OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbe girişiminde bulunan terör örgütünün tüm unsurlarıyla ve süratle bertaraf edilebilmesi için anayasanın 120. maddesi uyarınca 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini bildirdi. Erdoğan’ın açıkladığı 3 aylık OHAL kararı dün 02:00 sularında Resmi Gazete’de yayınlandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı.
Erdoğan, “Milletimizin ülkesine ve iradesine kararlı bir şekilde sahip çıkması karşısında darbecilerin silahları da tankları da helikopterleri de uçakları da işe yaramamıştır. Asker elbisesi giymiş teröristler karşısındaki dik duruşlarıyla memleketine ve geleceğine sahip çıkan milletimiz, gece boyunca kahramanlık destanları yazmıştır.” dedi.
Erdoğan, “Ülkemiz tarihinde ilk defa bir silahlı darbe girişimi milletin bizzat kendisi tarafından akamete uğratılmıştır. Türkiye, demokrasi ve hukuk devletine olan bağlılığını vatandaşlarının canı pahasına ispat etmiştir.” ifadesini kullandı.
3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildi
Türkiye’nin 15 Temmuz 2016’da yaşadığı darbe girişiminin ardından ülke genelinde tepkiler gelmeye devam ediyor. Bu konuda sert açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce sinyalini verdiği önemli kararı MGK ve Bakanlar Kurulu’nun ardından açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan darbe girişiminde bulunan terör örgütünün tüm unsurlarıyla ve süratle bertaraf edilebilmesi için anayasanın 120. maddesi uyarınca 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Olağanüstü hal ilanının amacı ülkemizde demokrasiye, hukuk devletine, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerine yönelik bu tehdidi ortadan kaldırmak için gereken adımları en etkin ve hızlı şekilde atabilmektir.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda şu siyasi, parti bu siyasi parti… Bunun üzerinde duracak değilim ama Cumhurun Başkanı olarak ben milletimle iftihar ediyorum ve milletimizle birlikte inanıyorum ki bütün bu engelleri aşmak suretiyle demokrasi tarihine bir kahramanlık destanını Türk milleti olarak biz yazmış oluyoruz. Bu böyle anılacaktır.” dedi.
“Olağanüstü hal sıkıyönetim değildir”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Olağanüstü hal sıkıyönetim değildir. Sadece demokrasinin daha iyi işleyebilmesi için özellikle bu terör örgütü mensuplarını, Fetullahçı Terör Örgütü mensuplarını, hangi terör örgütü mensubu olursa olsun bunları kamudan temizlemek suretiyle devletimizi güçlü ellere teslim etme hareketidir.” dedi.
“TSK valilerimizin ve hükümetimizin emrindedir”
Erdoğan konuşmasını şu şekilde sürdürdü: Valilerimizin yetkisi artırılmış olarak halkın huzuru ve mutluluğu sağlanacaktır. Farklı yerlere çekenlere asla prim vermeyin. Silahlı kuvvetlerimiz valilerimizin ve hükümetimizin emrindedir. Türk ordusunun başkomutanı olarak ordumuzun başındayım. Ordumuz bu milletin efendisi olmaya değil., milletin huzurunu sağlamaya ve emrinde olmaya devam edecek. Polis teşkilatımız millete hizmete devam edecek.” diye konuştu.
“Ekonomik noktada sıkıntı olmayacak”
OHAL döneminde ekonomik açıdan sıkıntı olmayacağını vurgulayan Erdoğan, “Ekonomik noktada sıkıntı olmayacak. Hükümetimiz gerekli tedbirleri almıştır. Süreci verimli kullanacağız, sanayicilerimiz daha gayretli devam edecek. Bu süreçten Türk milleti olarak, halk olarak güçlenerek çıkacağız.” dedi. “Temel hak ve özgürlüklerde bir kısıtlama söz konusu değildir”
“Uydurulan yalanlara inanmayın”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir çok spekülasyonlar yapanlar çıkabilir, sakın bu oyuna gelmeyiniz. Şu anda üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmiştir. Bu asla vatandaşımın ekonomik faaliyetlerine yönelik bir adım değildir. Bunlarda rahat olun. Uydurulan yalanlara asla sizler inanmayın. Zaten gerek Başbakanımız, gerek hükümet yetkilileri, zaman zaman bu konularda da gerekli aydınlatmaları yapacaklardır, biz de yapacağız.” ifadelerini kullandı.
