“’Milli Tarım Projesi’ çiftçiye katkı sağlayacak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ankara Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Milli Tarım Projesi” toplantısında Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Karaca ile Başkan Vekili Ahmet Kırmızı’da hazır bulundu.
‘Milli Tarım Buluşması’ toplantısı öncesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda, Mustafakemalpaşalı Bakanlık Danışmanı Ali Koyuncu vasıtası ile bazı temaslarda bulunan heyet, Karacabey’in tarım ve hayvancılık sorunları ile ilgili olumlu izlenimler aldı.
Daha sonra Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı’nın katılarak sunum yaptığı ‘Milli Tarım Buluşması’ toplantısına katılan Karacabeyli heyet, Türk tarım ve hayvancılığı ile ilgili reform niteliğindeki projelerin ayrıntılarını öğrendi.
Milli Tarım projelerindeki mazot desteği ve havza uygulamasının en önemli iki madde olduğuna dikkat çeken Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Karaca, bu iki hizmetin 2017 yılbaşından itibaren uygulamaya geçecek olmasından duydukları memnuniyeti ifade etti. Karaca, bu durumun çiftçilere de büyük katkı sunacağı belirtti.
Başkan Karaca, “Mazot desteklemesinde ÇKS başvurusu yapan çiftçiler, Bakanlığın tespit edeceği her ürüne göre kullanılacak mazot miktarının yarısını ödeyecek. Diğer yarısı da devlet tarafından ödenecek. Çiftçiler başvuru anında ne kadar para alacağını öğrenecekler, ödemeler yılda iki defa (Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim) yapılacak ve toplamda çiftçiye ödenecek para 2.5-3 milyar (eski birimle katrilyon) TL olacaktır.
Havza uygulamasında ise, ürün planlaması konusunda çok büyük bir adım atılmaktadır. Ülkemizde 942 havza tespit edilmiş olup, bu havzalardaki su kaynaklarına göre destek kapsamına giren ürünler belirlenmiştir. Her havzada her ürüne destek verilemeyecektir. Aynı zamanda havzasında destek kapsamında olmayan ürünleri eken çiftçilerden Toprak Mahsulleri Ofisi de alım yapmayacaktır.
Karacabey’imizde, genel destekleme kapsamında olan bütün ürünler bulunmaktadır. Bu kararın alınmasında su kaynaklarımızın yeterli olması etken olmuştur. Bu konuda tek isteğimiz önümüzdeki yıllarda çok önemli bir ihracat ürünü olan kayıt altındaki ‘Salçalık Domates’in de destek kapsamına alınmasıdır.
Milli Tarım Projesi’nde hayvancılık, gübre, toplulaştırma ve sulama ile ilgili önemli ve olumlu konular bulunmaktadır. 2017 yılında uygulamaya başlanacak olan bu reform niteliğindeki projelerin uygulamalarını dikkatle takip edip, eksiklik ve aksaklıkların giderilmesi konusunda tüm çiftçi ve hayvancılık örgütleri olarak her türlü desteği vermeye hazırız.
Bu memnuniyet yaratan projelerin ortaya çıkmasında emeği ve katkısı olan başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik’e, Danışmanı Sayın Ali Koyuncu’ya ve mesai arkadaşlarına şükranlarımızı sunarız.” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.