Milli Marş-Milli Heyecan

Dünya Futbol Şampiyonası şu günlerde Rusya Federasyonunda sürüyor. Bu organizasyon sırasında futboldan hiç hoşlanmayanlar bile, hiç değilse karşılaşmaların başlamasından önceki tören sırasında ulusal marşların çalınmasını izlesinler. Ağırlıklı olarak futbol izleyenler ise dikkatlerini biraz da bu ulusal marş söylenmesindeki ayrıntılara çevirsinler.

Az gelişmiş, yoksul ülkelerin oyuncuları ve bu takımların tribünlerdeki taraftarları maç öncesi milli marşlarını büyük bir ciddiyetle ve büyük bir coşkuyla söylüyor. Maç boyunca da aynı heyecan sürüyor. Hiç değilse milli marşların söylenmesinde yaratılan heyecan dalgası karşılaştırmasında rakiplerini alt etmek istiyorlar. Bazı karşılaşmalarda ise bu heyecan dalgası ile maçı bile alabiliyorlar.

Pek çok ülkenin milli marşlarının sözlerini bilmiyoruz. Ancak söylenmeleri sırasında yarattığı heyecan sözler hakkında da hayal kurmamıza yetiyor. Gelişmiş ülkeler ise milli marşları ne kadar coşkulu olsa da oyuncuları ve seyircileri tarafından ciddiyetsiz ve coşkusuz söyleniyor.

Fransız devrimi sırasında Marsilyalılarının şarkısı olan Fransız Milli Marşı bile o eski coşkusunu yitirmiş. Devrim sonrası, devrimin anılarını yansıttığı için değiştirilmek istenen Fransız Milli Marşı eski havasında değil. Ama yoksul ülkelerin marşlarında coşku var.

Emperyalizm az gelişmiş ülkeleri sadece siyasal ve ekonomik açıdan çökermek istemiyor. Aynı zamanda moral değerler açısından da çökertiyorlar. Bu moral değerlerin en başında da ulusal heyecanı ayakta tutan milli marşlar geliyor.

Ülkemizde özellikle AKP iktidarı boyunca milli değerlere, bu arada milli marşımıza nasıl saldırı yapıldığını izledik. Son olarak milli marşımızın bestesiyle oynayarak yarattığı heyecan dalgasını söndürmek isteseler de bu girişim ellerine ayaklarına dolaştı.

Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başlangıcında, Büyük Millet Meclisinin açılmasından kısa süre sonra, acil olarak yapılması gereken pek çok iş varken, Kurtuluş Savaşının önderleri ulusu coşturacak bir milli marşın yaratılması için yarışma açtılar. Bütçe olanaklarının olmamasına rağmen yarışmaya para ödülü koydular. İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy para ödülünün kaldırılması koşulu ile yarışmaya sonradan katılarak bağımsızlık marşımızın sözlerini yarattı. Adını İstiklal Marşı olması nedeniyle milli marşımız, ulusal marşlar içinde en anlamlısıdır.

Ulusal marşlar ezilen ülkeler için vazgeçilmez bir dayanışma ve moral kaynağıdır. Bu nedenle emperyalizmin ve entel takımının her türlü saldırısına rağmen ulusal marşlarımıza daha sıkı sarılacağız. Milli marşların güçlü devletler karşısında yarattığı heyecanı görmek isteyenler, Dünya Futbol Şampiyonasının hiç değilse seremoni bölümünü izlesinler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.