Müftü Yalçınkaya’dan “Ramazan ve oruç” açıklaması

Koronavirus (Covid-19) salgın tehlikesi nedeniyle alınan tedbirlerin etkili olması için camilerin kapalı olması nedeniyle bu yıl Ramazan ayını Müslümanlar evlerinde geçiriyor.

Karacabey İlçe Müftüsü Naci Yalçınkaya, her şeye rağmen ibadet ve dayanışma duygularının yoğunlaştığı Ramazan ayına sağlıklı ve huzurlu girilmesi ve bereketinden istifa edilmesi temennisinde bulundu. Yalçınkaya, “Hasta olanlar, tedavisi devam edenler ve hasta olma riski taşıyanlar (doktoruna danışmalı) oruçların ileri tarihlere tehir edebilirler. Rabbim, dünyadaki tüm Müslümanların sağlıklı ve huzurlu olarak Ramazan ayına kavuşmasını, ibadetlerimizi ve yardımlarımızı gücümüz ölçüsünde yerine getirmeyi nasip etsin.” dedi.

Ramazan’a ulaştığı halde oruç tutmaya gücü yetmeyen yaşlı ve sağlığı yerinde olmayan hastaların tutamadıkları oruç nedeniyle her gün için bir fitre miktarı (en az 27 TL) fitre vermeleri gerektiğini hatırlatan İlçe Müftüsü Yalçınkaya, bayramın 1’nci günü vacip olan, daha önce vermenin efdal olduğu fitrenin bu yıl asgari miktarının 27 TL olduğunu, fitrelerin Ramazan ayı içinde veya başında verilebileceğini söyledi.

Milli Dayanışma Kampanyası’na zekat verilebilir

80.18 gram altını veya muadili parası olanların, (üzerinden 1 yıl geçtikten sonra borcu yoksa) zekatlarını (mallarının 40’ta 1’ini) dayanışma duygularının yoğunlaştığı Ramazan ayında vermelerinin daha güzel olacağını belirten Yalçınkaya, “İslam’ın 5 şartından birisi olan Zekat; bakmakla yükümlü olunan anne, baba, büyükanne ve büyükbaba, çocuklar, torunlar ve eşlere ve gayri müslimlere ve zenginlere verilmez. Zekat, yakınlardan başlamak üzere fakir olanlara verilir.” dedi.

Karacabey İlçe Müftüsü Yalçınkaya, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın; “Biz Bize Yeteriz Türkiyem Milli Dayanışma Kampanyası’nda hak sahiplerine ulaştırılması caizdir. Zekat niyetiyle verilebilir” açıklamasını hatırlattı.

Sabah ezanı imsak vakti okunacak

Ramazan ayı sürecince, minarelerden sabah ezanlarının imsak vakti okunacağını açıklayan Naci Yalçınkaya, her gün yatsı ezanı öncesinde sala, ezandan sonra da dua ile birlikte tekbir ve selati ümmiye okunacağını, Cuma günlerinde de ezan öncesi sala, sonrasında da tekbir ve selati ümmiye okunacağını açıkladı.

Teravih namazı evlerde kılınacak

Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı, Koronaviris salgını kapsamında, camilerin kapalı olması nedeniyle teravih namazlarının evlerde kılınacağını açıklamıştı. İsteyenler, yatsı ile birlikte 33 rekat olan teravih namazını evlerinde ferdi olarak veya ailesi ile birlikte cemaatle kılabilecek.

Sahur ve iftar coşkusu

Ramazan ayının pek çok ibadeti bünyesinde barındıran güzel bir mevsim olduğunu, sahur ve iftar coşkularının yaşandığını belirten İlçe Müftüsü Yalçınkaya, “Muhteşem bir mevsimin öncesindeyiz. Oruç; aklı yerinde olan, ergenlik çağına gelmiş, oruç tutmasına engeli olmayan her Müslüman’a farzdır. Hasta olanlar, tedavisi devam edenler ve hasta olma riski taşıyanlar (doktoruna danışmalı) oruçların ileri tarihlere tehir edebilirler.” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.