‘Okula uyum eğitimi’ başlıyor!

2018-2019 eğitim öğretim yılını açılmasına sayılı günler kaldı. 3 ay okuldan uzak, tatilin keyfini çıkaran yaklaşık 18 milyon öğrenci yeni eğitim öğretim yılı için hazırlıklara başladı. Yeni eğitim-öğretim yılı, 17 Eylül Pazartesi günü başlıyor.
Okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul ve imam hatip ortaokullarının beşinci sınıf öğrencileri, ortaöğretim kurumlarındaki hazırlık sınıfı ve dokuzuncu sınıf öğrencileri, ‘okula uyum programı’ kapsamında eğitime bir hafta erken başlayacak. 10-14 Eylül tarihleri arasındaki programda, çocuklara oryantasyon eğitimi verilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan 2018-2019 eğitim öğretim yılı çalışma takvimine ilişkin genelge, il ve ilçelere gönderildi. Genelgede 2018-2019 eğitim ve öğretim yılının 17 Eylül 2018 Pazartesi günü başlayacağının, Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün yayımladığı genelge ile belirlendiği hatırlatıldı.
MEB’in yayınladığı genelgeye göre, 2018-2019 eğitim öğretim yılının 17 Eylül 2018 Pazartesi başlayacağını açıkladı. Yarı yıl tatili ise 18 Ocak 2019 Cuma günü sona erecek. Yarı yıl tatili, 21 Ocak 2019-1 Şubat 2019 tarihlerinde yapılacak. İkinci kanaat dönemi ise 4 Şubat 2019 Pazartesi başlayacak ve 14 Haziran 2019 Cuma günü sona erecek. 2019-2020 eğitim öğretim yılı ise 16 Eylül 2019 Pazartesi günü başlayacak. Okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5’inci sınıf öğrencileri, ortaöğretim kurumlarında eğitim ve öğretime başlayacak hazırlık sınıfı ve 9’uncu sınıf öğrencileri ile pansiyonda kalacak öğrencilerin, eğitim görecekleri okul hakkında bilgilendirilmesi, akademik ve mesleki gelişimlerinin desteklenmesi, öğrencilerin yeni girdikleri eğitim ortamına kısa sürede uyum sağlamalarına katkıda bulunulması amacıyla 10-14 Eylül 2018 tarihlerinde uyum eğitimi yapılacak.
Verilen mesajlara dikkat
Uzmanlar ‘Okula uyum eğitimi’ alacak öğrencilerin velilerine uyarıda bulundu. Açıklamada; “Eğer çocuğunuz ilk defa okula başlıyorsa, nasıl bir yer olduğunu deneyimlemediği için hem heyecan duyar, hem korkar hem de kaygılanır. Ebeveynlerin okulla ilgili konuşurken dikkatli davranması gerekir. Yapılan en büyük hata, okulun sorumlulukların arttığı, oyun oynanmayan ve yorucu bir yer olduğunu söylemektir. Verilen mesajlar şunlardır: “Artık büyüdün, ders çalışacaksın”, “Oyun yok, erkenden uyuyacaksın”, “Bir öğrenci gibi davran ve ödevlerini yap.”
Oysa okul, sadece ders çalışmaktan ibaret değildir. Çocuk, sosyalleşir, arkadaş edinir ve oyun oynar. Yani tüm günü derslerle geçmez. Diğer ihtiyaçlarını karşılamadan, sürekli çalışması beklenemez. Ebeveynlerin çocuklarının ihtiyaçları konusunda bilinçli olması gerekir.
Açılmadan ziyaret edin
Çocuklar için bilinmeyen şeyler, her zaman kaygı yaratır. Açılmadan önce okulu gezmesi, sınıfını görmesi ve ortamı tanıması endişelerini azaltır. Eğitim hayatına başlayacağı okulda biraz zaman geçirmesi, bahçesinde oynaması ve ailesine sorular sorması, sürecini kolaylaştırır.
Çocukların kırtasiye alışverişi yapması, okula gitme motivasyonlarını artırır. Anne-babaların gerekli araç ve gereçleri birlikte almaları, renk veya model seçimini çocuklarına bırakmaları gerekir. Hazırlıkları da birlikte yapıp, fikrini almak, onu mutlu eder.
Minikler için ilkler çok önemlidir ve heyecan verir. Bu özel günde anne-babalarının yanında olmasını isterler. Eğer ebeveynler çalışıyorsa, en azından birinin o gün için izin almasında fayda var. Tüm öğrencilere mutlu ve başarılı bir eğitim yılı geçirmelerini dilerim.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.