OHAL nedir?
Olağanüstü hâl, 27 Ekim 1983 tarihinde yürürlüğe giren 2935 sayılı Olağanüstü Hâl Kanunudur. Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen bu kanunun amacı; Tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım, Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması, Durumlarında olağanüstü hal ilan edilmesi ve usulleriyle olağanüstü hallerde uygulanacak hükümleri belirlemektir.
Vatandaşlar için getirilecek para, mal ve çalışma yükümlülükleri ile olağanüstü hallerin her türü için ayrı ayrı geçerli olmak üzere, temel hak ve hürriyetlerin nasıl sınırlanacağı veya nasıl durdurulacağına, halin gerektirdiği tedbirlerin nasıl ve ne suretle alınacağına, kamu hizmeti görevlilerine ne gibi yetkiler verileceğine, görevlilerin durumlarında ne gibi değişiklikler yapılacağına ve olağanüstü yönetim usullerine ilişkin hükümleri kapsar.
OHAL ne kadar süre ilan edilebilir?
Yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir.
Olağanüstü hal kararı Resmi Gazete’de yayımlanır ve hemen Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise derhal toplantıya çağrılır. Meclis, olağanüstü hal süresini değiştirebilir. Bakanlar Kurulunun istemi üzerine, her defasında dört ayı geçmemek üzere, süreyi uzatabilir veya olağanüstü hali kaldırabilir.
Bakanlar Kurulu, olağanüstü halin bu maddenin birinci fıkrasının (b) bendi gereğince ilanından sonra; süreyi uzatmaya, kapsamını değiştirmeye veya olağanüstü hali kaldırmaya ilişkin hususlarda da karar almadan önce Milli Güvenlik Kurulunun görüşünü alır.
Olağanüstü hal kararının hangi sebeplerle alındığı, bölgesi ve süresi, Türkiye radyo ve televizyonuyla ve Bakanlar Kurulunca gerekli görülen hallerde diğer araçlarla ilan edilir.
Olağanüstü hal süresince, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda Anayasanın 91’inci maddesindeki kısıtlamalara ve usule bağlı olmaksızın, kanun hükmünde kararnamemeler çıkarabilir. Bu kararnameler Resmi Gazete’de yayımlanır ve aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur.
Alınacak OHAL tedbir ve yaptırımları
Olağanüstü hal ilanında; genel güvenlik, asayiş ve kamu düzenini korumak, şiddet olaylarının yaygınlaşmasını önlemek amacıyla 9 uncu maddede öngörülen tedbirlere ek olarak aşağıdaki tedbirler de alınabilir:
a) Sokağa çıkmayı sınırlamak veya yasaklamak,
b) Belli yerlerde veya belli saatlerde kişilerin dolaşmalarını ve toplanmalarını, araçların seyirlerini yasaklamak,
c) Kişilerin; üstünü, araçlarını, eşyalarını aratmak ve bulunacak suç eşyası ve delil niteliğinde olanlarına el koymak,
d) Olağanüstü hal ilan edilen bölge sakinleri ile bu bölgeye hariçten girecek kişiler için kimlik belirleyici belge taşıma mecburiyeti koymak,
e) Gazete, dergi, broşür, kitap, el ve duvar ilanı ve benzerlerinin basılmasını, çoğaltılmasını, yayımlanmasını ve dağıtılmasını, bunlardan olağanüstü hal bölgesi dışında basılmış veya çoğaltılmış olanların bölgeye sokulmasını ve dağıtılmasını yasaklamak veya izne bağlamak; basılması ve neşri yasaklanan kitap, dergi, gazete, broşür, afiş ve benzeri matbuayı toplatmak,
f) Söz, yazı, resmi, film, plak, ses ve görüntü bantlarını ve sesle yapılan her türlü yayımı denetlemek, gerektiğinde kayıtlamak veya yasaklamak,
