Otoyol Platformu’ndan alternatif proje

Projenin açıklandığı günden bu yana endişelerini dile getiren akademik odalar ve sivil toplum kuruluşları, Otoyol Platformu çatısı altında mücadelesini sürdürüyor. Bursa için Kuzey-Güney yolunun yerine 3 farklı güzergahın değerlendirilmesini isteyen Otoyol Platformu, düzenlediği basın toplantısı ile yeni projeyi kamuoyuna tanıttı.

Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) yerleşkesinde düzenlenen basın toplantısı ile Otoyol Platformu yönetiminde bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ufuk Ay, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Uludağ Üniversitesinden Yakup Canıtez ve Eczacılar Odası Başkanı ve BAOB Dönem Sözcüsü Kubilay Aydın konu ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

Sinevizyon eşliğinden eski ve alternatif güzergahın artı ve eksik yönlerini anlatan katılımcılar, üçüncü alternatif yolunu ele aldı.

İstanbul-Bursa-İzmir Otoyol Projesi'nin, Mustafakemalpaşa ve Karacabey'de 18 milyon metrekarelik birinci derecede verimli tarım arazisini, Gemlik ve Orhangazi'de binlerce zeytin ağacını tahrip edeceğine dikkat çekildi. Projenin Türkiye'nin yaşanan tek gölü olarak kabul edilen Ulubat'ı da tehdit ettiğine dikkat çekilen açıklamada, Bursa'nın son yıllarda karşılaştığı en büyük çevre sorunu olarak kabul edildiğine işaret edildi. Bu kapsamda Otoyol Platformu, projenin batı geçişinde bakanlığa özel alternatif bir güzergah sundu.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ufuk Ay, hazırladıkları alternatif projeyle yol geçişinde, tünel sayısında, kamulaştırma ve inşaat giderlerinde de ciddi oranda tasarruf sağlanacağını açıkladı.

Başından beri, otoyol projesinin kuzeyden geçmesine tarım alanlarını katledeceği gerekçesiyle karşı çıktıklarını kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy ise yeni güney geçişinde yok olacak tarım arazisinin bulunmadığını belirtti. Platformun yeni projesine Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan'dan da destek geldi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.