O yer tarikatların, cemaatlerin olsaydı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kültürprak’ın kıyısında bulunan Anadolu Spor Gazeteciler Derneği’nin 30 yıllık binasını yerle bir etti.

Celladına aşık, nemalandırılmış bazı gazeteciler (!) bu yıkımı desteklediler.

Önce size Anadolu Spor Gazetecileri Derneği’ni anlatayım.

Anadolu’nun spor-futbol kulüpleri bugün bile nasıl İstanbul’un saltanatı altında eziliyorsa, Anadolu spor basını da aynı şekilde un ufak ediliyor, ciddiye alınmıyordu.

Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin burnundan kıl aldırmayan yöneticileri Bursa’nın, Altınordu’nun, Samsun’un, Malatya’nın, Alanya’nın, Rize’nin stadına hangi gazetecilerin gireceğine de İstanbul’dan karar veriyorlardı.

İşte buna 1992 yılında Bursa’dan isyan sesi yükseldi.

Ahmet Emin Yılmaz, Erol Bilenser, İbrahim Bursalı, İsmail Kemankaş, Suat Paçacı, Engin Aksöz, Cevat Türe ve İbrahim Erdoğan gibi Bursa basınına emek vermiş gazeteciler tarafından kuruldu ASGD.

Dönemin Spor Bakanı Şükrü Erdem’in olması büyük bir avantaj sağladı ve ASGD, Türkiye’nin dört bir yanında örgütlendi, şube açtı.

Yeri Spor Bakanlığı verdi ama gazeteciler kendi olanaklarıyla yaptılar binalarını…

Ahmet Emin Yılmaz, “İlhan Parseker’den bile malzeme aldım” dedi telefonla aradığımda…

 ***

Sonraki süreçte iki gelişme oldu.

Birincisi, ASGD kendi içinde ikiye ayrıldı, İbrahim Erdoğan başkanlığındaki grup seçimi kazanınca, kurucu ekip elini ayağını bu işten çekti. Dernek güç kaybetti.

İkincisi, dernek amacına ulaştı. TSYD Anadolu’ya açıldı, pek çok şehirde şube açtı. İstanbul’un ağaları koltuklarından kalktılar. Bursa’da bile şu an Mehmet Ali Ekmekçi başkanlığında bir ekip bu işi yürütüyor.

Yine de Bursa merkezli bu dernek Anadolu’da örgütlülüğünü sürdürmeye devam ediyor.

Adana, Kocaeli, Kayseri, Karabük, Malatya, Elazığ, Sakarya, Çorum gibi şehirlerdeki şubeler ASGD’nin birer öncü kalesi gibi orada duruyorlar.

 ***

Ne yazık ki Genel Merkez binasının yerinde yeller esiyor.

Verilen sözlere rağmen…

Genel Başkan İbrahim Erdoğan uzun bir açıklama yazarak, süreci anlattı. İlgilenenler onu okuyabilir. Ancak bir cümleyle açıklayayım…

ASGD’nin binasının bir kısmını gönüllü olarak yıkmamıza karşılık Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin önceki Genel Sekreteri İsmail Yılmaz, İmar Dairesi Başkanı Feridun Tarım, harika bir proje çizerek “Böyle yapacağız” dediler.

Ama olmadı, ASGD sokağa atıldı, yer bile gösterilmedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın intikam hareketinin kurbanı oldu dernek…

Sağ olsun, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem yer gösterdi de ASGD’nin eşyaları, evrakları depoya kaldırılabildi.

Buradan vicdanlı herkese sormak isterim, bu dernek yeri İlim Yayma’nın, BİHMED’in, Birlik Vakfı’nın, Ensar’ın veya öteki dinci vakıfların olsaydı, kılına dokunabilirler miydi?

 ***

Bu yazının dipnotu: Ersel Peker kardeşim bir gün bana ‘Senin spor basınıyla ne alakan var?’ diye sormuştu. Değerli kardeşim, sen Basın Yayın mezunu olmadığın halde gazetecilikle ne işin varsa, benim de sporla o ilgim var. Ersel’e de söyledim, amatör kulüplerde bir efsane olan “Dinamo” adıyla da bilinen, 12 Eylül askeri cuntası tarafından kapatılan, 2008 yılında yeniden açılan Ertuğrulgazi Meskenspor’un da yönetim kurulu üyesiyim.

BURSA ASGD’YE SAHİP ÇIKTI!

CHP İl Başkanı İsmet Karaca, İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, Gelecek Partisi İl Başkanı Alpaslan Yıldız başta olmak üzere kentin sivil demokratik güçleri ile kalemini kiraya vermemiş, Büyükşehir’e mideden bağlanmamış gazeteciler demokratik sivil bir odak olan ASGD’ye sahip çıktılar.

Anadolu basınından da önemli tepkiler geldi.

Teşekkürler dostlar, var olun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.