g) Hassasiyet taşıyan kamuya veya kişilere ait kuruluşlara ve bankalara, kendi iç güvenliklerini sağlamak için özel koruma tedbirleri aldırmak veya bunların artırılmasını istemek,
h) Her nevi sahne oyunlarını ve gösterilen filmleri denetlemek, gerektiğinde durdurmak veya yasaklamak,
i) Ruhsatlı da olsa her nevi silah ve mermilerin taşınmasını veya naklini yasaklamak,
j) Her türlü cephaneler, bombalar, tahrip maddeleri, patlayıcı maddeler, radyoaktif maddeler veya yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı eczalar veya diğer her türlü zehirler ve boğucu gazlar veya benzeri maddelerin bulundurulmasını, hazırlanmasını, yapılmasını veya naklini izne bağlamak veya yasaklamak ve bunlar ile bunların hazırlanmasına veya yapılmasına yarayan eşya, alet veya araçların teslimini istemek veya toplatmak,
k) Kamu düzeni veya kamu güvenini bozabileceği kanısını uyandıran kişi ve toplulukların bölgeye girişini yasaklamak, bölge dışına çıkarmak veya bölge içerisinde belirli yerlere girmesini veya yerleşmesini yasaklamak,
l) Bölge dahilinde güvenliklerinin sağlanması gerekli görülen tesis veya teşekküllerin bulunduğu alanlara giriş ve çıkışı düzenlemek, kayıtlamak veya yasaklamak,
m) Kapalı ve açık yerlerde yapılacak toplantı ve gösteri yürüyüşlerini yasaklamak, ertelemek, izne bağlamak veya toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yapılacağı yer ve zamanı tayin, tespit ve tahsis etmek, izne bağladığı her türlü toplantıyı izletmek, gözetim altında tutmak veya gerekiyorsa dağıtmak,
n) İşçinin isteği, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller, sağlık sebepleri, normal emeklilik ve belirli süresinin bitişi nedeniyle hizmet aktinin sona ermesi veya feshi dışında kalan hallerde işçi çıkartmalarını işverenin de durumunu dikkate alarak üç aylık bir süreyi aşmamak kaydıyla izne bağlamak veya ertelemek,
o) Dernek faaliyetlerini; her dernek hakkında ayrı karar almak ve üç ayı geçmemek kaydıyla durdurmak,
“246 masum insan hayatını kaybetmiş 1536 vatandaşımız yaralanmıştır”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Darbe girişiminde bulunanların açtıkları ateş sonucu sivil vatandaşlarımızdan, polislerimizden ve askerlerimizden şu an itibarıyla 246 masum insan hayatını kaybetmiş, bin 536 masum vatandaşımız da yaralanmıştır.” şeklinde konuştu.
“Teslim edilmesini bekliyoruz”
Erdoğan, FETÖ ele başı Fetullah Gülen’i ABD’den istediklerini belirterek, şunları kaydetti: “Pensilvanya’daki zatı istettik, istetiyoruz. Tabi dostlarımızdan ve stratejik ortaklarımızdan terör örgütü ele başını bize teslim etmelerini bekliyoruz ve vereceklerine inanıyoruz. İnlerine girmeye devam edeceğiz, nereye kaçarlarsa kaçsınlar peşlerindeyiz, bulacağız milletimiz şahit olacak. Demokratik sistemi birlikte savunacağız. Milletimiz hep birlikte farklı görüşte olmalarına rağmen, sürece sahip çıktılar. Milletimizin buna sahip çıkışını unutmam mümkün değil. Şehitlere rahmet, gazilere acil şifalar diliyorum. Şehitler içinde silahlı kuvvetlerimiz var. Haşhaşilere yedirmemek için mücadele verdi. Milletimiz de verdi, vermeye devam edeceğiz. Onların tankı varsa milletimin imanı var bunu böyle sürdürdü. Günlerdir meydanları dolduruyorsunuz. Bizler bu süreci farklı bir şekilde sürdürmeye devam edeceğiz.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.