Onların ihtiyacı olan tek şey; Empati ve Sevgi

Karacabey’de ’10-16 Mayıs Engelliler Haftası’ etkinlikleri çerçevesinde Tüm Engelliler Kültür Sanat Dayanışma ve Spor Derneği ile Kent Konseyi Engelliler Meclisi tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.
Engelliler Derneği Başkanı Kadir Altıneler ve Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Gülcan Fırtına öncülüğünde Cumhuriyet Alanı’nda toplanan engellileri bu anlamlı günlerinde İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Vedat Kırbaş, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ramazan Özyaman ile İlçe Emniyet Müdürlüğü personeli yalnız bırakmadı.
Etkinlikte konuşan, Karacabey Tüm Engelliler Kültür Sanat Dayanışma ve Spor Derneği Başkanı Kadir Altıneler, toplumun her kesiminin engelliler konusunda çok daha duyarlı hale geldiğine dikkat çekerek, “Engellilik tüm insanlığın ortak sorunu olduğundan, engelliler haftası sadece ülkemizde değil, Birleşmiş Milletler’e üye yaklaşık 192 ülkede aynı tarihlerde kutlanmaktadır. Engelli bireylere her zaman sahip çıkılmalı ve her konuda kolaylıklar sağlanması gereklidir. Engellilik konusunda ‘acıma duygulu’ bakmaktan ziyade ‘hak temelli’ olarak yaklaşılmasını istiyoruz. Yapılanların da günü kurtarmak veya kanun gereği verilecek cezalardan kurtulmak amacı yerine ‘bir gün herkese gerekli olabileceği düşünülerek’ kalıcı olarak yapılmasının daha yararlı olacağını düşünüyoruz. Engelliler adına farkındalık oluşturulması gerekiyor” dedi. Karacabey’de engelleri her gün aştıklarına vurgu yapan Altıneler, Belediye tarafından yapımı süren ve kısa zaman içinde hizmete açılacak Engelsiz Yaşam Merkezi’nin de ilçedeki engelli bireylere önemli katkılar sağlayacağına dikkat çekti.
‘Engelli olmak hiçbirşeye engel değildir’, ‘En büyük engel sevgisizliktir’ diyen Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Gülcan Fırtına destek veren herkese teşekkür etti. Engelli bireylere her zaman sahip çıkılması ve her konuda kolaylıklar sağlanması gerektiğini belirten Fırtına, sevgi, saygı, hoşgörü ve empatiyle engellerin toplumla birlikte aşılabileceğine dikkat çekti.
‘Birbirimizi anlamak için empati kurmalıyız’
Çelenk sunumunun ardından Kent Konseyi Engelliler Meclisi’nce Halk Eğitimi Merkezi önünde engellileri anlamak ve haftanın önemine dikkat çekmek amacıyla ‘Empati’ etkinliği gerçekleştirildi.
Engelli olarak yaşayabilmenin zorluğuna dikkat çekerek empati yeteneğini geliştirmek için engeli bulunmayan vatandaşlar, engellileri daha iyi anlamak ve destek olmak amacıyla gözleri bandajla bir dakika kapatılarak bastonla yürümeye çalıştı. Vatandaşlar tekerlekli sandalyeye binerek engellilerin neler hissettiklerini anlamaya çalışarak empati kurdular. Empatiye katılan engelsiz bireylerin, engellerle karşılaştıklarında zorlandıkları gözlendi. Etkinliğe katılan vatandaşlar, “Öncelikli olarak kendimizden başlayarak, engelli bireylere olan sorumluluklarımızı yeniden gözden geçirmeliyiz. Engellileri anlama adına ve biraz dahi olsa onların yerine kendimizi koyma adına çok anlamlı ve çok güzel bir etkinlik oldu. Engellileri hepimizin daha iyi anlaması gerekiyor. Unutulmamalıdır ki, her insan bir engelli adayıdır. Ne yaş, ne engel, hayat birlikte güzel. Yalnız değilsiniz yanınızda biz varız” dediler.
Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Gülcan Fırtına, “Empati yapabilirsek, engellileri daha iyi anlayabiliriz. Yaşama sevinci olan bir insan mutlu olur. Ancak engelli bir bireyin yaşama sevinci olsa dahi onu mutsuz eden karşısına çıkan engeller var. Toplum kendisini bizim yerimize koyarsa, engelsiz bir Karacabey’i oluşturmuş oluruz. Engelli olmak kişinin yaşadığı en önemli sorun değil, toplumun engellilerle ilgili yanlış anlayışı, ön yargıları ve fırsat eşitsizliğidir. Tekerlekli sandalyeye mahkum olmak, gözleri görmemek, kulakları duymamak gibi çok sayıda engele sahip olan bireyleri daha iyi anlamanın tek yolu empati kurmaktır. Engelliler toplumla kaynaşmak ve günlük yaşamlarını sürdürürken bağımsız ve özgür koşullara sahip olmak istiyor” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.