dahil etmiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.