Mısır, her yönüyle ele alındı!

Ticaret Borsası önderliğinde gerçekleşen programın çok yararlı geçtiği gözlendi:

Borsa Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa Kaymakam Dursun Balaban ve Bursa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kasım Piral’in yanı sıra çiftçi, sanayici ve eğitim camiasından çok sayıda isim katıldı.

Programın açılışını Karacabey Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Murad Bertan yaptı. Önemli bir konuya ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Bertan, katılımcılara ilgilerinden dolayı teşekkür etti.

Çiftçi bitme noktasına geldi!

Tarım ürünlerinde dengesizlik olduğunu dile getiren Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, mısır konusunda da sıkıntılarının olduğunu söyledi. Özellikle fiyatlardaki düşüşe dikkat çeken Karahasanoğlu, bu şekilde çiftçinin bitme noktasına geldiğini kaydetti.

Daha sonra Bursa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kasım Piral başkanlığındaki panele geçildi.

Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Ak, İl Gıda, Tarım Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi Efrahim Sadık, Agromar A.Ş Ürün Müdürü Ziraat Mühendisi Davut Göktaş ile Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası ve Matlı Yem San. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, mısır konusunu detaylı bir şekilde ele aldı.

Panelistlerden mısır bilgileri

İlk olarak konuşan Agromar A.Ş Ürün Müdürü Ziraat Mühendisi Davut Göktaş, bölgeye uygun mısır çeşitlerindeki kriterleri masaya yatırdı.

Mısır ürününde ekim öncesi tarlanın hazırlanışından hasadına kadar ki dönemin teknik ve yöntemlerini katılımcılara aktaran Göktaş, ekoloji, toprak yapısı, yağış rejimi ile ekim zamanı ve kullanım alanı gibi konularda da ayrıntılı bilgiler sundu.

Göktaş’ın ardından söz alan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi Efrahim Sadık, genel mısır yetiştiriciliği hakkında bilgiler verdi.

Mısırın her yönden enerji deposu olduğuna dikkat çeken Sadık, iklim istekleri, toprak hazırlığı, tohum yatağının hazırlanması ve sulamanın damlama sistemiyle yapılması gibi etkenlere değindi.

Silaj yapım teknikleri ile ilgili bilgilendirmede bulunan Karacabey Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Ak, tarım ve hayvancılığın desteklenmesinin önemini belirtti. Mısır ürününün Karacabey’in için önemine dikkat çeken Ak, silajlık mısırın hayvancılığın gelişmesine büyük etkisi olduğunu kaydetti.

Her ürünün silaj olabileceğini ancak bu konuda akla gelen ilk ürünün mısır olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ak, başka katkı maddelerine gerek duyulmadan yem bitkilerinin üretildiğini dile getirdi. Silajın sıkıştırılması ve olgunlaştırılması konularına işaret eden Ak, kaliteli silaj ve yonca kullanılmasının önemli olduğunu ifade etti.

Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası ve Matlı Yem San. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, mısır piyasasını ve pazarlama tekniklerini ele aldı.

Doğru planlama ile daha iyi pazar

Karacabey’de faaliyet gösteren çok önemli markaların olduğuna dikkat çeken Matlı, “Karacabey tarımın en kaymaklısını yapıyor. Çiftçilik ve eğitim konularında iyiyiz ancak pazarlamada sıkıntılarımız var. Ürünümüz Türkiye’nin en iyisi. Önemli olan bu ürünü istenilen fiyatlarda pazarlayabilmektir” dedi.

Dünya tahıl üretimi ve tüketimine değinen Matlı, Amerika ile Türkiye arasında büyük bir uçurumun olduğunu ve ülke olarak çok yol almak gerektiğini söyledi.

Türkiye’de mısır kullanım alanlarının yüzde 65’inin yem sektöründe olduğunu belirten Özer Matlı, diğerlerinin yüzde 25’inin hayvancılık, yüzde 15’inin yağ ve yüzde 5’inin de temel ihtiyaçlarda karşılandığını kaydetti.

Dünyadaki et ve yumurta üretiminin de önemini anlatan Matlı, bu ürünlerde her geçen gün artış gözlendiğini vurguladı.

Türkiye’nin dünyaya entegre olmuş bir ülke olduğunu ifade eden Matlı, doğru planlamanın yapılması halinde pazarlamanın olumlu etkileneceğini sözlerine ekledi.

Karaca’dan etkili konuşma!

Panelde konuşmacı olmamasına karşın söz alan Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, söyledikleriyle programa damga vurdu.

Bu tür programların Ziraat Odası işbirliğinde yapılmasının daha etkili olacağını belirten Karaca, Ziraat Odası olarak tek çıkış yolunun tarım ve turizmin desteklenmesiyle olacağını düşündüklerini söyledi.

Türkiye’nin dünyaya ürün maliyetleriyle entegre olduğunu savunan Karaca, “Bu girdi maliyetleriyle daha nereye kadar gidebiliriz. Mısır fiyatlarında beklemediğimiz ve anlayamadığımız bir düşüş söz konusu. 2005’ten bu yana süren düşük fiyatlar nedeniyle çiftçi açığını kapatabilmiş durumda değil.

Hasat başladığı dönemde Adana ve Torbalı’da 60 ile 66 kuruştan giden mısır, Karacabey’e geldiğinde 55 kuruştan gitti. Bu nasıl oluyor? Bir tane devlet yetkilisi bunun bana açıklamasını yapamaz. Bu şekilde sürdürülebilir bir tarım yapabilmemiz olanaksızdır.

Üretimde çiftçi üzerine düşen görevi yerine getiriyor. Hepimiz birbirimize bağlıyız. Ancak sürdürülebilir bir tarım için fiyatların iyi olması gereklidir. Bu konuda Ziraat Odası olarak her türlü işbirliğine hazırız” diye konuştu.

Katkı verenlere plaket

Panelin ardından ödül törenine geçildi. Karacabey Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Murad Bertan, panele önderlik eden İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kasım Piral’a teşekkür etti.

Daha sonra Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Semih Koyuncu, Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası ve Matlı Yem San. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı’ya plaketini verdi.

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu’nun plaketini Mustafakemalpaşa Ticaret Borsası Meclis Başkanı İsmail Terakye takdim ederken, Karacabey Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Ak ise plaketini Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Önal’ın elinden aldı.

Karacabey Ova Köyleri Sulama Birliği Başkanı Sami Özseçen, Agromar Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Salim Erbaş’a palketini takdim ederken, Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca da İl Gıda, Tarım Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi Efrahim Sadık’a ödülünü sundu.

 Agromar A.Ş Ürün Müdürü Ziraat Mühendisi Davut Göktaş, plaketini Karacabey Ticaret Borsası Meclis Başkanı Halit Elbir’in elinden alırken, Agromar Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Salim Erbaş da, panele ev sahipliği yapan Karacabey Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Murad Bertan’a teşekkür plaketi verdi. 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.