Okullaşmada eksiklikler çözülemedi!

Karacabey Eğitim Sen Temsilcisi Salih Tunç, Türkiye’de 2009 yılı itibariye eğitim sürecinde olması gereken nüfusun belli bir bölümünün eğitim hakkından yararlanamadığına değindi.
            Tunç, Milli Eğitim istatistikleri kaynağından yararlandığı tabloda net okullaşma oranlarını şu şekilde özetledi; “Eğitimin önde gelen sorunlarından birisi olan okullaşmadaki eksiklikler, hala çözülemedi. Okullaşma oranına Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2009 rakamları açısından bakıldığında, tablonun hiç de iç açıcı olmadığı görülmektedir.  
2009 yılında ilköğretimde net okullaşma oranı 96,49’dur. 2009 rakamlarıyla ilköğretimde okullaşma oranı erkeklerde yüzde 96,99, kızlarda ise yüzde 95,97 olarak gerçekleşmiştir. Zorunlu ve devlet okullarında parasız olduğu belirtilen ve Anayasal güvence altında olan ilköğretim, ailelerin gelir seviyesinin düşüklüğü, çocukların çalışmak zorunda bırakılması, devletin yeterli kaynağı ayırmaması ve gerekli yatırımları zamanında yapmaması gibi nedenlerle henüz tüm çağ nüfusuna yaygınlaştırılamamıştır.
            İlköğretim zorunlu olmasına karşın ilköğretim çağ nüfusunun yaklaşık yüzde 5’i eğitim hakkından yararlanamamaktadır. Yine ortaöğretim çağ nüfusunun yüzde 42’si ortaöğretime devam etmemekte ya da edememektedir. İlköğretime kaydı yapılan çocukların bir kısmı 8 yılı tamamlayamadan okulu terk etmektedir. Yapılan araştırmalara göre 19992005 yılları arasında toplam 436 bin 614 çocuk ilköğretim diplomasına sahip olmadan hayata atılmış durumdadır.
            Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2008 verilerine göre 6 yaş ve üstü Türkiye nüfusunu oluşturan 64 milyon 241 bin 226 kişinin 4 milyon 930 bin 12’si hala okuma yazma bilmemektedir. Bu sayı, okuma yazma öğrenecek yaştakilerin yüzde 7,68’ine denk gelmektedir. Okuma yazma bilmeyenlerin içinde kadınların oranı yüzde 79,98’dir.
            Türkiye’de köyde ya da şehirde yaşamak eğitim hakkına erişimin farklılaşmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle okullaşma oranlarını değerlendirirken köylerde ve şehirlerde yaşayan nüfusun eğitime ne kadar ulaşabildiği ve eğitim düzeyinin dikkatle değerlendirilmesi gerekir. Bu açıdan bakıldığında özellikle kız çocuklarının okullaşmasında yaşanan sorunların sürüyor olması düşündürücüdür.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.