“Ovada devlet yok”

Dolu ve sağanak yağışın vurduğu çiftçiler, MHP’lilere dert yandı:

Karacabey’de sağanak yağış ve dolunun vurduğu ekili alanlarda incelemede bulunan MHP’liler, zararın çok büyük olduğuna dikkat çekerek, çiftçinin içler acısı durumunu TBMM gündemine taşıyacaklarını söyledi.
Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Hasan Toktaş, İlçe Başkanı İsmail Tezcan, MHP’li Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri İhsan Bilgili, Adnan Akın, Hüsnü Doğruoğlu, İl Başkan Yardımcısı İbrahim Sidar, İl Yönetim Kurulu Üyesi Fehim Tiryaki, İlçe Kadın Kollları Başkanı Emine Adak, İlçe Sekreteri Soner Mestan ve Belediye Meclis üyesi Ferruh Artan ile birlikte yağmur ve doludan etkilenen çiftçilere geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.
Yenisarıbey, Ortasarıbey, Eskisarıbey, Hamidiye ve Akhisar’da çiftçilerle buluşan MHP’liler, konuyu TBMM gündemine taşıyıp çözüm arayacaklarını söyledi.
Yaşadıkları afetin büyüklüğünü, cep telefonları ile görüntüledikleri fotoğrafları göstererek anlatan çiftçiler, “Böyle bir felaket daha önce yaşanmadı. Zararımız çok büyük. Devlet bize sahip çıksın” diye konuştu.
Yenisaribey’de çiftçilik yapan Talat Malkoç ise asıl sıkıntının Çiftçi Kayıt Sistemi’nde olduğuna vurgu yaparak, “Ziyarete gelen herkes, ‘Devlet çiftçinin borcunu ötelesin, faizi silsin’ diyor. Devlet, bunu yapsa da sorunu çözemez. Çünkü, buradaki asıl sorun Çiftçi Kayıt Sistemi. Miraslar nedeniyle birçok çiftçi sisteme dahil olamıyor. Olamadığı için de devlet tarla ekip biçen yüzlerce insanı çiftçi olarak görmüyor. Böyle olunca da sigorta yaptırılamıyor. Çiftçi gözükmeyenin Ziraat Bankası’na doğal olarak borcu olmuyor. Banka’nın borç ötelemesi, faizleri silmesi bu felaketi yaşayanların ancak yüzde 20’sine yarar. Geriye kalanlar mağdur olmaya devam eder” dedi.
“Ovada devlet yok” diyen Yenisarıbeyli Ferdi Aslan da, Tarım Kredi’nin Ziraat Odası verilerini dikkate almamasından yakındı. Ferdi Arslan, “Tarım Kredi, Ziraat’ın, Ziraat da Tarım Kredi’nin kayıtlarını kabul etmiyor. Böyle saçmalık olur mu?” diye konuştu.
Yaşanan mağduriyetin giderilmesi için komisyon kurulması gerektiğini dile getiren Ferdi Arslan, “Karacabey, Mustafakemalpaşa, Susurluk hattında 100 binin üzerinde Güneydoğu’dan gelen mevsimlik işçi çalışıyor. Ovadaki para akışı, dolayısıyla katma değer oluşturuyor. Bunun karşılığını ne yazık ki alamıyoruz. Zararımız çok büyük” diye sitem etti.
Karacabey ovasından felaket yaşandığına dikkat çeken İl Başkanı Hasan Toktaş, “Konu, siyasi bir olay değil tamamen insanidir. Çiftçilerimizin düştüğü durumu anlıyoruz. Üzüntülerinizi paylaşıyoruz. Milletvekillerimizi aracılığıyla konuyu TBMM gündemine taşıyıp çare arayacağız” ifadelerine yer verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.