Nilüfer’in Gözbebekleri

9 Aralık 2017 günü, Sokağın Aynası Orhan Kemal Sempozyumu’nun kapanışında, Zeynep Göknur Yıldız yönetimindeki Nilüfer Çoksesli Korosu bir üçleme ile çıktı izleyici karşısına. O gece Orhan Kemal şiirlerinden bestelenen eserlerin dünya prömiyeri yapıldı.

Mayıs başında düzenlenen 6. Sansev İstanbul Çoksesli Korolar Festivali’ne özel bir konser ile katılan Nilüfer Çoksesli Korosu, 4 Mayıs 2018’de “Orhan Kemal Üçlemesi Konseri”ile İstanbul Prömiyerini gerçekleştirdi.

20 Mayıs 2018’de Mozart Akademi 4. İzmir Polifonik Korolar Festivali’nin kapanış konseri yine aynı çalışma ile Nilüfer Çoksesli Korosu tarafından gerçekleşti.

28 Mayıs 2018’de aynı program bu kez yanına Nilüfer Çocuk Korosu‘nu da alarak Nâzım Hikmet Kültürevi’nde Bursalılar için tekrar sahnelendi.

Bestesi Turgay Erdener‘e ait olan “Arabacı Şakir” şiiri, bestesi Nedim Yıldız‘a ait olan “Komik Hürriyet” şiiri ve bestesi Hasan Uçarsu‘ya ait olan “Nâzım Hikmet’e” şiiri yine İzzet Boğa tarafından okundu. Okunan her şiirin ardından koro o eseri seslendirdi.

Seçilen şiirlerin okunuşundaki lezzet ve bestelenişindeki ustalık ile seslendirilişindeki ustalık bir araya gelince üç eserden ortaya dinlenmeye doyulmaz bir konser çıkmıştı.
Her şiirde bir hayat vardı. Her şiir bir hikâye barındırıyordu.

Orhan Kemâl
“Sen
‘Promete’nin çığlıklarını
Kaba kıyım tütün gibi piposuna dolduran adam’
Sen benim mavi gözlü arkadaşım
Kabil değil unutmam seni” dizeleriyle başlayan bir şiirle seslenmişti Nâzım’a mesela.
Bursa hapishanesinde başlayan bir dostluğun neticesiydi bu şiir. Öyle ki Orhan Kemal, 1944 yılında cezaevinden çıktıktan sonra doğan oğluna Nâzım adını vermişti.
Arabacı Şakir’in hikâyesi ayrı bir sokak hikâyesiydi, Komik Hürriyet’inki ayrı bir mapus hikâyesi.
Hepsinde Orhan Kemal’in ayak izleri…
****
Nilüfer Çoksesli Korosu’nun ardından Nilüfer Çocuk Korosu geldi bu kez sahneye. 2016 yılında kurulan koronun şefi Suat Şahin, Müziksel İşitme Eğitmeni ise Hatice Çeliktaş idi. Koroya piyanoda Deniz Tan eşlik etti. Koro, Türk ve yabancı bestecilere ait yedi eser seslendirdi sahnede. Genç koristler sahnede heyecanlıydı, onları izleyen ebeveynleri ise onlardan heyecanlıydı.

“Şiirlerle Büyüsün Çocuklar” parçası konserin içeriğine ne kadar da uygundu. DMD Başkanı Sezan Kaya’nın isteği üzerine Babaanne” şarkısını bir kez daha söyledi çocuklar.
Alkışı da hak ettikleri gibi bolca aldılar.

Nilüfer Çoksesli Korosu
Nilüfer Belediyesi bünyesinde, 2006 yılının eylül ayında Uludağ Üniversitesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Zeynep Göknur Yıldız şefliğinde çalışmalarına başlayan koronun başarıyla ve ödüllerle bezeli bir geçmişi var. Yurt içinde ve yurt dışında pek çok festivale davet edilen ve hepsinden ödül ile dönen koronun şefliğini yapan Zeynep Göknur Yıldız, temmuz 2016’da, Dünya Koro Oyunları isimli yarışmada jüri üyesi olarak tek Türk koro şefi seçilmişti. Ertesi yıl Avrupa Koro Oyunları’nda da jüri üyesi olarak görev aldı.
Yıldız ayrıca en iyi şef ödülüne de sahip bir müzik insanı.
Yıldız 2007 yılında Bulgaristan’da Uluslararası Varna Koro Yarışması’nda Özel Şef Ödülü, 2010’da Antalya’da, 2012’de İtalya’da ve 2014’de İspanya’da düzenlenen festivallerde En İyi Şef Ödülü’ne layık görüldü…

Sezonun son konserinin ardından salondan ayrılırken, bize böyle özel bir gece yaşattıkları için kendilerini bir kez daha bizzat kutladım.
“İşlerindeki titizlik içlerindeki aşk ile birleşince ortaya çıkan işin bizim bu kadar yakınımızda olması bizler için ayrı bir şans, yeter ki biz bu şansın farkında olabilelim ve bu şansı değerlendirebilelim.” dedim kendime. Kendi adıma da mümkün mertebe bu şansı değerlendirdiğimi söyledim.

Nilüfer’de müzik bitmez
Nâzım Hikmet Kültürevi’nden ayrıldıktan sonra eve girmeden, ramazan ayı boyunca etkinliğin yaşandığı Nilüfer Belediyesi Cumhuriyet Meydanı’na uğradım. Buradaki Ramazan Sokağı’nda da Nilüfer Kadın Korosu konseri vardı. Koro kendilerini izleyenlere Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, Pop Müzik, Yeşilçam Film Müzikleri, Dünya Dillerinden Müzikler, Sıra Gecesi ve Balkan Türküleri’nden oluşan karma bir repertuvarla müzik ziyafeti sundular. Sezonun son konserini veren koronun konseri Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in “Ormancı”yı seslendirmesi ile renklendi. Konser “Memleketim” şarkısı ile sona erdi.

Eve dönerken ardıma şöyle bir baktım da;
Nilüfer’in Gözbebekleri müziği Nilüferlilerin önüne seriyor. Burada kim hangi müzikten hoşlanıyorsa onu dinliyor. Meydandaki çoğu birbirini tanıyan insanlar birbiriyle sarmaş dolaş selamlaşıyor.

Nilüferli sadece evde değil, sokakta da yaşamayı biliyor…

cananekncylmz@gmail.com'

Canan Ekinci Yılmaz

1 Nisan 1963 Karacabey doğumlu. Karacabey Lisesi mezunu. 5 Ekim 2010 itibariyle yazar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.