Nüfus işlemlerinde yeni düzenleme!

Karacabey İlçe Nüfus Müdürü Huriye Yalın, 2016 yılında Nüfus Hizmetleri Kanunu’ndaki cezalar hakkında yapılan değişiklikleri duyurdu.
Vatandaşlardan oturduğu evin adresini geç bildirmesi sebebiyle kesilen ceza 50 Türk Lirası’na düşürülürken, nüfus cüzdanını kaybetmenin cezası olan 70 Türk Lirası’da kaldırıldı.
Vatandaşların nüfus cüzdanını kaybetme ve adres bildirme konusunda yaşadıkları sıkıntıların sona erdiğini belirten Yalın, “Bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun 27 Ocak 2016 tarihli ve 29606 sayılı Resmi gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Nüfus cüzdanını kaybetme cezası kaldırıldı. Söz Konusu kanunun 14. maddesinde yapılan düzenlemeler ile birlikte nüfus müdürlüklerindeki cezalara da düzenleme getirildi.” dedi
Adresini geç bildirme cezası 50 TL’ye düşürüldü
Adres geç bildirme konusunda ciddi sıkıntı yaşadıklarını, vatandaşın sık sık bu cezalarla karşı karşıya kaldığını söyleyen Yalın, “Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, içinde 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’ndaki değişikliklerinde bulunduğu Askerlik Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair 6661 sayılı kanuna istinaden; Adres değişikliği bildirme yükümlülüğünü süresi içinde (20 iş günü) yerine getirmeyenlere; yurt içinde Nüfus Müdürlüklerince, yurt dışında ise dış temsilciliklerce 50 Türk Lirası, gerçeğe aykırı beyanda bulunanlara 1.000 (Bin) Türk Lirası idari para cezası Mülki İdare Amirleri’nce, yurt dışında da dış temsilciliklerce verilir” şeklinde konuştu.
Nüfus cüzdanı kaybetme cezası kaldırıldı
Yalın, kanunun yürürlüğe girdiği 27.01.2016 tarihi itibariyle doğum olayını bildirmekle yükümlü olup bu yükümlülüğü kanunda belirtilen süre içinde yerine getirmeyenlere, Nüfus ve Aile Cüzdanlarını kaybeden kişilere veya bu durumdaki çocukların veli veya vasilerine idari para cezası uygulanmayacağını da dile getirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.