Pancar üreticisi destek bekliyor

Pancar üreticileri ile görüşen CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, “Gelecek yıl şeker ithal etmemek için pancar üreticisi desteklenmelidir” dedi.
Hava şartlarının kötü gitmesi nedeniyle bu yıl pancarda şeker oranı (polar derecesi) düşük oluştu. Pancar alım fiyatlarının şeker oranına göre belirleniyor olması, üreticide endişe yarattı.
Pancar üreticileri ile görüşen CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, çiftçinin para kazanamadığı takdirde önümüzdeki yıl pancar ekiminden tekrar vazgeçeceği uyarısında bulundu.
Pancarda tüm girdilerin artmasına karşın fiyatların düşmesinin çiftçiyi endişelendirdiğini dile getiren Tayan, “Pancar çiftçisi ilgi ve destek bekliyor. Bu üretim yılının anormal sonuç vermesinin tolere edilmesini, alım fiyatlarının bu sonuçlara göre belirlenmesini ilgililerin dikkatine sunuyorum” dedi.
Fiyatlarının düşük olması halinde önümüzdeki yıl pancar ekmeyeceklerini ifade eden çiftçiler, “Büyük bir işsizlik, ekonomik sorunlar ve şeker ithali gibi bir durumla karşılaşabiliriz” açıklamasında bulundu.
Geçen yıl ton fiyatı 139 lira olan pancarın, bu yıl şeker oranının (polar) düşük oluşması nedeniyle 105 liraya kadar düşeceği sanılıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.