Ova Korusu’ndaki ayıların özgürlük öyküsü

Dünya’da başka bir benzeri olmayan Karacabey’deki “Rehabilitasyon Merkezi”nde yaşayan ayıların sayısı 27 yılda 74 oldu.
Kızgın saçlar üzerinde gezdirilerek eğitilen ve daha sonra Türkiye sokaklarında dans ettirilerek, ticaret amaçlı kullanılan dansçı ayılara “Özgürlük Projesi” kapsamında Karacabey Boğazı, Ova Korusu Ayı Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi” adı altında 120 dönümü aşkın ormanlık alanda kurulan doğal yaşam alanı Dünya hayvanseverlerinin de haklı olarak ilgisini çekiyor.
Ayıların özgürlüğe kavuşturulması için 1993 yılında çıkarılan yasa ile kurulan Ova Korusu Ayı Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi, özellikle tutsak ayılar için yaşama umudu oldu.
Türkiye’nin birçok ilinde, özgürlüğü elinden alınmış durumda, başlarından geçen üzücü olaylar nedeniyle sakat kalan, görmeyen, kulakları duymayan ya da öksüz kaldıkları için Barınağa getirilen ayılara şanslı ayılar denilebilir. Yardıma ihtiyaçlı ayıların yaşamlarının geri kalanını burada mutlu bir şekilde geçirdiği söylenebilir.
İnsan eliyle beslenmeye alışan ayılar, doğal ormanda özgürce dolaşabiliyor. Ayıların yiyecek ihtiyaçları ise Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesinde hazırlanan listeye göre karşılanıyor. Doğal ortamda sağlıklı bir yaşama olanağı bulan ayılara kadrolu bakıcılar tarafından destek veriliyor.
DANSÇI AYILARIN SAYISI AZALDI
“Ayılara Özgürlük Projesi” kapsamında 27 yıl önce Türkiye genelinde toplatılarak Karacabey’de, koruma altına alınan 64 dansçı ayıdan bu güne kadar 60’ı yaşamını yitirdi. Dünyada başka bir örneği olmayan Karacabey Ova Korusu Ayı Barınağı’nda bakıma alınan ayılardan dört dansçı ayı halen yaşamını sürdürüyor.
Dansçı ayıları kurtarmak için kurulan barınaktaki görevli İbrahim İbir, her bir ayının ayrı ayrı hikayesi olduğunu dile getiriyor. İbir, “Buraya genelde öksüz ayılar geliyor. Doğaya adapte olamadıkları için ömür boyu burada kalıyorlar. Bunların arasında en bilineni ‘Umut’ ismindeki ayımızdır. 2006 yılında geldi. Gözleri yüzde 100 görmüyor. Kokuya ve sese göre hareket ediyor. Tuzağa düşmüş ‘Cesur’ isminde bir ayımız var. Ayaklarından biri yok. ‘Remzi’ isminde ayımız beni en çok etkileyendir. Kastamonu’da donmak üzereyken bulundu. Getirildiğinde yürüyemiyordu. Sürekli ağlıyordu ve peşimden hiç ayrılmıyordu. Şimdi çok mutlu” dedi.
Barınaktaki 74 ayının yarısından fazlasının şu anda üç aylık kış uykusuna yattığını belirten İbir, kış uykusuna yatmayan ayılar için ise günde üç defa yemleme yaptıklarını belirtti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.