Ovada hasar büyük, borç ertelemesi şart!

*Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bugün Karacabey’e gelerek sağanak yağış ve dolunun vurduğu çiftçiye geçmiş olsun ziyaretinde bulunacak.
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Çağdaş Çeki, AK Parti Tarım Komisyonu Üyeleri Hakan Pullu ve Talat Malçok öncülüğündeki heyet, sağanak yağışın dolu ile birlikte etkili olduğu ovada incelemede bulunarak zararın büyüklüğünü yerinde tespit etti.
Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, afet sonrası domates, mısır ve biberde birinci ürünlerde yüzde 30, ilkbahardaki yağışlardan dolayı gecikmeli ekilen domateslerde ise yüzde 100 oranında zarar meydana geldiğini kaydetti.
Hasar tespitinin ardından sıkıntıyı AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı ve AK Parti İlçe Başkanı Murat Erol’a ilettiklerini dile getiren Karahasanoğlu, çiftçi borçlarının 5 yıla yayılıp ertelenmesini talep ettiklerini söyledi. Bu konuda hükümetten destek beklediklerini vurgulayan Karahasanoğlu, “Aksi halde çiftçi bu yükün altından kesinlikle kalkamaz” diye konuştu.
TARSİM Sigortası’nda bazı kriterlerin değişmesi gerektiğine de dikkat çeken Hasan Karahasanoğlu, “TARSİM, aşırı yağışları değil, hortum, sel, dolu gibi felaketleri kapsıyor. Ancak bu durum Karacabey çiftçisini sıkıntıya düşürüyor. Çünkü biz genel olarak aşırı yağışlardan dolayı perişan olduk. O nedenle TARSİM’in aşırı yağışları da kapsama almasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) konusunda da çiftçileri uyaran Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, “ÇKS yaptırmayan çiftçilerimizin, mağduriyet yaşamamaları için ürün ekimine dair muhtarlık belgesini, 30 Eylül’e kadar İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne ulaştırması gerekiyor” dedi.
Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın, bugün Karacabey’e gelerek sağanak yağış ve dolunun vurduğu çiftçiye geçmiş olsun ziyaretinde bulunacağını da sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.