Mustafakemalpaşa’da “İz bırakanlar” unutulmadı

Mustafakemalpaşa tarihi, kültürel ve sanatsal birikimine değer katanlar unutulmadı. Mustafakemalpaşa Belediyesi'nin öncülüğündeki sempozyumunda, “İz bırakanlar” gün yüzüne çıktı. Büyük ilgi gören sempozyum unutulmaya yüz tutmuş geçmişi yaşatırken, geleceğe ise umut oldu.

Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinliğe,  AKP Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, U.Ü. Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, Bursa Büyük Şehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmettin Şenocak, Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa Araştırmaları Merkezi ve Uludağ Üniversitesi'nin akademik desteğiyle düzenlenen “İz bırakanlar” etkinliğinde, Mustafakemalpaşa'da yetişen devlet adamları, bilim ve düşünce insanları ile Milli mücadelede öne çıkan değerler tanıtıldı.

Sempozyumun birinci oturumu, Prof.Dr. Müfit Parlak başkanlığında gerçekleşti. Oturumda, Başkan Sadi Kurtulan, Mustafakemalpaşa'da belediye başkanlığı yapanları tanıttı. Ardından Baki Koçlu, Mustafakemalpaşa'da kaymakamlık görevinde bulunanlar hakkında bilgi verdi.  Mefail Hızlı, “Sicil-i Ahval Defterindeki Mustafakemalpaşalılar”ı, Bedri Mermudlu, “Yer ve kişi adlarının kültür ve medeniyet tarihindeki yeri”ni, Doğan Yavaş ise, “Mezar taşları ve kitabelerde, Mustafakemalpaşa'da iz bırakanlar” hakkında sunum yaptı.

Prof. Dr. Hüseyin ALGÜL başkanlığındaki 2. oturumda, Ziya Kazıcı, “Lala Şahin Paşa'yı, Atilla ÇETİN, “Ayaz Paşa”yı, Sezai Sevim, “Hamza Bey”i, Osman ÇETİN,  “Bali Bey”i, anlattı.

3. oturumun başkanlığını Prof. Dr. Osman Çetin üstlendi. Recep Cici, “Mevlana Kirmasti”, Mustafa Kara, “Şeyh Müfti”, Abdurrezzak Tek, “Seyyid Emir Velayeti”, Tuncer Aziz Pekören “Abdülaziz Dağıstani” hakkında sunum yaptı.

Prof. Dr. Berna Alpagut başkanlığındaki 4. oturumunda, Murat Çubukçu, Mustafakemalpaşa'da sağlıkta iz bırakan, İlhami Şanal, Muzaffer Aşkın ve Ekrem Erdem hakkında konuştu. Halit Ersöz, yerel basınında iz bırakan Ziya Tamburacı, İsmail Hakkı Şenpamukçu ile İbrahim Erbek'ten bahsetti. Kekil Şimşek ise,  Nurettin Aksoy, Hüseyin Aydın, Fahri Görgülü, Şemi Basmacıoğlu ve İbrahim Ersaraç'ı tanıttı. Oturumun devamında, Barış Yahşi, “Kabulbaba” hakkında bilgi verdi. Elif Uğur, “Garipçe Dede, Fevzi Dede, Seyid Ali Dede, Taşpınar Köyü Dedesi: Şükrü Dede, Çamlıca Köyü Dedesi: Veli Dede” hakkında sunum yaptı. Ahmet Tüzün ise, Mustafakemalpaşa'da “Sporda iz bırakanlar” hakkında konuştu.

5. oturum Prof. Dr. Muhsin Kılıç başkanlığında gerçekleşti. Gürhan Korkmaz, “Davut Uslu ve Kasap Osman”, Nevzat Çalıkuşu, “Mustafakemalpaşa'da İz Bırakan Edebiyatçılar”, Erol Uğur, “Süleyman Edip Balkır” konusunu işledi. Murat Çelik ise “Milli Mücadele'de bir Kirmastili: Ahmet Nazif Bey Hakkında Bir Nükte” paylaştı.

Prof. Dr. Mefail Hızlı başkanlığındaki son oturumunda, Sadi Kurtulan, Mustafa Kara, Ziya Kazıcı, Atilla Çetin ve Osman Çetin söz aldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.