“Muhtarlar, demokrasinin temel taşıdır”

Karacabey’de 19 Ekim Muhtarlar Günü, geçtiğimiz Cuma günü Cumhuriyet Alanı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Muhtarlar Derneği Başkanı ve Yolağzı Mahalle Muhtarı Kemalettin Vural, günün önemiyle yaptığı açıklamada, muhtarlığın demokrasinin temel taşı olduğunu vurguladı.
Törene; Kaymakam Dr. Yusuf Gökhan Yolcu, Belediye Başkanı Ali Özkan, siyasiler, daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve muhtarlar katıldı. Kemalettin Vural başkanlığındaki Karacabey Muhtarlar Derneği’nin Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla sona erdi.
Ardından günün anlam ve önemiyle ilgili açıklama yapan Muhtarlar Derneği Başkanı Kemalettin Vural, Anadolu’da köy ve muhtarlık örgütünün kuruluşunun 1833 yılında Kastamonu Taşköprü’de ilk seçimle hayata geçirildiğini belirtti. Vural, “Kent yaşamında halka en yakın birim olarak köy ve mahalle demokrasisinin kökleşmesi, kent hizmetlerinin daha etkin ve verimli üretilmesi açısından muhtarlık büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla demokratik değerlerin gelişerek anlam kazandığı günümüzde kentine sahip çıkma bilinci, çözümde ortaklık ve birliktelik anlayışı yaşanabilirlik kavramlarının en gerçek uygulaması ve en uygun toplumsal, yönetsel bilimler olarak muhtarlık ön plana çıkmaktadır. Mahallenin hala güvenilir kişisi olmakla birlikte kurumlarımız arasında anahtar rolü üstlenmekteyiz.”
Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne taşınan ender kurumlardan birisinin muhtarlık olduğunu ifade eden Başkan Vural, “Muhtarlar bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmektedir. Muhtarlarımız ve muhtarlık müessesesinin ihtiyaçları, karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ile bu müessesenin tarihsel bağlarını koruyarak geleceğe ilişkin vizyonun belirlenmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi amacıyla 19 Ekim Günü nün Muhtarlar Günü olarak belirlenmiştir. O halde bugün muhtarlarımızın ve muhtarlık müessesinin içinde bulunmuş olduğu sorunların konuşulması geleceğe taşınacak muhtarlık vizyonunun aynası olacaktır. Bugün ülkemizde 31 bin 963 mahalle ve 18 bin 229 köy olmak üzere toplam 50 bin 292 muhtar görev yapmaktadır. Kuruluşundan bu yana 185 yıllık tarihi olan muhtarlık müessesesi 21. yüzyıla yakışır koşullarda hizmet etmek için elinden geleni yapacaktır.” dedi.
Muhtarların demokrasinin temel taşı olduğunu vurgulayan Kemalettin Vural, “Yerel idare arasındaki iş yükünü çoğaltacak ve zaman zaman çatışma yaratacak ortamlardan uzak, vatandaşla devlet kurumlarını karşı karşıya getirmeyen aracı kurum olarak bu sistemde yerini aldığı için muhtarlık müessesesi, demokrasinin temel taşıdır. Bugünü bizlere Muhtarlar Günü olarak ilan eden başta Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize ve Gazi Meclisimize, genelgenin yayınlanmasında büyük emek veren Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu’muza çok teşekkür ederiz.” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.